ХРАНА И ВИНО


Натто – японска храна за изтънчен вкус

0 9731 13.01.2016
Натто – японска храна за изтънчен вкус
Японци закусват с него от над 3000 г пр.н.е.

Натто е традиционна японска храна, която се приготвя от сварени соеви зърна, ферментирани с естествена закваска от Bacillus subtilis var.natto. В източните провинции на Япония (Канто, Тохоку и Хокайдо) закусват с него от над 3000 г пр.н.е. Специфичният вкус и остър аромат е изпитание за масовия потребител и затова натто се консумира предимно в Япония.


Натто е богат на ензима натокиназа и витамин К2, които се свързват с множество здравословни ползи. Съдържа също голямо количество протеини, витамините А, С и от групата В и минералите калций, магнезий, желязо, фосфор и мед.

Хранителни стойности в 100 г натто: 210 ккал; 11 г мазнини, 17 г белтъчини; 5 г фибри

Богатото съдържание на ензима натокиназа в натто помага за разграждане на фибрините, които предизвикват образуване на тромби и стесняване на кръвоносните съдове.
     
Благодарение на голямото количество витамин K2, предпазва от остеопороза. Укрепва имунната система.Натто намалява риска от ракови заболявания.
Намалява нивото на „лошия“ холестерол в кръвта.
     

Японците го комбинират с ориз, соев сос и други традиционни храни. Добавя се към супа мисо. Има дори сладолед от натто.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама