НОВИНИ


Неизнайна консултантска фирма прибира 543 000 лв. от Фонд „Земеделие” за три дни

14 7374 25.02.2009
Неизнайна консултантска фирма прибира 543 000 лв. от Фонд „Земеделие” за три дни

Бившият шеф на фонда Атанас Кънчев сключва два договора на една и съща дата с фирма „Ийстлофърм” за консултантски услуги, а изпълнителите предлагат оферта за дейностите, приключващи 4 дни преди това.


Назаем от Bulgaria News

Фирма „Ийстлофърм” е източила 578 572 лева за два консултантски договора, сключени на един и същи ден – 29 август 2008 г. (петък) от Държавен фонд „Земеделие” с подписа на тогавашния му изпълнителен директор Атанас Кънчев. Консултантските услуги, извършени само за 3 дни, два от които са събота и неделя, са свързани с изработването на система за действие и укрепване на капацитета на фонда чрез изграждане на етична инфраструктура, адаптиране на процедурни наръчници и контролни листи. Това заяви независимият депутат и лидер на ЕНП Мария Капон по време на дебатите за вота на недоверие към правителството на тройната коалиция за цялостна политика. 
Парите са отпуснати във връзка с 
антикорупционния екшън-план по програма САПАРД
 на вицепремиера по еврофондовете Меглена Плугчиева, разясни Капон пред Bulgaria News. По това време шеф на Агенция САПАРД е Константин Паликарски, а административен секретар на фонда е Асен Ангелов – син на депутата от Съюза на свободните демократи в 40 Народно събрание Румен Ангелов. Паликарски и Ангелов бяха назначени във фонд „Земеделие” от Атанас Кънчев. Той се задържа на поста до ноември 2008 г. Паликарски напусна малко след него, а Ангелов беше освободен от поста си по-късно.
Разминаванията на датировката в договора на фонда с  фирма „Ийстоуфърм” и предложената от нея оферта за изработването на „система за действие за укрепване на капацитета на ДФ „Земеделие” чрез изграждане на ефективна етична инфраструктура” срещу общата сума от 303 000 лева е драстична. Дейностите, предложени от изпълнителя, са предвидени за 18 – 22 август и 25 -20 август (цитираме точно посочените дати в офертата, Bulgaria News разполага с документите). Самата оферта е подадена на 8 август 2008 г., а под нея стоят три подписа на оторизирани лица, но имената им не са посочени. Договорът обаче е сключен на 29 август 2008 г. – т.е. 4 дни след като е изтекъл срока за изпълнение на поръчката. Според него изпълнителят се задължава да извърши услугата до 31 август 2008 г.
Любопитна е
 разбивката на сумата от 303 000 лева,
 направена от авторите на офертата. За извършване на преглед на документацията на фонда и изготвяне на текущото състояние на етичните норми там, които включват „ценности, поведенчески модели, проблеми и ключови компетенции” експертите от фирмата искат общо 40 000 лева. Разработването на правила за вътрешна организация и ред на работния процес им струва 50 000 лева. Разработването на нов етичен кодекс – 65 000 лева. Разработването на система за дисциплинарни наказания – 50 000 лева. Обучението на 60 служители от фонда в две групи по 30 души за управление на риска от корупция, за конфликтите на интереси, за измамите и нередностите и т.н. – 50 000 лева. Още пет точки от офертата на по-ниска цена образуват общата сума, платена от фонда по екшън-плана.
На 18 септември 2008 г. Атанас Кънчев подписва приемно-предавателния протокол за
 добре свършената работа,
 а от името на изпълнителя параф полага Пенка Василева, макар от документите да не става ясно каква е нейната функция във фирмата. Кой знае защо чак през ноември управителят на фирмата, без да изписва името си под подписа си, изпраща за одобрение отчетите за обществената поръчка и „благодари за доброто сътрудничество и взаимодействие при изпълнението на договора”.
 Вторият договор подписан на същата дата
 – 29 август 2008 г., е за „съвкупност от мерки, целящи подобряване на процедурите и наръчниците в Агенция САПАРД – в това число: разработване, усъвършенстване, адаптиране на процедурни наръчници и контролни листа, свързани с докладването на нередности и риск мениджмънт”. Той е за общата сума от 240 000 лева и включва: изработване на процедури за перманентен преглед на наръчниците на програма САПАРД, за да се откриват слабости в процедурите, описани в тях, и да се усъвършенстват –срещу 20 000 лева; разработване на ръководство за оценка на риска с прилежащи контролни листи – 60 000 лева; разработване на контролни листи за докладване на измами – 30 000 лева, усъвършенстване на контролните листи за докладване на измами – 30 000, създаване на процедури и ръководства за разширен контрол в случай на идентифицирани рискови зони за измами и корупция – 80 000 лева. 
С всички тези обемни и очевидно скъпи дейности фирмата изпълнител се е справила се само за някакви си 3 дни. В договора с фонда тя е посочила адрес в
 София, ж.к. „Люлин 10”, бл. 149, вх. А, ап. 74.
 Като неин управител документите с фонда е подписал Пламен Георгиев Иванов, но разсеяно е забравил да посочи телефонен номер както на фирмата, така и на мобилния си телефон. Bulgaria News установи, че фирмата наистина е посочила това свое седалище и откри телефонния номер, но на него се включваше единствено факс и в течение на часове никой не се озова на обажданията ни.
Според депутата Мария Капон, по този начин от САПАРД са източени огромни пари. Тя разполага с подобни договори, сключени от Кънчев и с фирма „Грант Тортон” и други такива консултански фирми. „Новоназначеният Атанас Кънчев си създава малка организирана група в Държавен фонд „Земеделие”, с която за 2 месеца източва 4 милиона лева”. Капон заяви още, че вместо да е заведена преписка в прокуратурата срещу напусналите вече фонда Кънчев, Паликарски и Ангелов, „те дават съвети в публичното пространство и топят България пред ОЛАФ”. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама