ФАБРИКА ЗА КЛЮКИ


Червен сняг уплаши русенци

1 5780 07.01.2016
Червен сняг уплаши русенци

Червен сняг притесни жителите на Русе днес. Оказало се, че явлението не се дължи на природна аномалия. Причина за червения сняг станали големи ята птици и храната им през зимата.


 Ивайло Минев споделя пред бТВ, че са се притеснили от какво се е получил червеният цвят на снега. Помислили, че е от дърветата, но не било от тях. Хората си помислили, че е от пиратки, но пък не били чули нищо. Самият Минев за пръв път виждал в Русе подобно явление.

 

Сигнали за необичайното явление били подадени и на тел. 112. Появили се дори съмнения, че става дума за пръскане с химикали или екологично замърсяване.

 

Обяснението обаче се оказало много по-просто. Орнитологът Венцеслав Петков успокоява, че няма нищо опасно. „Става дума за крайния продукт от храненето на едни видове птици, които в момента са се събрали на големи ята в нашия град”, обяснява специалистът. Той уточнява, че става въпрос за хвойнови дроздове.

 

Птиците се групирали на ята от стотина и през зимата търсели храна от дърветата. В случая според орнитолога те са похапнали добре от храста копривка.

 

Петков разясни, че плодът на този храст е малък, черничък и дори може да се яде от хората. След като той се преработи се виждал червеният цвят, който обагрил снега в Русе.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама