НОВИНИ


Роднини на Никола Вапцаров искат есхумация на костите му

18 7324 03.03.2009
Роднини на Никола Вапцаров искат есхумация на костите му

Есхумация ще поискат роднините на великия поет Никола Вапцаров. Причината е, че заварили гробът му в Софийските централни гробища е бил разрушен от неизвестни лица. Това обяви БНТ.


В момента липсвали каквито и да било знаци, че поетът е погребан там. Това навело роднините на мисълтта, че някой може да е изровил и откраднал костите на поета-революционер.

В това се е уверил днес внукът на брат му, който носи и неговото име Никола Вапцаров. Цялото семейство е потресено от вандалщината.

"Състоянието е ужасяващо! Никакъв помен от това, че е лежал там Вапцаров. Не видях на гроба плочата, която тежи няколко тона. Плочата е разрушена на парчета. Плочата с името на Вапцаров е била изтрита с някакъв флекс - не е останало името на човека, който е бил погребан там", коментират роднините.

От некролога на гроба те разбрали, че там е погребана племенница на Никола Вапцаров - Елисавета Николова. Тя е починала през ноември миналата година.

Няма значение кой е погребан там, въпрoсът е как е подходено - едно е да сложиш роднина - друго е да заличиш всякакъв знак за това кой е бил погребан там, категорчини са роднините. Случката обаче вероятно ще предизвика скандал сред роднините на поета.

Близките на Вапцаров са потърсили информация от гробищната администрация за това кой е дал разрешение в гроба на поета да бъде извършено друго погребение.

В гробищната администрация обаче не дали някакъв подробен отговор.

Според внука Вапцаров някаква погребална агенция е извършила погребението на Елисавета Николова - с какви документи и с чие разрешение обаче не е ясно.

Близките на поета споделят, че сега най-голямото им притеснение е дали костите на Вапцаров все още са на същото място.

МВР е сигнализирано за скандалния случай. Полицаи вече са извършили оглед на място и е започнало разследване.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама