НОВИНИ


М. Абуаси: Саудитска Арабия не смята да прекрати скоро конфликта

4 5413 06.01.2016
М. Абуаси: Саудитска Арабия не смята да прекрати скоро конфликта
Мохд Абуаси

Саудитска Арабия не смята да прекрати скоро конфликта, прогнозира Мохд Абуаси от Центъра за близкоизточни изследвания пред Bulgaria ON AIR. Той подчерта, че няма конфликт между шиити и сунити.



"Иран винаги е била шиитска държава и не винаги е имало напрежение между шиити и сунити. В Ливан, Мароко, Сирия през цялото време живеят сунити и шиити и не е имало проблеми. В крайна сметка, когато стана тази ислямска революция в Иран и започна да води независим от Запада курс това заплаши много страни, най-вече монархически в Близкия Изток като Саудитска Арабия и Катар. В тази държава се явява една революция, независимо дали е шиитска или сунитска, която вече говори за социални и политически реформи в Арабския свят. Тези реформи може да не отговарят напълно със Западните критерии, но за региона са революционни." - поясни Абуаси.

По закон цялото богатство на Саудитска Арабия - петролът и други принадлежат на кралското семейство Мохабетите, което управлява от 1920г., добави Абуаси. По думите му това, което кралското семейство харчи за народа е акт на добра воля.

"Защо Саудитска Арабия има нужда от този конфликт сега? Именно провалът им в Сирия и това, че не играят голяма роля там, а само помагат на едни терористи там. В Йемен не успяха да постигнат плановете си, изгубиха войната и 200 млрд., а след това започна сух режим в страната, намалих разходите и заради това нещо трябва да отклонява вниманието и измислиха конфликта." - коментира Абуаси.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама