ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 5 март

0 4025 04.03.2009
Пресата на 5 март

Вестниците пишат за това, че забраниха на министър да пътува в чужбина; за Батковата „Биндер“, печелила и по САПАРД; за царските хубавици на опашка за дипломатки.


 

Забраниха на министър да пътува в чужбина, оповестява Дневен Труд.

Министърът на земеделието Валери Цветанов да не пътува повече в чужбина, освен на регулярните заседания на аграрните министри в Брюксел. Това е разпоредил премиерът Сергей Станишев по време на заседанието на Министерския съвет. Министър Цветанов, парламентарната му секретарка Салиха Емин и медийният му съветник Николай Пейчев са заминали за Монголия преди празниците. В агроведомството никой не знае за целта на посещението.

Батковата „Биндер“ е печелила и по САПАРД, разбрал е Дневник.

Докато мнозинството в парламента се кани да приеме поправки, които силно ще стеснят обхвата на закона за конфликта на интереси, от публикуваните от Агенцията за обществените поръчки списъци с нарушители по европроекти става ясно, че е започнало попълването само на „сивия“ с възложителите, а „черният“ - на лицата и свързаните с тях фирми бенефициенти, продължава да стои празен. Така в единия списък са влезли шестима кметове, при които са установени нарушения, но в другия не е записана например известната „Биндер“ , управлявана от брата на бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев, станал известен като „Батко“. Оказа се, че тя е печелила проекти и по предприсъединителната земеделска програма САПАРД за ремонт на селски пътища. Най-много - осем на брой, нередности са засечени при кмета на Раднево Нончо Воденичаров. „Почти всички са свързани с казуса „Батко“, каза самият той.

Пак спират газа в неделя, прогнозира Новинар.

Има реална опасност от втора газова криза, заяви вчера икономическият министър Петър Димитров. Знаем, че има проблем и се подготвяме за него, категоричен бе министърът. Преди седмица руският монополист „Газпром” обяви, че може отново да спре доставките на природен газ за Украйна, ако до 7 март Киев не плати горивото, което страната е получила през февруари. Към този момент украинската „Нафтогаз” дължи на Русия 400 млн. долара. В началото на годината „Газпром” спря доставките към Украйна заради неизплатени задължения и спорове около цената на суровината, което предизвика недостиг на гориво в цяла Европа. Доставянето на газ и увеличаването му в хранилището в Чирен продължава, обяви министърът. Междувременно руската агенция ИТАР-ТАСС съобщи, че въоръжени полицаи са нахлули в украинската „Нафтогаз” и са арестували длъжностни лица по обвинение в кражба на газ. Според Службата за сигурност на Украйна откраднатото гориво е 6,3 млрд. куб. метра на стойност 7,4 млрд. гривни (920 млн. долара). Откраднатият газ е бил предназначен за транзит към други страни. Изпълнителният директор на „Булгаргаз” Димитър Гогов заяви, че за момента няма официална информация от фирмите доставчици у нас „Газпром експорт”, „Овергаз” и „Винтерсхал”, че подаването на природен газ отново ще бъде спряно. След като един път горивото за България е спирано обаче, това може да стане пак, категоричен бе Гогов. От икономическото министерство казаха, че съвсем скоро ще бъде обявен и ограничителен план за подаване на газ към потребителите. При криза страната ни може да разчита на доставки от Гърция, както и да купува втечнен газ от Турция. В такъв случай топлофикациите отново ще преминат на мазут.  

Любен Корнезов: Не може да има два парламента, цитира Дума.

БСП и ДПС категорично се обявиха против идеята изборите за европейски и национален парламент да се проведат в един ден, защото се създава прецедентът в едни месец да работят два парламента. Това стана ясно, след като депутатите спориха вчера по внесените от НДСВ три поправки в конституцията за вот 2 в 1. Идеята на жълтите беше, че така ще се спестят бюджетни средства, а в кулоарите обясняваха, че на партията не й достигат средства, за да подготвят участието си в два поредни вота. Вариантът за провеждане на избори 2 в 1 подкрепиха освен НДСВ, представителите на ДСБ, ОДС, Движение "Напред" и част от независимите избраници. Мотивите на НДСВ прочете Камелия Касабова, която каза, че българският изборен цикъл е фундаментално сбъркан. Предлаганата от нас промяна не изменя мандата на парламента, а мандатът на следващото Народно събрание, започна да тълкува тя от трибуната. Според нея депутатите сами блокирали своята работа и пречели на усъвършенстването на конституционния модел у нас. Срещу нейните аргументи се изказа зам.-председателят на парламента Любен Корнезов, който заяви, че исканите промени, една от които е за избори 2 в 1, са противоконституционни, незаконосъобразни и при определени обстоятелства могат да доведат до безпорядък в държавата. Според измененията за един период от време България ще има два парламента - единият с неизтекъл мандат действащ и другият чакащ. По думите му те ще имат дори две различни мнозинства, както и това, че депутатите ще стнат общо 480. Като пример той посочи, че се предлага мандатът на новото Народно събрание да започне с първото му заседание, но не се уточнява кога ще е това. Любен Корнезов отбеляза, че тези негови примери са на база на тълкувания, правени от видния ни конституционалист проф. Живко Сталев и Конституционния съд още през 90-те години на миналия век. При провеждането на изборите за Европейски и национален парламент в един ден трябва да има две Централни избирателни комисии по две секционни комисии на едно място, различни урни, различни кабини. С тези думи се аргументира от парламентарната трибуна шефът на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов.  

Управляващите дадоха ход на поправката "Дончева" в закона за конфликт на интереси, уведомява Дневник.

След час и половина дебати с гласовете на депутатите от управляващото мнозинство и от БНД комисиите по правни въпроси и по държавната администрация приеха на първо четене промените в закона за конфликт на интереси, стесняващи приложението на закона. Поправката беше внесена от Татяна Дончева (БСП), Христо Бисеров (ДПС), Илко Димитров (БНД) и независимата Елеонора Николова, след като преди месец мнозинството удължи до края на март срока за подаване на декларации по закона и така блокира прилагането му. В заседанието на комисиите не участваха депутатите от СДС и ДСБ, които вече заявиха, че не подкрепят предлаганите поправки. Пред "Дневник" те заявиха, че са били заети със срещи за бъдещата дясна коалиция. Представителите на НДСВ в комисиите гласуваха "за" измененията с обещанието, че ще настояват за промени преди окончателното приемане на поправките. От името на царистите Яни Янев обяви, че някои от идеите са полезни и развивали закона "в правилната посока", но други стеснявали обхвата на закона. Той се обяви срещу идеята публичните личности да декларират само консултантските си договори, свързани с вземаните от тях решения, защото "останалата палитра от търговски взаимоотношения остава извън обхвата на закона". 

Биг брадър праща в съда, информира Монитор.

Кадрите, заснети с камерите за видеонаблюдение, ще бъдат признавани за доказателства пред Темида. Законодателните промени, които ще позволят на Биг брадър по улиците да праща престъпници в съда, ще бъдат внесени в парламента от вътрешния министър Михаил Миков до един месец. "Събраните по съответния ред видеоматериали трябва да служат за директно доказване на престъпления. Така ще се дадат повече възможности на досъдебното производство", категоричен е МВР шефът. Идеята кадрите от камерите да станат доказателствен материал при наказателни дела може да стане факт с промени в НПК и АПК. Така полицаите ще имат възможност да дават на прокурор джебчии и наркодилъри, които са заснети от "видеоочите" по улиците. В момента законът позволява снимките от камерите да се ползват единствено за съставяне на актове от КАТ и в дела за футболно хулиганство. 

Лятото ще усетим кризата доста силно в България, предрича 24 часа.

В България кризата още не се усеща така, както в другите части на света, казва в интервю за “24 часа” професорът по макроикономика Илиян Михов. Това не означава, че няма да има последствия и за страната ни. В България най-големият проблем е, че търсенето на стоки и услуги нарасна много по-бързо от производството. След като икономиката не може да задоволи това търсене, стоките и услугите се внасят. Още през декември 2008 г. се забеляза лек спад в притока на капитали, а през 2009 г. сигурно ще има рязко понижаване, защото чуждестранните фирми няма да намират кредити лесно, за да финансират разширяването на България. Очевидно, че кризата в развитите държави ще намали и износа от България. Наред с това привлекателността на пазара за недвижими имоти рязко намаля, а от това ще пострада строителството и всички свързани с него производства.

Падат цените на бялата и черната техника, възрадва купувачите Новинар.

Големи намаления обявиха магазините за черна и бяла техника. LCD телевизори могат да се купят с над 10 процента отстъпка. Промоциите са единственият начин да продадем нещо в кризата, коментираха продавачи от голяма верига за черна и бяла техника в столицата. В момента потребителите могат да си купят две LCD-та на цената на едно. Така срещу 999 лв. клиентите взимат един 32-инчов и един 19-инчов телевизор подарък. Промоции има и при бялата техника. Така например за 659 лв. клиентът получава хладилник и прахосмукачка. Доста хора се възползват от такива намаления и продажби от типа „2 в 1”, тъй като за тази цена обикновено се купува само един от продуктите, обясниха консултанти от магазините.

Марковите облекла поевтиняха тройно, добавя и Монитор.

Марковите облекла в столичните бутици поевтиняха близо три пъти. Краят на зимата доведе до традиционните сезонни намаления, които стопиха цените на текстилните стоки. Най-голям е спадът на цените на дамските дрехи, сочи проучване на "Монитор". Панталоните и полите понижават стойността си от 95 лв. до 30 лв., което представлява близо 70% спад. Бутикови сака могат да се купят и за 69 лв., като преди са били 185 лв. Дамските блузи вече струват около 15 лв., а преди цената им е била 70 лв. Мъжките облекла също поевтиняват значително от 20% до 70%. Пуловерите се продават с около 60% по-евтино. Ако средната им цена преди е била около 58 лв., в момента те се намират по 32 лв. Официалните костюми понижават цените си с близо 50% и вместо 289 лв. може да се купят за 205 лв. Най-търсени са абитуриентските тоалети заради наближаващите балове. Вечерните рокли обаче не променят цените си в полза на клиентите. Стойностите на дамските официални облекла започват от 200 лв. и стигат до 1000 лв. и дори повече в зависимост от ранга на дизайнера, изработил дрехата. 

Румънски фирми се спасяват у нас, съобщава Стандарт.

Румънци масово местят бизнеса си у нас, за да оцелеят в кризата. Предприемачи от северната ни съседка вече наемат цехове в Русе. Преди два дни пък стана ясно, че мултинационални компании от Гърция планират изцяло да се преместят в България. Преселението на бизнеса е заради по-ниските разходи у нас. Издръжката на фирма излиза 40% по-евтино. Причините са ниските заплати, по-изгодните данъци и осигуровки, както и по-евтиният ток, обясниха от Търговско-промишлената палата.

Всички авиокомпании гонят по-ниски цени, пише Пари.

Постепенно започва да се размива разликата между нискобюджетните и традиционните авиокомпании, показа проверка на в. Пари. Средната цена за билет на нискотарифна авиокомпания от столичния авиопорт до европейска дестинация без включени летищни такси е около 100 EUR. Такава обаче е и средната цена на билетите за автобус до ЕС.

Царски хубавици на опашка за дипломатки, разкрива 24 часа.

Списък от над 100 кандидати за дипломатически постове в Европа, САЩ и Азия обикаля коридорите на властта в края на мандата. Верни партийци от трите управляващи формации, които нямат шансове отново да са депутати или на позиции по министерствата, са си заплюли тихи пристани в посолства, споделят техни другари. В списъка били царските хубавици Теодора Дренска и Мария Ангелиева. Първата искала да стане втори човек в мисията ни в Лондон, а зам.-шефката на комисията по европейски въпроси Ангелиева се спряга за поста в Ню Йорк. И двете засега отричат.

Изтеглят матурите до 24 май, осведомява Стандарт.

Евровотът премести матурите. Всички изпити се изтеглят преди 24 май, за да се освободят училищата на изборите. Препитването по български език и литература е на 17 май. На 19 пък е вторият изпит, който е върху предмет по избор на ученика. Заявления за матурите се подават от 16 до 27 март.

30% повече българи ще учат в чужбина, предрича Дневен Труд.

Около 60 хиляди български младежи учат в момента в чужди университети. Данните са неофициални, защото у нас никой не брои колко от младите хора избират обучението зад граница. Само за сравнение през 2004 г. броят на младите навън е бил 25 хиляди души по данни на ЮНЕСКО. Броят на кандидатите, които искат да учат зад граница, се е повишил с около 30%, съобщава директор на фирма за образователни услуги. По правило предпочитани са висшите училища в Англия, Германия и Франция. Тази година, обаче, хит са вузове в Холандия и Дания, където таксите са минимални, а студентите имат право на стипендии, с които покриват част от обучението.  

Frognews.bg 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама