НОВИНИ


Плевнелиев: Нека да си вярваме, да имаме самочувствие, че сме на прав път

6 4464 06.01.2016
Плевнелиев: Нека да си вярваме, да имаме самочувствие, че сме на прав път
Росен Плевнелиев

На днешния голям християнски празник Богоявление пред паметника на Незнайния воин бяха осветени бойните знамена на българската армия. Президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев поздрави българските воини и призова.


 Честит празник. Честит имен ден на всички именици днес. Разбира се в този свят за нас и за нашата църква ден нека да си пожелаем, че с повече добро, разбирателство, със смирение, с посветеност, със съзнание за здравите корени и сила, както на българската армия и войнство, така и на българския народ, ние ще стигнем много далече. Едно изречение: Нека да си вярваме, нека да имаме самочувствие, че сме на прав път и така ще стигнем много далече.

 

На тържествената церемония пред храм-паметника "Александър Невски" и на празничния ритуал присъстваха председателят на парламента Цецка Цачева, министърът на отбраната Николай Ненчев, висши военни, депутати и дипломати. Богоявленският водосвет бе отслужен и във всички гарнизони на българската армия. Негово Високопреосвещенство патриарх Неофит отправи послание за мир и съгласие:

 

Благослови народа ни да пребъде в мир, слава и щастие, да процъфтява в него християнската вяра и закон. Нека своят мир и съгласие да царуват помежду ни. Запази ни от взаимни раздори, несъгласие и размирици, та да бъдем единни и силни, и да можем с Твоята помощ да отблъснем всяко външно вражеско нападение. Усили в нашите духовни и светски будители и управници мъдростта и правдолюбието. Внуши в сърцата на нашите еднокръвни братя силна и плодотворна любов към онова що е за полза, за щастие, за благосъстоянието на родната земя и за душевно спасение на всички, които я населяваме. Нека бъде, Господи, твоята милост върху нас, както и ние на Тебе се надяваме. Амин.

 

Тъй като в сраженията бойните знамена са ставали безмълвни свидетели на кръвопролитията, то на Богоявление църквата ги очиства, благославяйки ги със светената вода и възвръща тяхната святост. Великият Богоявленски водосвет символизира и единството на нацията, събирайки на едно място представителите на трите институции, които символизират държавността у нас - държавният глава, върховен носител на националния суверенитет, църквата като изразител на духовния живот и армията, олицетворяваща способността на нацията да защитава своята свобода и териториална цялост.

 

Двама свещеници благословиха премиера Бойко Борисов и министрите. С традиционен Богоявленски водосвет и празнична молитва свещениците изгониха злите сили от сградата на правителството:

 

Посочи им, Господи, пътя, по който трябва да вървят. Бъди винаги с тях, укрепи ръцете им, помагай им и отстрани от пътеките им всяко дяволско охищение и всяка спънка, нека успешно преодоляват всяко затруднение. Та като познаят своята сила да прославят Името ти през всички дни на живота си. Амин.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама