НОВИНИ


Human Right Watch: На българската граница крадат и насилват бежанци

20 4866 20.01.2016
Human Right Watch: На българската граница крадат и насилват бежанци

Българските сили за сигурност набързо връщат бежанците и мигрантите в Турция, често след като са откраднали техните лични вещи и са ги подложили на насилие, пише на сайта на правозащитната организация Human Right Watch.


В доклад на HRW за правата на мигрантите в шест страни между октомври и декември 2015 година, наблюдателите посочват, че са интервюирали 45 бежанци и мигранти от Афганистан Сирия и Ирак. Интервюираните са описали 59 инцидента, при които бежанците са били върнати от България в Турция. Въпросните инциденти са се случили между март и ноември миналата година цитира Фокус.

 

Двадесет и шест човека са заявили, че са били бити от полицията или ухапани от полицейски кучета. Всички без един са разказали, че притежанията им са били отнети, в някои случаи под дулото на огнестрелно оръжие, от хора, които мигрантите са описали като представители на българските сили за сигурност. След това те са били върнати насила през границата в Турция.

 

„България трябва да спре със злоупотребите и незаконното третиране на хората, търсещи защита в Европа“, заявява Лидия Гал, наблюдател на HRW за Балканите и Източна Европа. „Българското правителство трябва незабавно да сложи край на изгонванията, да разследва обвиненията за злоупотреби и насилие и да подведе под отговорност виновните“, добавя активистката.

 

Четиридесет бежанци и мигранти, които са били задържани в България, са описали побои от пазачите, липса на адекватна храна, и нездравословни хигиенни условия. Трима са разказали, че са били ограбени, а в един от случаите мигрант е бит от полицаите при опит да премине от България в Сърбия.

 

Повече ТУК


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама