НОВИНИ


Калпакчиев иска разпечатки на SMS на всички членове на ВСС

28 8602 17.01.2016
Калпакчиев иска разпечатки на SMS на всички членове на ВСС
Калин Калпакчиев

Още утре членове на Висшия съдебен съвет ще настояват всички техни колеги да покажат разпечатки за изпратените от тях текстови съобщения по време на предното заседание. Това съобщи в ефира на БНР членът на ВСС Калин Калпакчиев.


Миналият четвъртък премиерът Бойко Борисов, който по-късно дойде неканен на заседанието, препрати на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов съобщение, от което става ясно, че някой информира министър-председателя в реално време за случващото се във ВСС.

“Скандалът с есемеса, който председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов получи от премиера Бойко Борисов по време на заседанието означава, че има намеса на ръководители на изпълнителната власт в работата на съдебната", каза той. "Версиите за препратено съобщение целят да омаловажат случилото се, чиято същност е пряка намеса на ръководителя на изпълнителната власт в дейността на съдебната”, отсече Калпакчиев.

“Контекстът и подтекстът на това съобщение, според мен, ясно може да бъде разчетен в смисъл, че министър – председателят следи как протича проверката на „независимата“ съдебна власт по отношение на един сериозен конфликт и скандал за зависимост и предупреждава, по време на взимане на решението, един от членовете на ВСС, и то председателя на Върховния касационен съд, който се изказва по темата, че той не желае името му да бъде замесвано. Това, за мен, е ясната част от действието”, допълни още той.

Според юриста, разследването на записите по „Яневагейт" трябва да продължи и то от независим орган въпреки заключението на Етичната комисия, която прекрати проверката, защото експертиза показала, че записите са манипулирани.

“Проверката, извършена в етичната комисия на ВСС, това заявихме в четвъртък на заседанието, включително и г-н Лозан Панов, не е извършена безпристрастно, не е извършена пълно, не е извършена обективно, не е извършена публично”, разясни Калпакчиев.

Той и негови колеги настояват експертизата и всички протоколи от заседанията на Комисията да бъдат публикувани. “Проверката трябва да продължи, друг е въпросът дали етичната комисия трябва да продължи да я прави”, заяви магистратът, според когото, при добросъвестно разследване на случая могат да бъдат извършени много други действия, едно от които е изискване на справка за комуникацията в приложението Viber. “Нямаме и никаква информация за това как протича разследването в прокуратурата. Нямаме никаква информация дали проверява съдържанието на разговора или ще се сведе проверката само до това дали записът е законен или незаконен”, обясни той.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама