НОВИНИ


Митов: Имаме време за кандидатурата за шеф на ООН

9 4213 02.02.2016
Митов: Имаме време за кандидатурата за шеф на ООН
Даниел Митов

Имаме време за кандидатурата за шеф на ООН. Това каза външният министър Даниел Митов пред журналисти.


Трябва да обявим кандидатурата за генерален секретар на ООН в най-подходящия момент в името на нейния успех, обясни той. Според Митов изказванията за забавянето на номинацията на Ирина Бокова идват от хора, които не разбират динамиката на този процес. „Ние имаме редовен диалог с г-жа Бокова. Винаги може да ми се обади, винаги можем да се чуем", изтъкна министър Митов, цитиран от Нюз. бг.  Според него обаче въпросът сега е как страната ни да изиграе по максимално най-добрия начин шансовете си.

 

Брифингът на министъра бе след Втората неформална среща на министрите на външните работи на страните в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ). На нея седем министри на външните работи, зам.-министри и държавни секретари са обсъдили проблема с бежанците.

 

„Това е проблем, който засяга всички ни", отбеляза министър Митов и напомни, че провалът на един означава провал за всички. „ЕС трябва да мисли за себе си точно като за съюз, а не отделни държави да се опитват да вземат решения поотделно. Иска ми се да виждам все повече европейски лидери, които говорят като европейски лидери, а не като национални", посочи още външният ни министър.

 

Резултатът от срещата е обща декларация, в която се поставя сериозен акцент върху строгия контрол на външните граници на ЕС, призовава се за мобилизация на всички усилия и диалог с трети страни и се признава, че разграничаването между бежанци и икономически мигранти трябва да е много ясно.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама