НОВИНИ


Три месеца мотаят на втора инстация делото за убийцата на Алекс

2 4352 03.01.2016
Три месеца мотаят на втора инстация делото за убийцата на Алекс
Подсъдимата Атанаска Георгиева

Вече тече трети месец от разглеждането на втора инстанция на делото за убийството на малката Александра Тодорова от Поморие, а Апелативен съд – Бургас все още не е оповестил решението си. Това се случва твърде рядко, обичайната практика на съда е произнасяне в рамките на регламентирания едномесечен срок.


Апелативен съд Бургас изслуша пледоариите на страните по делото за убийството на 8-годишната Алекс на 20 октомври. Делото стигна до втора инстанция, след като Атанаска Георгиева обжалва доживотната си присъда, постановена от Окръжния съд. Жалба пуснаха и родителите на убитото дете – те настояват за доживотно наказание без право на замяна, коментира столичен всекидневник.

Припомняме, Александра Веселинова Тодорова изчезна следобед на 10 април, след около денонощие детето бе намерено задушено с две найлонови торбички и скрито под матрак на легло на метри от дома си - в таванско помещение във вх. А на бл. 31 в кв. “Свобода” в Поморие. Семейството живее етаж по-долу. Задържана и обвинена за престъплението бе тогавашната обитателка на тавана - Атанаска Георгиева. С присъдата на първа инстанция 40-годишната Атанаска е призната за виновна за това, че умишлено е умъртвила детето по особено жесток и мъчитилен начин.

Според обвинението убийството е извършено между 17 и 19 ч. Първоинстанционният съд осъди Георгиева да плати на родителите Веселин и Ева Тодорови по 130 000 лева кръвнина. На 20 октомври защитникът на Атанаска Георгиева – адвокат Калин Янев заяви, че липсват убедителни доказателства за авторството на убийството, както и за мотива за извършването му. Доверителката ми е било подложена на силен психологически натиск, когато е направила лъжливи самопризнания, категоричен бе Янев. Според него Георгиева е права в твърдението си, че тялото на момиченцето е било пренесено от друг човек в нейната квартира, като това е станало между 14.04 ч. и 19.00 ч. на 11 април, когато Атанаска е била прибрана за разпит в полицията. Основният коз на защитата е фактът, че при първоначално извършения оглед на тавана на Атанаска тялото на детето не е открито. Това не е станало и при втория оглед, който е приключил в 14.04 часа на 11 април.

Трупът на малката Алекс е намерен под матрака на едно от леглата в квартирата при третата инспекция – около 19 ч. Пред апелативния съд Атанаска Георгиева заяви, че не е виновна за убийството. За първи път от началото на процеса тя се обърна към родителите на детето. „Много съжалявам за смъртта на Алекс. Тя беше едно прекрасно дете, малко я познавах, но съм останала с добри впечатления“, каза подсъдимата. Прокурорът пледира втората инстанция да потвърди доживотната присъда. Според него окръжните магистрати не са допуснали сериозни процесуални нарушения и присъдата е правилно постановена. Той допълни, че съдът правилно е кредитирал с доверие първоначалните самопризнания на Атанаска, тъй като те се подкрепят от събраните от разследването доказателства.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама