ПРЕСАТА ДНЕС


Петъчната преса на 27 февруари

0 4105 26.02.2009
Петъчната преса на 27 февруари

Вестниците пишат за страха и отчаянието, владеещи българите; за проверката на имотни сделки над 500 000 лв; за скандала България-Македония, разпален от владика.


 

Заради масовата престъпност: Страх и отчаяние владее българите, твърди Новинар.

България навлиза във втора вълна на сериозна организирана престъпност, а страната ни се нарежда на последните места в Европа по показател „доверие в институциите”. Това съобщи в Банкя социологът Антоний Гълъбов, който взе участие в семинар на правосъдното министерство за подпомагане на жертвите на насилие. Българското обществено мнение през последните години е криминализирано заради разбирането, че всеки е нарушавал закона и няма какво толкова да се възмущава, допълни Гълъбов. Освен че не вярват в институциите, 80% от българите смятат, че законите в страната ни не се спазват. Повече от 60% от хората пък се чувстват жертви на несправедливост и смятат, че всичко, което се случва около тях, не е в реда на нещата. В същото време повече от 70 на сто от пълнолетните граждани в държавата ни са убедени, че не сме равни пред закона.

Проверяват имотни сделки над 500 000 лв., пише Дневен Труд.

Всички имотни сделки на физически лица за повече от 500 000 лева, сключени през миналата година, ще бъдат проверени от Националната агенция по приходите, прокуратурата, НАП, МВР и Държавната агенция Национална сигурност, съобщи министърката по европейските въпроси Гергана Паси. Акцията е част от график с мерки, приети от правителството за изпълнение на препоръките на ЕК. Целта на проверките е да се види дали за сделките са платени данъци, както и дали може да се докаже произходът на средствата, с които се купуват имотите.

Разнобой в правителството по сделка със сгради на НАП, оповестява Дневен Труд.

Правителството е отложило вземането на решение за имотна сделка с бившата шефка на тотото Ирена Кръстева. Въпросът е бил обсъждан след редовното заседание на кабинета, но до консенсус не се е стигнало. В писмо до премиера от м.г. фирмата на Кръстева “Обединени български вестници” предлага да получи 4 сгради на НАП в центъра на София, срещу което да построи за своя сметка централа за данъчните на мястото на недовършения ИПК Родина. Много от министрите са били против с мотив, че сделката е абсолютно неизгодна. С нея кабинетът ще се прочуе за десетилетие напред. , коментира министър.

800 млн. лв. не можем да ги върнем, обявява 24 часа.

Кризата вече притиска и обслужването на кредитите. 800 млн. лв. са лошите и преструктурирани заеми към декември 2008 г., сочат данни на БНБ. Близо половината от тях са потребителски - 341 млн. лв. 12 месеца по-рано са били към 229 млн. лв. Като процент от всички отпуснати кредити в края на миналата година лошите са средно 2.27 процента. В Софийският районен съд на ден пък постъпвали по 200-300 дела срещу длъжници. Те обаче не са толкова от банки, колкото от финансови институции, отпускащи бързи кредити, и от компании за комунални услуги. Само в едно от отделенията на съда имало заведени през миналата година 18 200 дела, след като ГПК позволява бързи дела за вземания до 25 000 лева.

Обвиненият за убийството на сестрите Белнейски Лазар Колев бил 10 г. в ТВУ и по затвори, четем в 24 часа.

Над 10 г. от живота на Лазар Колев, който се очаква официално да бъде обвинен в убийството на сестрите Белнейски, са преминали в трудово-възпитателно училище- ТВУ, и затвори. По всяка вероятност поради това Колев няма и завършено основно образование. Криминалисти от Пазарджик припомниха, че профилът на Лазар Колев почти изцяло се покрива с психопортрета на извършителя на убийството на сестрите Белнейски. Той беше изготвен от криминални психолози още първата седмица след намирането на труповете им на 31 януари 2006 г.

Отново бъркотия с цените в аптеките, съобщава Дневник.

Административни неуредици доведоха до пълен хаос на пазара на лекарства, при който аптеките не знаят на какви цени да продават, съобщи Българският фармацевтичен съюз. Объркването идва от разминаване между цените в списъка, който се покрива от Националната здравноосигурителна каса, и тези в листата, изготвяна от комисията към Министерския съвет. Така се създаде парадокс цените по касата да са много по-високи от тези на свободния пазар.

Искаме още 700 млн. евро от ЕС за “Козлодуй”, информира Стандарт.

Между 500 и 700 млн. евро допълнително обезщетение за спрените III и IV блок на АЕЦ “Козлодуй” можем да получим от ЕС. Това заяви евродепутатът Атанас Папаризов. За целта е необходимо провителството добре да обоснове искането си за компенсации, защото никой няма да ни даде пари ей така, каза Папаризов. България вече е получила договорените 550 млн. евро, които са преведени в международния фонд “Козлодуй”. Но тази сума не може да компенсира загубите и пропуснатите 35 реакторни години. Страни като Литва и Словакия са договорили компенсации до 2013 год. и са получили между 700 млн. и 1 млрд. евро. У нас договорените компансации са само до 2009 год.

Без бонус за българите по морето, попарва надеждите за евтина почивка Стандарт.

Отстъпката за българите в родните ни курорти на морето скара хотелиери и туроператори. От 10 до 30 % намаление предложиха агенциите като част от антикризисната програма. Хотелиерите обаче скочиха, че ниските цени ще предизвикат масови фалити в бранша.

Свободно падане за оборота на борсата, описва Пари.

Стремителният спад на капиталовия пазар сви до минимум похарчените за акции пари на Българската фондова борса. В същото време прехвърлените обеми ценни книжа са с минимален спад. Това показва анализ на в. Пари за сделките на борсата от началото на 2009 г. спрямо същия период на миналата година. Данните включват среднодневните прехвърлени обеми и постигнатия оборот на официалния и неофициалния пазар на акции на БФБ.

 

Европейската банка: Кризата връща България 20 години назад, цитира Атака.

Европейската банка за възстановяване и развитие предупреди, че икономическата криза "заплашва да върне с близо две десетилетия икономическите реформи" в Централна и Източна Европа, и в частност България, пише в. "Уолстрийт джърнъл". Предупреждението на ЕБВР подчертава безпокойството относно икономическото напрежение в Източна Европа на фона на спад в икономическия ръст, предпазливост на инвеститорите към региона и на кредитните ограничения. В същото време кредитите у нас продължават да поскъпват, а банките дават все по-малко заеми на гражданите, показва отчет на Българската народна банка. Отпуснатите потребителски кредити в лева и евро през януари са на обща стойност 113 млн. лв., което е спад с 69% на годишна база, показват данни на БНБ. Отпуснатите кредити в лева са в размер на 64 млн. лв., или с 82% по-малко. 

Владика разпали скандал България-Македония, описва Дума.

Всички кости на български офицери и войници, почиващи в български военни гробове, братски могили и военни гробища, трябва да бъдат препогребани и събрани в обща костница, върху която да стои македонски паметник, който да гласи: "В памет на насилствено мобилизираните македонски войници в Българската армия през 1915-1918 г. и 1941-1944 г." Такава е директивата, която владиката на Преспанско-Пелагонийската епархия Петър е спуснал до епархийските свещеници в Битолска област. Решението предизвика остра реакция и възмущение от български политици, историци и общественици. Само преди два дни пък стана ясно и друго намерение на владиката Петър, според което българите, които по Великден ще посещават църквите в епархията му, трябва да си извадят официално разрешение. Всяка държава има право да протестира срещу оскърблението на нейните светини, заяви вчера депутатът от Коалиция за България проф. Андрей Пантев. Според него това намерение на владиката е много по-възмутително, отколкото тоалетната в Брюксел, защото става дума за памет, за пролята кръв и за една точна противоположна интерпретация.  

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама