ПРЕСАТА ДНЕС


Петъчната преса на 6 март

0 4246 05.03.2009
Петъчната преса на 6 март

Вестниците пишат затова, че България ще получи от ЕС „бързи“ 520 млн. евро; за чужденци, които си връщат жилища у нас и си искат парите; за митничаря, работещ с брадва и калашник.


 

България ще получи от ЕС „бързи“ 520 млн. евро, съобщава Дневник.

Европейската комисия ще отпусне на България 528 млн. евро от структурните фондове под формата на предварителни плащания за стимулиране на икономическата дейност, подобряване на капацитета на администрацията и намаляване на бюрократичната тежест. Това съобщи председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу след срещата му с българския премиер Сергей Станишев в Брюксел. Приоритетното изплащане на средства е една от мерките, с които комисията помага на страните членки да посрещнат ефектите от икономическата криза. Това не означава, че България ще получи повече средства от евробюджета. Брюксел ще разгледа искането на Станишев за допълнителни компенсации за затварянето на трети и четвърти блок на АЕЦ „Козлодуй“, каза Барозу.

БНБ: Кризата дойде от Запад, да не ни обвиняват, цитира Новинар.

Стабилната банкова система в България, както и икономическият ръст са мечта за много страни в Европа. Това каза вчера управителят на БНБ Иван Искров по време на икономически форум. Повод за изказването на управителя на централната банка станаха множеството негативни прогнози на водещи финансови институции в Европа и САЩ, сред които Международният валутен фонд и Световната банка, според които финансовата и икономическата стабилност в страните от Централна и Източна Европа е под въпрос. Искров отбеляза, че в България дори няма финансова криза. По думите му една от причините да няма големи негативни ефекти от кризата е това, че страната ни е във валутен борд.

При криза трябва да затегнем коланите, съветва Пари.

В условията на задълбочаващата се глобална криза най-важното е правителството да ограничи харчовете си. Около тази теза се обединиха икономисти, до които в. Пари се допита. Според старши икономиста от Отворено общество Георги Ангелов именно свиването на бюджетните разходи може да играе ролята на буфер срещу глобалната икономическа криза. На същата позиция е и икономическият анализатор на НДСВ и общински съветник Владимир Каролев. Бюджетните приходи да се харчат консервативно, защото не е ясно какви ще са приходите

Чужденци връщат жилища у нас, искат си парите, твърди Дневен Труд.

Кризата все по-здраво удря строителството. Има индикации, че чужденци, закупили жилища по Черноморието, ще се опитат да ги върнат и да си поискат парите, твърдят от бургаската строителна камара. Колегите им от Варна признават, че са спрени над 30 жилищни кооперации в техния регион. В София са замразени проекти са поне 2,5 млрд. лева.

Фалираха 20 000 фермери, научаваме от Дума.

Заради липсата на пари и невъзможността да си погасяват кредитите фермери започнаха масово да разпродават собствеността си, съобщиха от Асоциацията на млекопроизводителите. По данни на асоциацията през миналата година повече от 20 000 фермери са фалирали. Заради високите лихви по заемите погасяването на дължимите вноски става невъзможно, а литър мляко се изкупува за 0,25 лв. В отделни места в страната в момента търсене няма заради избухналия скандал с производството на млечни продукти. Всичко това принуждава стопаните да продават двойно по-евтино модернизираните от тях по стандартите на Европейския съюз ферми. 

Гоним двуцифрена безработица, Масларова лъже за 6.7%, четем в Атака.

Официалната безработица у нас е 6.69%, обяви Емилия Масларова вчера в Смолян. Това сочели резултатите за януари и февруари. В отчета си пред НС по време на 7-мия вот на недоверие на кабинета премиерът Станишев, позовавайки се на социалния си министър, съобщи друга цифра - 6.3% също за първите два месеца на годината. Очевидно Масларова послъгва не само гражданите, а и началника си. Приказките й за разкриването на нови 100 000 работни места се разминават тотално с действителността. Само за първите 7 дни на март без работа са останали 8 156 души /по данни на синдикатите/. Според Масларова новите регистрирани в бюрата по труда са 6950. Граждани обаче се оплакаха, че от трудовата борса отказват да ги регистрират, за да не вдигали процента на безработицата, и ги отпращали за април. Според Станишев трайно обезкуражените лица у нас са 150 000. Това са хора, които са на трудовия пазар повече от 1 година. Според Масларова пък безработните към момента са с 21 000 души по-малко от същия период на миналата година. Сега най-много свободни места имало в Бургас и Варна, където се търсели работници за туристическия и строителния бранш. Справка в бюрата по труда опроверга министъра. Най-големите съкращения са точно в строителството, туризма и в шивашката промишленост. Не се извършва и преквалификация на съкратените, каквито програми, според Масларова, работят в страната. Напротив, тенденцията е към двуцифрена безработица още в средата на годината, твърдят от КТ"Подкрепа". През следващите шест месеца страната ще бъде залята от съкращения.  

Перник и Пловдив най-мръсни, констатира Дневен Труд.

Перник, Пловдив и София са най-запрашените градове в България. Рекорд държи Перник, където средногодишната стойност на фини прахови частици е 92 микрограма на куб.м. Нивата, отчетени в Пловдив, са 70,9 микрограма, а в пункт Гара Яна до металургичния комбинат Кремиковци - 61,65 микрограма, сочат данните от Изпълнителната агенция по околна среда. Според европейските норми средногодишното замърсяване с фини прахови частици, на което можем да бъдем изложени, е 40 микрограма. Това означава, че нивата са значително превишени, коментира експертът от МОСВ Александър Григоров.

Митничар работи с брадва и калашник, разказва 24 часа.

С огромна брадва и калашник ходел на работа митничарят Иван Конов на ГКПП Калотина. Известният с прякора Рейнджъра Конов демонстративно трупал на масата пред проверяваните коли също метални тръби или ножове. Това пишат в доклада до шефа на митниците Христо Кулишев над 20 колеги на Конов. Наричат го Рейнджъра, защото бил картечар в иракския батальон. Нееднократно сме били свидетели на грубото и често пъти брутално отношение на Конов към пътниците, твърдят митничарите от смяната на Рейнджъра. Разказват кака колегата им веднъж измъкнал през стъклото чужденец и го пребил. 20-ината митничари обвиняват Иван Конов и в корупция – пропускал цигари срещу заплащане. Шефът на митниците Христо Кулишев заяви, че проверката по сигнала не е приключила. Според него Конов бил нарочен за предател от колегите си. Рейнджъра не бе открит за коментар.

“Илиянци” пламна, китайците припадат, описва Монитор.

Според една от версиите палежът е отмъщение срещу китайците, които са съдействали на антимафиотите при проведената операция. Те се съгласили да говорят за митническите нарушения при вноса, след като бе убит един от лидерите на тяхната общност Ли У Жбо. Той бе зверски пребит, защото вкарвал контейнерите им, без да се отчита на родните посредници при вноса. Друга версия обяснява палежа като директен удар по Таки, който неофициално контролира тържището и в момента се издирва с европейска заповед за арест. Публична тайна е, че китайците трябва да се отчитат за всеки внесен контейнер на "Илиянци". Това го признават неофициално и самите търговци. В момента част от тях са пред фалит, защото обектите им не са били застраховани. Изпепеленият склад е собственост на фирма "Ал Базаз", съобщиха отлично осведомени източници. Тя е отдала на китайски търговски около 25 магазина. Справка във фирмените регистри показва, че управител на "Ал Базаз" е арабинът Махер Абдула Хасан. Секретарката на фирмата обяснила пред полицията, че ще предостави на разследващи списък с всички фирми, наели помещения в изпепеления склад. Търговци разказаха, че месечният наем за малък магазин в халето е 6000 лева. Освен че държи складове, Махер е съдружник и с бизнесмена Константин Динев в казино "Елит". Коко Динев, както е по-известен, има интереси в енергетиката, строителството, търговията и хазарта. Той управлява и футболния отбор "Вихрен", като се слави и с любовните си завоевания сред чалга певиците.

По-евтино е без рецепта от здравната каса, съобщава 24 часа.

Незапомнен хаос завладя лекарствения пазар заради противоречия в нормативната уредба. В резултата се допуска лекарства на свободна продажба да излизат по-евтино, отколкото струват в списъка на намалените в здравната каса. Разликите са от стотинки до 2-3 лева. Като се прибави и таксата от 2,40 лв., която повечето пациенти дължат при визата при лекар, намаленията на касата стават безсмислени за много лекарства. Проблемът беше обсъден от Висшия съвет по фармация вчера, но решения не бяха взети. Разглеждат се предложения за опростяване на наредбите от страна на Българския фармацевтичен съюз.  

Отровен маргарин с оцветител за обувки, установи Стандарт.

Маргарин с опасния оцветител судан търсят санитарните инспектори в страната. Консумацията му може да предизвика рак, обясниха експерти. Здравното министерство е получило съобщение от Европейския орган за безопасност на храните, че някои маргарини, внесени от страни извън ЕС , съдържат забранения оцветител. Суданът се използва в производството на бои за обувки, за полировки и разтворители, обясниха експерти. Те припомниха, че през 2005 год. във Великобритания от магазините бяха изтеглени колбаси, сосове, сухи супи, съдържащи отровния оцветител.

Борисов мислел за циганин министър след изборите, известява Дума.

Не е изключено в правителството след изборите на висша длъжност да има представител на ромската общност. Това зяви вчера столичният кмет и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Неговата партия и коалиция от общественици и неправителствени организации подписаха меморандум за разбирателство и общи намерения. По думите на лидера на ГЕРБ в ромските организации се оказва, че има, макар и малък процент, хора с две или три висши образования. "Ние ще помислим, ако имаме и самостоятелно правителство, дали не може да сложим ром министър, зам.-министри, да ги вкараме директно в управлението, за да отговарят за големи социални групи", обеща Бойко Борисов. 

Следващото управление – дясноцентристка коалиция, предвижда Новинар.

8 са политическите субекти, които ще играят главната роля на предизборната сцена, а Движение „Напред” има реални шансове да влезе в следващия парламент. Това показват данните на проучване на "Сова Харис", проведено от 11 до 17 февруари. Въз основа на резултатите социолозите смятат, че по-вероятно е формирането на широка дясноцентристка коалиция. Доводите за това са, че едва около 24 на сто от населението споделя „леви” политически убеждения срещу малко повече от 36%, които определят своите нагласи като „десни”. От друга страна, гласоподавателите са в очакване на промяна на политическото статукво, тъй като четиригодишният мандат на тройната коалиция е натрупал негативи към БСП като основен носител на тежестта от управлението и най-вече към ДПС като партия, задържала се най-дълго време във властта през последните 8 години. Данните показват, че ГЕРБ държи лидерството си, а БСП, "Атака" и ДПС оформят квартета, който със сигурност ще има представителство в следващия парламент. Ръст в доверието и електоралната подкрепа бележат Движение „Напред” (ВМРО, "Лидер", Земеделски народен съюз, Движение „Гергьовден”) и СДС и на този етап те имат реални шансове да спечелят мандати в 41-вото Народно събрание. ДСБ и НДСВ също подобряват позициите си, но все още нямат необходимата електорална тежест, за да се приеме със сигурност, че ще прескочат четирипроцентната бариера. 

А най-евтино ще ни излезе, ако отменим изборите, коментира в Монитор Юрий Асланов.

Драмата, наречена „Две в едно", похаби ценно и както се разбра, скъпоструващо депутатско време. Струваше ли си да се разкарват депутатите за такава глупост няколко пъти до парламента и обратно? В лично качество ми направи впечатление, че всички аргументи в полза на идеята да слеем европейските с нашенските избори започват с предполагаемата икономия на финансови средства. От парламентарната трибуна прозвучаха дори ефектни примери, които бих перифразирал така: Знаете ли колко деца ще получат по една вафла повече за закуска? А знаете ли, че с тези пари може да се изкопаят цели 12 метра за софийското метро? А знаете ли колко нови кофи за боклук можем да доставим на Бойко Борисов, ако променим конституцията? И така нататък. Сещам се за още дузина аргументи, все в този смисъл. Ако не можем да избегнем разговора за пари, нека го приемем спокойно. И без това вече всички разговори са за пари, без значение дали ги превръщаме в закуски, кофи за боклук, ин витро зародиши или в нещо друго. След като ще си говорим за пари, защо не започнем с главното. Защо две в едно, а не три, пет или десет? Предстоят, значи, някакви избори, в случая - европейски. То се знае, сливаме ги най-напред с парламентарните. След това им прибавяме и президентските, и местните. Няма какво да чакаме едните още две, а другите три години. Отмахваме ги наведнъж. Сядаме на една кръгла маса и се договаряме, че най-важното за изборите са парите и вместо да гоним вятъра с разправии за бюджетния излишък, търсим общо решение на въпроса, как да спестим пари от изборите. За тази цел следва да се направи опис на всички видове избори и да се промени конституцията така, че наближи ли някакъв избор, веднага да го слеем с останалите. 

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама