ПРЕСАТА ДНЕС


Понеделнишката преса на 9 март

0 4349 08.03.2009
Понеделнишката преса на 9 март

Вестниците пишат за войната за боклука на София - в нова решителна фаза; за 399 действащи партии на изборите; за българките, искащи чужденци за мъже.


 

Войната за боклука на София влезе в нова решителна фаза, пише Дневник.

Ако нищо не се е променило в плановете на столичния кмет Бойко Борисов за управление на боклука през последната нощ, в понеделник той сигурно ще обяви, че общината най-после печели войната за сметопочистването. Поводът ще е "скъсването" на договорите с "Новера" и процедурата за създаване на общинско предприятие. Детайлите в тези решения обаче предизвикват много въпроси, крият опасности от нови боклучени кризи и оставят съмненията кой в крайна сметка ще бъде печеливш - общината или концесионера. Войната за извозването на сметта, ще продължи, а през следващите дни ще се водят няколко битки. На извънредна сесия днес Столичният общински съвет ще гласува предложението на Борисов да бъде прекратени договорите за чистенето на 19 района в София, които изтичат през 2014 г. Ще бъде направена и крачка към осъществяването на идеята на кмета боклукът в столицата да се събира от общинско предприятие, но не е ясно кога то ще стане факт. Решението на Борисов за предсрочно прекратяване на споразуменията с дружествата "Чистота-София" и ДИТЦ вероятно ще бъде прието от съветниците, тъй като мнозинството на ГЕРБ твърдо застава зад лидера си, а в подкрепа се обявиха и колегите им от ДСБ. До започването на процедурата се стигна след като от управляващата чистачите компания "Новера" решиха да спрат работа в петък, защото общината се забави да им плати за извършените дейности през януари.  

БСП: Борисов да си ходи, цитира Дума.

Истински махленски скандал спретнаха вчера хората на Бойко Борисов. Докато групата на БСП в Столичния общински съвет даваше извънредна пресконференция пред сградата на Столичната община, изведнъж отвътре излязоха представители на групата на ГЕРБ. "Мен ме боли от начина на свикване на сесията в понеделник", обърна се към колегите си от ГЕРБ съветничката от БСП Гергана Алексова. Тя и колегите й по група са разбрали за извънредното заседание на градския парламент от медиите. ГЕРБ пък не пропуснаха да отвърнат: "Вместо да давате пресконференции, защо не работите с нас." БСП отвърнаха, че кметът не може да управлява и затова е перманентно в сесия, както и че не е редно тя да се свиква по този начин. Групата на БСП категорично се обяви за оставката на кмета Бойко Борисов. Той не може да си върши работата и трябва да се оттгели, както и да поиска "вот на доверие" от софиянци", заявиха съветниците. "На Бойко Борисов винаги му трябва враг, той иначе не може да работи. Сега има пълно мнозинство, какво му пречи да си свърши работата", запитаха общинарите от БСП. Той сега отново се изживява като Робин Худ, продължиха съветниците. "Добре дошли в Бомбай", подхвърлиха общинарите от БСП към ГЕРБ за създалата се ситуация със сметосъбирането в столицата. "София се отдалечи от Виена и стигна до Бомбай. Боклукът вече е пред вратите на хората, коментираха още левите съветници. "Що ги слушате тия?", подвикнаха от ГЕРБ. "Ще ги слушам, щото говорят умни работи", отговори гражданин, дошъл пред общината. "А вие какво правите, елате да видите кофите пред нас. Защо си плащам такса смет", продължи той. ГЕРБ върнаха топката, като се опитаха да обвинят БСП, че с действията си защитават концесионера "Новера". Това може да го каже само човек, който иска да направи далаверата, отвърнаха БСП. Администрацията на кмета Бойко Борисов се заяде с концесионера, който не чисти от няколко дни столицата, за да докара своя фирма в тази дейност. Става въпрос за много пари в случая, каза в отговор левият съветник Петър Курумбашев. Социалистите бяха категорични, че столицата вече е в криза, за да може да се реализира поредната корупционна схема.  

Последните 70 млн. евро за спрените реактори идват през лятото, съобщава Монитор.

Последните 70 милиона евро от европейската помощ за закриване на четирите малки блока на АЕЦ "Козлодуй" ще бъдат получени през втората половина на 2009 г. Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. На фона на изчерпването на помощта за АЕЦ "Козлодуй" от Брюксел дойде новината, че Ек е проявила разбиране към нашите аргументи за допълнително финансиране заради закритите ядрени блокове. Това стана ясно след срещата между председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и премиера Сергей Станишев, която се състоя в края на миналата седмица. Според Станишев размерът на конкретната сума е въпрос на преговори и зависи и от възможностите на европейския бюджет. Междувременно евродепутатът Атанас Папаризов съобщи, че през тази седмица се очаква ЕК да реши за допълнителна помощ за спрените блокове в АЕЦ "Козлодуй". България не трябва да е дискриминирана и затова трябва да получи през следващите години от европейския бюджет както Литва и Словакия между 700 млн. и 1 милиард евро, смята Папаризов. Той уточни, че допълнителната помощ трябва да се разглежда напълно независимо от евентуалното рестартиране на някои от реакторите. 

И Македония се отказва от АЕЦ "Белене", информира Атака.

Македония е на път да се откаже от идеята да участва във финансирането на проекта АЕЦ "Белене" и има намерение да изгради своя атомна електроцентрала до 2025 година. Това е заложено в Националната енергийна стратегия, изработена по поръчка на правителството от екип на Македонската академия на науките и изкуствата. Според ръководителя на екипа академик Глигор Каневче, идеята Македония да участва в проекта Белене била повече от политически, а не от експертни мотиви. Според експерта, който е ръководител на групата, изработила Националната енергийна стратегия на Македония, финансовата схема за АЕЦ "Белене" вече била напълно затворена, а да плащаш ток, който ще получиш след пет години, означавало да си много богата държава. Преди месец Френската държавна корпорация "Газ дьо Франс Сеуз" (GDF Suez) реши да се оттегли от участие в строежа на българската АЕЦ "Белене" и да се фокусира върху собствените си ядрени проекти, съобщи говорител на компанията. Източници, запознати със събитията около АЕЦ "Белене", споделят, че глобалната финансова криза е направила изключително трудно набирането на средства и поради това е вероятно централата да заработи по-късно от първоначално планираните 2013-2014 г.  

Станишев възроди 8 март, подари фрезии на бистришките баби, описва Новинар.

Шушони и кокичета получиха днес премиерът Сергей Станишев и министърът на културата Стефан Данаилов от бистришките баби. Двамата държавни мъже ги поздравиха за празника на жената. „От мен цветята, от Ламбо целувките”, каза скромно министър-председателят, докато подаряваше букет с фрезии на баба Нада, която закичи Станишев и Ламбо с кокичета. „Идеята да ви посетим точно на 8 март беше на премиера”, обясни министърът на културата на 9-те баби и 12-те им внучки, които се бяха събрали около трапезата със сарми, баница и пита в чест на държавните мъже в бистришкото читалище „Цар Борис I”. „Имате прекрасни внучки”, обърна се Станишев към бабите и обясни, че е взел Стефан Данаилов със себе си, защото бил на почит сред жените. „Покрай Ламбо трябва и аз да намажа”, пошегува се премиерът. „Министърът винаги е настоявал за повече пари за култура, даже с плач”, похвали съпартиеца си премиерът пред бистришкия ансамбъл. „Не може да му се откаже на Ламбо”, продължи хвалбите си той. „Не може, разбира се, особено жена”, обясни една от 12-те внучки – Йоана, по-известна като бистришката принцеса. Премиерът обаче не се съгласи с нея с думите, че не само дамите, но и той самият не може да казва "не" на чаровния министър. 

На изборите могат да излязат 399 действащи партии, стряска с бройката Дневник.

Месеци преди изборите за Народно събрание и за Европейски парламент партиите у нас са 339. Това показват данните в регистъра на Софийския градски съд. През миналата година бройката е намаляла със 156 формации, заличени по искане на прокуратурата. Съдиите са закрили тези партии, тъй като те не са се явявали на избори повече от пет години. Сред политическите сили, които официално не съществуват от миналата година, са Съюзът на безпартийните гаранти, регистриран през 1990 г., Българска демократическа партия на покойния Йоло Денев, обществено хуманитарно движение "Единение", политически клуб "Конституционни права и свободи", БЗНС-Врабча-1 на Димитър Гичев и Български земеделски младежки съюз. Не действат и Демократичната партия на труда и Сбор за демокрация. Повечето формации, ликвидирани заради бездействие, са регистрирани в началото на прехода - 1990 г. и 1991 г. 

Стоян Ганев: Идвам в България, симпатизирам на Яне, цитира 24 часа.

Имам намерение да се върна в България, съобщи Стоян Ганев пред "24 часа" вчера. Бившият външен министър обаче още не бил решил дали ще се включи в политиката. Първо ще проведа серия от срещи с мои близки, с приятели и обикновени хора, за да събера повече информация, поясни Ганев. Чак тогава щял “да прецени дали може да помогне на политическия живот в страната. В България държавата краде пред очите на хората и пред очите на целия свят", каза бившият шеф на кабинета на Симеон Сакскобургготски. По думите му борба с корупцията може да води само правителство, активно подкрепено от САЩ, Великобритания и ЕС. Тази помощ трябвало да е много по-сериозна от сегашната - във финансово и в технологично отношение. Ганев обяви,че гледа със симпатия към партията на Яне Янев "Ред, законност и справедливост", тъй като в момента разделителната линия не била между леви и десни, а между корумпирани и некорумпирани. Тази теза Ганев разви преди месец в интервю за "24 часа". Партията на Яне била силен пример за това какво може да се прави в битката срещу корупцията и организираната престъпност. Засега обаче Ганев все още нямал планове за свързване с когото и да е било. “Познавам се с Ганев още от времето на романтичното начало на СДС. Той допусна своите грешки с увлечението си по Сакскобургготски, не знам как хора като него се хванаха на тази въдица. Ако днес се е осъзнал и наистина иска да допринесе за развитието на страната, е добре дошъл”, каза председателят на РЗС Яне Янев, когото потърсихме за коментар. 

Зеленогорски подписал тайно споразумение с ДСБ, разкрива Новинар.

Шефовете на предизборните щабове на СДС Найден Зеленогорски и ДСБ Петър Москов тайно са подписали проект на споразумение, научи "Новинар", без Зеленогорски да има мандат за това. Парафите на плевенския кмет и Москов са положени в събота, като документът урежда финансирането на предизборната кампания и избираемите места в общите листи. Шефовете на двата предизборни щаба трябва да представят документа пред партиите си, които ще имат последната дума за постигнатите договорки. Пет неща е поискал лидерът на СДС Мартин Димитров от хората на Командира, като единственото условие било Иван Костов да не бъде кандидат-депутат. Пренебрегвайки това изискване на сините, вчера софийският лидер на ДСБ Атанас Атанасов обяви: “Костов е народен представител в Народното събрание сега и е избран като водач на нашата листа в 23-ти многомандатен избирателен район в София. Ние считаме, че той трябва да се яви на предстоящите избори като кандидат за народен представител в същия район. 

Царисти напират за Европарламента, информира Монитор.

Повече от 30 кандидати ще бъдат номинирани от царските структури за националната листа за евродепутати, съобщиха от НДСВ. Това е почти два пъти повече от броя на българските представители в Европейския парламент - 17. В Централния предизборен щаб на партията продължават да постъпват нови предложения от местните организации. Всичките 30 номинирани ще се състезават за места в евролистата на НДСВ. Ръководството на партията ще ги класира според предварително обявените критерии. Царистите подчертават, че правилата при съставянето на листите са прозрачни и ясни и строго се спазват. Всякакви спекулации, че някакъв кръг от хора някъде реди тайно листи, са несъстоятелни, изрично подчертават от пресцентъра. В НДСВ няма никакви кръгове и никой не реди тайно листи, а всяка местна организация съвсем открито на пресконференция и в специален протокол обявява своите кандидати, обясняват от партията. До момента за кандидати за европейски депутати са номинирани Меглена Кунева, Биляна Раева, Антония Първанова, Гергана Паси, Соломон Паси.  

ГЕРБ отчаяно иска служебен кабинет на Първанов, твърди Атака.

ГЕРБ отчаяно иска служебен кабинет на Първанов. Това заяви евродепутатът и зам.-председател на АТАКА Димитър Стоянов в предаването "Седмицата" на Дарик радио в дискусия за правилата на предстоящите избори. Така той обобщи желанието на представителката на ГЕРБ Искра Фидосова, която предложи Станишев да си подаде доброволно оставката, а Първанов да го назначи за министър-председател на служебен кабинет, след което се създава възможност за произвеждане на избори 2 в 1. По тази схема Гоце може да получи еднолично властта и да управлява неограничено време. От ГЕРБ пък се надяват на президентска благосклонност от служебно правителство при подготовката на вота. Припомняме, че миналата седмица мнозинството в парламента отхвърли възможността за изборите на български и европарламент да станат на една дата. До 7 април президентът трябва да назначи ЦИК и да насрочи официално изборите за Европарламент на 7 юли. БСП предлага изборите за 41-во Народно събрание да са на 28 юни или на 5 юли. След четири години България ще бъде изправена пред същата агония - избори да се правят през лятото, заяви евродепутатът на АТАКА Димитър Стоянов. Той беше категоричен, че за националистите няма никакво значение на коя дата ще са изборите, защото те са сигурни в своя резултат. Единственото, на което се надявам, е да не се приемат готвените в момента промени в Закона за избиране на народни представители в посоката, предложена от Първанов - мажоритарен избор, обясни Стоянов. Защото в този проект няма мажоритарност, а се бетонира доминацията на политическите партии, уточни националистът. 

Експертно правителство или политически борд?, анализира Валери Найденов в 24 часа.

Толкова много се заприказва за "експертно правителство", че съм готов да заложа 50 лева - има ли дим, има и огън. Но ако наесен партиите извадят от килера тази формула, те ще я изпълнят с ново съдържание - този път ще внесат експертите от международните институции. И ако днес избирателят е разочарован локално, догодина вече ще се разочарова глобално. Кога имаме подходяща обстановка за "експертни правителства"? Когато партиите искат власт, но се срамуват от електората си. През 1991 г. целта на "програмното" правителство на Димитър Попов имаше за цел да прикрие скандалната коалиция между СДС и БСП. И да размие негативите от шоковата терапия. Задачата бе изпълнена криво-ляво. След две години обаче експертното правителство на Любен Беров надмина илюзиите на Астор, който умеел даже да си сваля главата. За зрителя това бе синьо правителство, защото го създаде бащата на СДС Желю Желев, проф. Беров бе авторът на икономическата програма на СДС, а министрите бяха все видни седесари. Зад тази синя външност обаче се криеше тайна коалиция на БСП с ДПС, а конците на държавата се дърпаха от Луканов и Илия Павлов. И в двата случая "експертното правителство" бе фасада, зад която се скриха неудобни коалиции В третия случай също ще бъде така. Защото наесен или някой политик ще трябва да си наруши тържествените клетви, или ще трябва да се правят нови избори. Сами ще се сетите кое е по-вероятно. 

Червени активисти бранят Братя Галеви, обявява Дневен Труд.

Червени активисти се обявяват открито в защита на кмета на Дупница инж. Атанас Янев и общинското ръководство, като така индиректно бранят задържаните с обвинения за рекет и създаване на престъпна група Братя Галеви, обяви блогът “Истината за случая “Братя Галеви”. В онлайн дневника в събота е публикувано открито писмо до премиера Сергей Станишев и до червената депутатка Мая Манолова от дупничанина Васил Гогев, ветеран от партизанското и съпротивителното движение в Дупнишко. “Искам да ви попитам с какво тези деца (кметът инж. Атанас Янев и председателят на дупнишкия минипарламент Явор Тодоров - б. р.) ви попречиха. С това, че градът ги уважава и обича, с това, че направиха от общината и нейните жители това, което другите не успяха да направят?!”, казва Гогев в писмото си. В блога е публикуван и списък на хора от червения актив в Дупница в подкрепа на кмета и сегашната управа на Дупница, издигната и консултирана от Галеви. “Не съм го чела този блог, не мога да го коментирам”, каза вчера Мая Манолова. Не бил чел блоговете и кметът Янев. 

Ваксина щеше да ни спаси детето, разказва 24 часа.

Подписка за задължителна имунизация срещу менингококов сепсис започват близките на починалия в петък 6-годишен Кирил Красев от Хасково. “Смъртта му ни провокира да започнем кампания за задължителна ваксинация срещу менингококи. Искаме и чрез вас да не допуснем това да се случва повече с български деца”, заявиха близките. “Може би Кирил щеше да има повече шанс, ако всеки си беше в нужния момент на мястото. Или ако ни бяха казали за ваксината", сподели дядото Димитър Димитров. Ваксина имало в аптеките, но хората даже не подозирали, докато в Гърция и Испания била задължителна. Една ваксина струва около 20 лева - за целия набор ще отиват около милион годишно, колкото се дават за ремонта на депутатската почивна станция. Експертен съвет ще обсъжда на 20 март включването на 5-валентна ваксина, насочена срещу дифтерия, коклюш, тетанус, полиомиелит и хемофилус инфлуенце, обясни д-р Ангел Кунчев, шеф на епидемиолозите в МЗ. Тя е на въоръжение в ЕС и най-вероятно ще влезе у нас от 2010 г. Всъщност става дума за две различни ваксини, които предпазват от менингококов сепсис. Едната е срещу хемофилус инфлуенце, който предизвиква сепсис много по-често от менингококите, и е на път да стане задължителна. Ваксината срещу менгококи пък действала само срещу подтипове А и С, а у нас най-разпространен бил В. Общо са 8 подтипа. Тя е сред препоръчителните и струва по 55-60 лв. дозата, слага се на 3 приема. Случаите у нас са по 1-2 годишно, и все на прехода от зимата към пролетта, каза д-р Кунчев. Според експертите не е нужно тази имунизация да става масова. Както "24 часа" писа, Кирил почина за по-малко от денонощие от менигококов сепсис в Инфекциозната болница в Пловдив. "Не съм склонен да обвинявам медиците. Лечението обаче можеше да започне с 8 - 10 часа по-рано", твърди дядото. Според него в градината подценили ситуацията, трябвало да уведомят по-рано родителите. След полунощ в четвъртък го завели в "Бърза помощ". "Там му поставили диагноза "остра вирусна инфекция", без да изпишат антибиотици", каза вуйната на Кирил. "Дежурната лекарка в инфекциозното пък попитала майката: "Имате ли и друго дете? Защото това си отива". Може ли хуманен доктор да изрече тези думи", пита Димитров. Детето е развило редкия синдром Уотърхаус-Фредериксен с кръвоизливи в надбъбречните жлези, който завършва със смърт в над 90% от случаите, уточни д-р Кунчев. 

Първите десет дами на България, класира Дневен Труд.

В зората на демокрацията 8 март бе заклеймен като соцпразника на Клара Цеткин. Двадесет години по-късно все повече българи го отбелязват не само като “ден на колежката”, но и като празник на жената. А държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън преди дни заяви, че “проблемите на света няма да се решат без жените”. Осем дами политици се нареждат в топ 10 в класацията за най-влиятелните жени в България. Тя е проведена на 6 март т. г. от агенция “Медиана” само сред мъже. Безспорен лидер в класацията с 50% одобрение е Меглена Кунева - първата ни министърка в правителството на Европа. Амбициозната българка успя да покори върховете в Брюксел, преминавайки през сложен житейски път - от снаха на соцдеец, през царска депутатка до европейската “желязна лейди”. Втора е Меглена Плугчиева.Премиерът повери на точния мерник на известната ловджийка контрола на европарите от Брюксел. И не сбърка. Любимката на пенсионерите Емилия Масларова е трета българска дама в класацията на “Медиана”. Макар и често критикувана, министърката е получила престижното място вероятно защото от нея зависи колко пълна ще е социалната кошница. А и поради завидния й женски вкус. Гергана Паси също получава мъжко признание. Дали заради работата й като министър по европейските въпроси или заради скорошната й сватба с бившия дипломат № 1 и кандидат за шеф на НАТО Соломон Паси, няма значение. Важна е любовта, която предизвиква. Едно от първите лица на СДС и зам.-шеф на парламента Надежда Михайлова е единствената представителка на опозицията в челната десетка. С умереното си поведение и имидж на добър бивш първи дипломат Михайлова се нарежда сред най-активните жени в политиката. Единствено поп иконата Лили Иванова успя да пробие и попадне в компанията на жените, които държат жезъла на властта. Близо половин век безспорният й талант и усърдие я правят любимка на няколко поколения българи. Първата дама в царския двор Антония Първанова също получава висока оценка. Освен с хъса, с който брани НДСВ, и идеите й в областта на здравеопазването Първанова впечатлява и с присъствието си в светския живот. Нейната елегантност и женски чар не остават незабелязани. Дискретното присъствие на Зорка Първанова до президента явно допада на много българи, които я нареждат сред най-влиятелните дами. На крачка разстояние след съпруга си, президентшата, без да вдига шум, върши благотворителни дела. И без да се оплаква понася негативите, които носи високият пост на съпруга й. Първата дама на ДПС Емел Етем, наричана още Г-жа Бедствие заради министерството, което оглавява, също е в десетката, макар и в края й. Противоречиво оценяваната напориста дама все пак успя да организира задължителния телефон 112. Предстои да й пишем оценка за ефекта от него. “Мис Поразяващата уста” Татяна Дончева е последна в топ 10. Но е ненадмината, когато с острия си език скандализира червените си съпартийци или предизвиква опозицията. Класирането на Дончева показва, че въпреки разнопосочните оценки за поведението й, хората одобряват откритостта и критичността. В телефонното допитване на “Медиана” анкетираните мъже посочват след първите десет влиятелни жени и фолк певици, телевизионни водещи, манекенки и т. н. Това е така, защото голяма част от тях бъркат “влиятелна” с “влияе ми, въздейства ми” и затова изразяват предпочитания към Глория, Ивана и др. Други мъже пък явно са били анкетирани в семейно обкръжение, поради което не са посмели да споменат друга жена, и са посочили съпругите или тъщите си. 

Руснаци купуват хотели на кило, установява Стандарт.

Руснаци изкупуват за жълти стотинки хотели по морето ни, съобщиха брокери. Братушките с пари кеш дори са ангажирали специални посредници у нас, които да дебнат за евтини имоти. Повечето инвеститори предпочитали да купят недостроен обект, чийто собственик е затънал в борчове, или разработени проекти за вилни селища, които не са получили кредит от банките. От началото на годината са сключени десетина суперизгодни сделки за атрактивни хотели по морето. Повечето продажби са за около 500 евро на квадратен метър. Най-големият куриоз е в Свети Влас, където 4-етажен хотел от 1000 кв. метра на груб строеж е бил продаден за 300 000 евро. Макар че пазарът на имоти е замрял, руснаците влагат парите си у нас, за да ги запазят от обезценка. Освен това доверието в родните им банки е доста разклатено, обясняват експерти.  

Българките искат чужденци за мъже, установява Новинар.

Около 3000 българки всяка година се женят за чужденци, показва справка на Националния статистически институт (НСИ), направена по повод днешния Международен ден на жената. За сметка на това обаче браковете между български мъже и чужденки са три пъти по-малко. Най-често българите пътуват или работят зад граница, където срещат бъдещите си половинки, и така решават да сключат брак с чужденец. Според статистиката жените първи сключват брак на 26 години, докато мъжете предпочитат да изчакат и минават под венчилото няколко години по-късно. Въпреки че все повече жени заминават и остават зад граница заради това, че съпругът им живее в различна държава, дамите в България са с 240 000 повече от мъжете. Така на 100 мъже се падат по 107 жени. Все по-често обаче младите хора у нас предпочитат да живеят като семейство, отколкото да сключат брак. Това показват и данните, според които половината от новородените бебета са от родители, които нямат брак, но живеят в така наречено фактическо съжителство. Голяма част от тези деца обаче са припознати от бащите си, което означава, че те се отглеждат в семейство. 

Frognews.bg 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама