НОВИНИ


Затворник иска 15 бона, не му осигурили истая за ласки

2 4747 29.01.2016
Затворник иска 15 бона, не му осигурили истая за ласки

Затворник от Бобов дол заведе дело срещу Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" за обезщетение от 15 хил. лв. И. М. излежава 7-годишна присъда от 2011 г. Твърди, че липсата на специално обзаведено помещение за удължено свиждане до 4 часа, както и липса на телефонен апарат в коридора на неговата група са довели до липса на желание за живот, унижения, нервност, уплаха и др.


Удълженото свиждане се предвижда за интимни срещи с жени или приятелки, като за да се получи такова разрешение, поведението на затворника трябва да е безупречно. В хода на делото в административния съд в Кюстендил стана ясно, че липсва изрична уредба, която да сочи на какви изисквания следва да отговаря помещението за удължено свиждане. Затворникът обаче от 2011 г. досега не е имал въобще право на такива удължени свиждания. От управата пък са дали справка, че за 470 лишени от свобода има поставени 8 телефонни апарата, което било достатъчно. Съдът отхвърли иска на И. М. и го осъди да плати 300 лв. юрисконсултско възнаграждение на Главната дирекция, пише Новини. бг.

 Друг затворник - българомохамеданин от Бобов дол пък поиска 10 хил. лв. за псувни и обиди от надзирател, които унижили честта и достойнството му, довели го до апатия. Твърди, че на 9 март м.г. при обиск на килията му, униформеният го напсувал и обидил на помак. Установено е обаче, че охранителят не е познавал лично и не е знаел религиозната принадлежност на затворника, заради това и няма как да го е обидил на верска или етническа основа. Съдът отхвърли и неговия иск за 10 хил. лв.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама