НОВИНИ


Хр. Иванов: Смяната на ВСС е замитане на персоналната отговорност

2 4218 27.01.2016
Хр. Иванов: Смяната на ВСС е замитане на персоналната отговорност
Христо Иванов

Бившият правосъден министър Христо Иванов се обяви против поисканата анблок оставка на Висшия съдебен съвет (ВСС). Според него, без анализ на причините за остро критичните бележки в доклада на Европейската комисия, смяната на Съвета би се превърнала в просто замитане на персоналната отговорност.


Със сигурност доста нескопосаният опит вчера да се посочат виновните за негативите в евродоклада е скроен така, че да не засегне интересите на главния прокурор. Общо-взето, беше направен опит да се разреши кризата така, както се разрешават ситуациите, когато губиш на карти. Във ВСС със сигурност трябва да има оставки, но е много важно да се направи разлика между тези, които с действията си са допринесли за негативите и критиките, и тези, които получават много силна подкрепа от Комисията в този доклад за своите действия. Разликата между това да заметеш един проблем и да го решиш, често пъти е много тънка, посочи Иванов пред БНР.

На въпрос трябва ли отговорност да се търси и от главния прокурор, който се смята за една от влиятелните фигури в Съвета, Иванов каза:

Когато в третата година на твоя мандат, след няколко гласувани кредита на доверие от страна на Комисията за определени организационни мерки, се предписва външен одит, и това е безпрецедентно във вече 9-годишната история на механизма, Комисията, така да се каже, казва в рамките на досегашната процедура на събиране на факти: "Ние вече не можем нищо да направим, изчерпани са нашите средства, трябва да бъде на място една много по-задълбочена проверка вътре в прокуратурата". Това наистина е едно гласуване на недоверие, много сериозно, от страна на нашите международни партньори. Аз смятам, че това поставя тезата на въпроса – В името на какво г-н Цацаров, след всичко това, иска да продължава още 3-4 години да бъде главен прокурор на България? Каква полезност за обществото, освен за себе си, това ще има?


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама