Трапезите на българите бяха отрупани с кулинарни изкушения и лакомства, което е част от традицията ни, но през последните години все по-малко хора преяждат и препиват по празниците, съобщи по bTV професор Донка Байкова, диетоложка.
Факт е, че качихме от един до три килограма за двете седмици през Коледа и Нова години, е нещо обичайно, обикновено с толкова се повишава теглото ни. Тези килограми се свалят още през първата работна седмица за новата година, успокои тя.
Освен зеленчуците и плодовете, хубаво е да има и пълнозърнеста храна като овесени ядки, зърнен микс, леново, сусамово семе. Може да се включат и кисело-млечни продукти. Изварата е много полезна за черния дроб!
Не трябва да се консумира сол, затова и киселото зеле не се препоръчва в храненето на българина след празниците. Необходими са прости захари като пчелен мед, както и много течности, за да се пречистят клетките в организма.