НОВИНИ


Д-р Кунчев: Дебнат ни "Швейцария" или "Калифорния"

0 4649 05.01.2016
Д-р Кунчев: Дебнат ни  "Швейцария" или "Калифорния"
д-р Ангел Кунчев

Влизаме в сезона на грипа, заяви по БНТ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Последното раздвижване, което наблюдаваме, е в Холандия и в Швеция, но никъде в Европа нямаме начало на отчетлива грипна вълна. Малко и да закъснява сезонът на грипа тази година, той постепенно идва. Това ще се случи в края на януари.


При грипна епидемия в 99% от случаите става въпрос само за един щам. Все още е рано да се каже дали това ще бъде "Швейцария" или "Калифорния".

Ако щамът е "Швейцария", болестта протича нормално, без някакви особени усложнения. Щамът "Калифорния" пък засяга предимно хората в активна възраст, каза д-р Кунчев.

 

Обикновено грипната вълна идва от Западната част на Европа, но в момента има развитие на такава вълна и в района на Иран, затова не е изключено вирусът да дойде и оттам.

 

На човешкия организъм са необходими три седмици, за да изгради имунитет срещу вируса. Хората над 60-65 г. задължително да се имунизират, както и децата. Иначе, всеки здрав организъм е в състояние да се справи с грипа, каза Кунчев.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама