НОВИНИ


Фрог научи: Ром се жалва от Москов за дискриминация, ДПС прави същото

12 4950 29.01.2016
Фрог научи: Ром се жалва от Москов за дискриминация, ДПС прави същото

ДПС и ром се жалват от здравния министър Петър Москов в Комисията по дискриминация. Поводът е един и същ, а именно, че преди време министърът обяви официално, че от 227 нападения на екипи на Бърза помощ 175 са се случили в ромските махали.


Според статистика на МВР  атаките не са повече от 30. Първи срещу неистината скача активистът на протестна мрежа, и председател на фондация „Саворе “ Христо Николов. Именно той сезира Комисията за защита от дискриминацията. Николов е убеден, че Москов е бил подведен от представителите на спешните медицински центрове и лансирал лъжливата статистика, без да извърши реална проверка.

 

С изумление Христо Николов установява, че месеци след него осем депутати от ДПС  са сезирали КЗД  с идентична жалба. Това са Четин  Казак, Янко Янков, Турчен Кърджалиев , Хюсеин  Хафъзов , който тогава все още е част от ДПС . Още четирима техни колеги слагат параф под документа до Комисията. В жалбата не присъстват обаче имената на Илия Илиев и Александър Методиев, които се самоопределят, като етнически роми .

 

Според Николов, това е поредният опит на ДПС  да овладее ромската  общност и да се изяви, като техен представител, без обаче да защитава реално техните интереси. Мъжът напомня, че докато е в ДПС , Емел  Етем  има неласкави  изказвания за  ромското  малцинство. Той не разбира как са били засегнати лично хора, самоопределящи се като етнически турци от атака срещу ромите.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама