НОВИНИ


Менда Стоянова мечтае за спиране на дълговата спирала

19 4201 19.01.2016
Менда Стоянова мечтае за спиране на дълговата спирала
Менда Стоянова

Не смятам, че министър Горанов, говорейки на десетата среща на бизнеса и правителството, е имал предвид вдигане на данъци. Може би се опитва да каже, че трябва да озаптим спиралата на дълга, макар че не сме стигнали високи нива. Вече 8 година сме на дефицит, а това означава дълг. Тази спирала трябва да се спре, каза пред bTV Менда Стоянова.


България трябва да престане да бъде на дефицит, допълни  ощепредседателят на Комисията по бюджет и финанси в парламента.

„Към този момент няма нищо притеснително. Дългът, с който приключихме 2015 г., е в размера на този през 2014 г. спрямо БВП той е около 24-25%, което е далеч от поставената от ЕС цел 40%”, каза още Менда Стоянова.

Що се отнася до предложените за обсъждане промени в Закона за публичните финанси, с които се дава възможност на финансовият министър да поеме управлението на закъсалите общини, Стоянова заяви, че приветства тази инициатива. Законът щял да гарантира общините, които са се издънили, да влязат в балансиран бюджет.

„Има общини, които са доста закъсали, със задължения,които са два пъти по-големи от бюджета им. Каквито и оздравителни програми да предприемат, те не биха могли сами да се справят. Тогава на ход е финансовият министър, който може да окаже помощ чрез безлихвен заем, който идва от държавния бюджет. Той трябва да се върне за срок от 3 години. Ако общината изпълнява своята програма и влезе в критериите, този дълг може да бъде върнат от общината чрез целево финансиране от държавата”, разясни тя и прогнозира, че много общини ще минат през този път.

Стоянова бе категорична, че те ще бъдат избирани по критерии и няма да бъдат подпомагани общини на ГЕРБ.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама