АКТУАЛНО


Политикът Ненчев виновен за интригите около генералите

19 8691 25.01.2016
Политикът Ненчев виновен за интригите около генералите
Това ли е новият връх на пирамидата?

Няма две мнения, че министърът на отбраната Николай Ненчев и подчинената му Валерия Кардашевска са в основата на интригите сред генералитета. Дано се окаже само слух и последната, че в кабинета на началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов са се тършували документи в момент, когато той е бил извън София.


Ако министърът на отбраната Николай Ненчев бе обявил навреме, че вицеадмирал Николов няма да получи четвърта звезда и ще бъде сменен, нямаше да има нито слухове, нито интриги, нито коментари за политическа намеса в определянето на военен №1. Това не стана и сега вицеадмиралът може да си търси правата дори чрез съда. Можеше да се обяви во време и кой ще го смени. В някои цивилизовани държави това се прави дори година по-рано

И тогава нямаше да има "медийни назначения" на генерали, публични хвалби и публични оплювания на лампази и сърмени пагони. Но при нас сякаш всичко определя политическата конюнктура.

Ако човек погледне CV-то на генерал-лейтенат Константин Попов, то той става и за космонавт, и за шеф на НАТО. Да оставим клюките за професиите и членството в партии на майка му и баща му. Не са верни. Но ако допуснем, преди прокурорската проверка, че е вярно свързването му с фирма "Промакс" и написаните срещу името му хилядарки? Ако припомним публичната тайна, че е летял с риск на живота си, без да има право на това по натовските и лекарските стандарти? Пък и ако го изберат за шеф, бъдете сигурни, че на първите страници на вестници и топове на сайтове ще лъсне снимката му от парад, на който марширува с десен крак - дясна ръка. Но като че ли най-страшното е, че ген. Попов ще преклони главица пред силните на деня и загърбвайки интересите на армията по неволя,  ще върви по утъпканата писта на статуквото и конюнктурата, докато щабът на отбраната отиде в небитието.

Казват, че в Сухопътни войски били кът кадрите за генерали.Та нали през новото столетие трима от началниците на ГЩ и отбраната бяха от Военновъздушните сили. Е, стана ли армията малка, мобилна и силна? Както казва един генерал от запаса, може би точно  пехотинец ще оправи и ВВС и ще бъдат купени нови самолети. Генерал-майор Андрей Боцев, шефа на СВ,  не е от тия, които често се появяват по медиите. Не е завършил зад океана, а в отечествената академия. И като че ли за тридесетина години по гарнизоните, най-голямата му чест са годините служба по малиновия рубеж - от Гоце Делчев до Смолян. Без много фанфари и добър английски направи няколко добри натовски батальонни бойни групи. Та не е ли по-добре в момента пехотинец да оглави щаба на отбраната, защото знае на пръсти сухопътните ни граници и се е учил да ги отбранява. От юг, прогнозират политици, се задава вълна от бежанци. Може би ще продължим да строим и ограда. Ще напомним само, че в последните години Сухопътни войски се подценяват като най-многочислен вид въоръжени сили. А тъкмо те представят България в миротворческите мисии - от Камбоджа, през Ирак и Африка до Афганистан. С всичките там плюсове и минуси.

Анонимни гласове редят новия щаб  на отбраната и приказват, че ген. Румен Радев също ставал за началник на отбраната, но бил млад и щяло да го бъде в следващия мандат. Истината май е друга и май политиците не искат "шило в торба". Дори когато е завършил натовски щабове и колежи,  и ребром е поставил въпроса за охраната на българското небе и приземяването на военната ни авиация.

И през всичкото това време на интриги, слухове и боричкания войската се демотивира, военните са притиснати до стената и политиците се присмиват зад гърба им. А пиесата "Разделяй и владей" умело се режисира от министър Ненчев и кукловодите му.

На простосмъртните военни и гласоподаватели е ясно, че единствено и само се чака благословията на премиера Борисов за шеф на отбраната. Думата нямат нито гравнокомандващият президент, нито министърът. Дано я няма и съветникът на министър-председателя Аню Ангелов. От избора на Борисов зависи дали ще тръгне армейската реформа или ще буксува затънала в тиня от приказки и обещания за нови самолети, военен бюджет и заплати.

Утре министър Ненчев събира Съвета по отбрана по кадрови въпроси. Очаква се да стане ясна номинацията за нов началник на отбраната.

Ясен Тошев
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама