НОВИНИ


Над 30 000 лв. месечно прибирал митничар от подкупи

5 4557 05.01.2016
Над 30 000 лв. месечно прибирал митничар от подкупи
Задържаните митничари

Над 30 000 лв. месечно прибирал митничар от подкупи. Това става ясно от разследването на Специализираната прокуратура. Тя вече е внесла в съда обвинителен акт срещу седем служители на митнически пункт „Лесово" за участие в организирана престъпна група за получаване на подкупи, предаде Нова телевизия.


Смята се, че групата е ръководена от началника на митническия пункт по онова време Димитър Колев. В нея са участвали началниците на две от смените, както четирима митнически инспектори. Митничарите бяха задържани на 1 ноември 2014 година при специализирана операция на ДАНС под ръководството на прокуратурата. Според събраните доказателства групата е действала от март 2014 г. до ноември 2014 г.

 

Първоначално Колев привлякъл в замислената от него схема началниците на двете смени.Тяхната задача била да събират, съхраняват и разпределят между участниците в групата в съответната смяна получените подкупи. Инспекторите пък трябвало да мотивират преминаващите през пункта водачи, най-вече чужденци, да „почерпят“, за да минат бързо и без щателна проверка, както и за да не плащат глоби за установени нарушения или такси за извънгабаритен товар.

 

От чужденците с леки автомобили групата взимала средно по 20 лева в различни валути. От шофьорите на камиони – по 5 долара или евро „за кафе“. При превозване на карго товари таксата за камиони с украинска, руска, молдовска или турска регистрация (от страни извън ЕС) таксата скачала до 400 долара, като по правило шофьорите поставяли парите в документите си за проверка. Така в силните дни всяка смяна събирала между 10 000 и 20 000 лева, а в слабите – между 1000 и 2000 лв. Месечно събираните суми варирали между 50 000 и 80 000 лв. на смяна. Началниците на смени всекидневно прибирали събраното от инспекторите и го трупали на определено място, известно единствено на тях.

 

Веднъж или два пъти месечно те преброявали събраните пари, разпределяли ги на участниците и им ги предавали – най-често в кафенета, на паркинги или в автомобили. Шефът на пункта Димитър Колев получавал средно около 30 000 - 50 000 лв. месечно. Началниците на двете смени взимали по 8000 - 10 000 лв., а останалите участници – между 2500 и 4000 лева. И седмината са на свобода, след като са платили парични гаранции.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама