ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 10 март

0 4436 09.03.2009
Пресата на 10 март

Вестниците пишат за трите въпроса, на които Костов няма отговор; за бухалките, които се връщали заради кризата; за джебчиите, минали на кредитни карти; за "Новинар.нет" на македонски?!


 

Eвгений Бакърджиев: Три въпроса, на които Костов няма отговор, цитира Дневен Труд.

“Трябва да разберем, че Костов е обратният пример на Левски: ако загуби – губи цял народ, ако спечели – печели само себе си”, твърди в интервю за “Труд” Евгений Бакърджиев, бивш зам.-председател на СДС и вицепремиер. Според него има двама души, които не знаят кога да спрат – Иван Костов и Александър Томов. И двамата са в състояние да разрушат всичко, до което се докоснат , и да продължат да имат и още нещо. Според Бакърджиев Иван Костов не може да отговори на три въпроса: 1. Защо през 1997 год. скри досиетата на Георги Първанов, Жан Виденов, Жорж Ганчев и на дузина хора от СДС и ОДС?; 2. Защо Костов не отмени тогава наредбата за закона за Народния съд?; 3. Защо не намери парите на въшнотърговските дружества, които източиха българските предприятия и служби? “Това прикриване кого обслужи?”, пита в интервюто Евгени Бакърджиев.

Строителството на „Тракия” ще започне до месеци, предрича Новинар.

В средата на тази година ще започне строежът на магистрала „Тракия”, съобщи шефът на Националната агенция „Пътна инфраструктура” (НАПИ) Янко Янков. Това е приоритетен проект за агенцията, след като търгове за изграждане на отсечките от аутобана бяха спрени преди около месец. Става въпрос за участъците от Стара Загора до Нова Загора и от Нова Загора до Ямбол. Конкурсът за избор на фирма изпълнител беше прекратен след препоръка на Европейската комисия, а повод за това стана оплакване на чужди фирми-кандидати. Според тях условията на конкурса толерират български дружества.

Брюксел натискал само компании от ЕС да строят пътища у нас, информира Пари.

Европейската комисия се опитва да обвърже отпускането на средствата по програма ИСПА за подобряване на пътната инфраструктура с това фирми от общността да поемат изграждането на големите проекти у нас, научи в. Пари. Според източници на вестника Брюксел е изпратил писмо до Националната агенция Пътна инфраструктура с препоръка компании, които са собственост на известни български бизнесмени, да не бъдат включвани в търговете за строителството на бъдещите магистрали. Янко Янков, изпълнителен директор на НАПИ, категорично отрече пред в. Пари в пътната агенция да е пристигало писмо от Брюксел по въпроса.

Еврочиновници ще дебнат нашите, пише Монитор.

В България трайно ще се настанят европейски чиновници, които ще ни дават акъл как да се интегрираме по-бързо и как да засилим процеса на взаимодействие с ЕС. Това стана ясно вчера, след като премиерът Станишев официално покани експерти и на Европейската комисия и на страните членки на мониторинг у нас и съобщи, че те вече са приели. Чиновниците няма да са само на централно ниво, но ще обикалят и из страната, стана ясно още от думите на министър-председателя, който свика спешна среща, посветена на актуализацията на екшънплана на правителството. "В реформите у нас активно могат да се включат експерти от Европейската комисия. Досега не сме използвали пълноценно експертния капацитет на съюза", обясни Станишев на министрите и ръководителите на основни структури у нас. "Имаме готовност за фокусирано сътрудничество на място", отсече още премиерът. Според Станишев на България е необходим конкретен механизъм за още по-тясно сътрудничество както между нашите институции и ЕК, така и между правителството и страните членки с техните експерти. "Имаме готовност за прагматично, конкретно фокусирано сътрудничество, за да се идентифицират съществуващите проблеми и пътищата за тяхното решаване, които да отговарят на българската реалност и традиция и на европейските стандарти", заяви Станишев. Задачите на съвместните екипи от български и европейски чиновници ще са основно три. Първо, да идентифицират проблемите у нас и второ - да предложат пътища за решаването им. Третата задача е засилено взаимодействие между нашите и чуждите специалисти на място, в България. 

Валутна паника в Балтика, описва Дневник.

Слухове за девалвация на национална валута предизвикаха невиждано от години масово обръщане на парите в евро, долари и британски лири в намиращата се във валутен борд Литва. В някои банкови клонове и много обменни бюра оборотът скочи 2-3 пъти над нормалното и дневните запаси от твърда валута свършиха въпреки призивите на литовската централна банка да спре говоренето за падане на валутния борд и уверенията, че той остава непоклатим до въвеждането на еврото. За тежки проблеми предупреди и съседна Латвия, която също е в борд и е в правителствена криза. Румъния започва в сряда преговори с екип на МВФ, след като президентът Траян Бъсеску заяви, че страната се нуждае от „предпазен колан“ под формата на заем от международни институции.

Заемите да се обявяват пред НАП, предлага Велчев, съобщава 24 часа.

Заемите също да се посочват в данъчните декларации, за да може по-лесно да се проверява произходът на средствата при сделки с имоти. Това е предложил главният прокурор Борис Велчев по време на съвещание при премиера Сергей Станишев за нови мерки за борба с корупцията и престъпността. Управляващата коалиция продължава да има разногласия по няколко теми, критикувани от Брюксел. Сред тях са приложението на закона за конфликт на интереси, което бе блокирано от депутати, въвеждането на ДАНС и разширяване на правомощията на комисията за конфискуване на незаконно придобито имущество.

Намаляват мераклиите за ипотечни кредити, известява Монитор.

Мераклиите за ипотечни кредити стават все по-малко и по-предпазливи. Данните на КредитЦентър за изминалия месец февруари сочат, че 67% от клиентите проучват пазара и възможностите за кредитиране и покупка на имот, но не пристъпват към действие. Над 50% от тях планират да изчакат около година, преди да влязат в процедура, защото вярват, че толкова време ще отнеме възстановяването на пазарите от започналата криза. Притесненията им са в две направления - за финансовата им стабилност и за бъдещото развитие на пазара на недвижими имоти. Тези причини са в основата на намалените обеми отпуснати ипотечни кредити у нас и през втория месец на 2009 година. Част от клиентите на трезорите имат готовност и желание за сделка, някои дори са капарирали жилище, но не отговарят на новите условия на банките. През февруари това са били 8% от всички кандидати и за съжаление някои от тях са загубили вложената първоначална сума. При отказ от страна на банките те нямат много възможности - трябва да намерят пари назаем или да се откажат от сделката. Затова основният съвет на кредитните консултанти в момента е: „Не капарирайте имот, преди да сте получили одобрение за кредит от банката!" Средният обем на изтеглените кредити леко се е покачил през изминалия месец, като е достигнал 36 100 евро, но движението е несъществено и се дължи до голяма степен на малкото сделки. 

Бухалките ще се върнат заради кризата, прогнозира 24 часа.

“Прогнозите за ръста на престъпността за 2009 година не са добри. Причината е, че кризата удря работните места. Всекидневно сме свидетели на съобщения за съкращаване на служители”, това казва в интервю за “24 часа” апелативният прокурор на Пловдив Росен Димов. Според него част от новите безработни без квалификация ще почнат да се сдобиват със средства по друг начин. Това означава, че типично криминалните престъпления като кражби, отнемане на автомобили вероятно ще се увеличат. От друга страна, липсата на финансиране от банките, както и задълженията ще накарат хората да се обърнат към частни лихвари, обяснява прокурорът. Според него, за да си върнат раздадените пари, лихварите едва ли ще разчитат на бързите гражданскосъдебни процедури, а ще се обърнат към рекетьорски групи, които чрез насилие и заплахи ще се опитват да събират дължимото. По думите на Росен Димов това страшно започва да напомня на 90-те години, когато точно по такива причини рекетът цъфтеше.

Започна проверката на сделки със скъпи имоти, научаваме от Дневник.

Прокуратурата вече проверява сделки със скъпи имоти, научи "Дневник" от обвинението. Изискани са данни от големите общини и тези, в които попадат морските и планинските курорти. Започнала е да пристига информация за всички сделки на физически лица за над 500 хил. лв., сключени през миналата година. За всеки от купувачите ще тръгне данъчна ревизия, която може да прерасне в дело за укриване на доходи, ако сумата няма законен произход и не е декларирана пред Националната агенция по приходите (НАП). Преди две години прокуратурата провери строителството в зимните курорти и откри само дребни нарушения. Министърът по европейските въпроси Гергана Паси пък предложи да се забранят плащанията в брой над 20 хил. лв. Решение ще бъде взето, след като обсъдим въпроса с парламентарната бюджетна комисия, тъй като има предложение на НАП за невалидни да бъдат обявени плащанията на ръка над 5 хил. лв., каза Паси. Тя участва в среща при премиера Сергей Станишев на министри и депутати от управляващата коалиция заедно с главния прокурор Борис Велчев, шефа на ДАНС Петко Сертов и главния съдебен инспектор Ана Караиванова. След сбирката беше съобщено, че се създава работна група от трите власти, която до края на седмицата "трябва да формулира основните проблеми в областта на правосъдието и вътрешния ред и да предложи пътищата за тяхното разрешаване и срокове за това". 

Джебчиите минаха на кредитни карти, оповестява Стандарт.

Родните джебчии минаха на кредитни карти. В кризата все по-малко са хората, които носят пълни с пачки портфейли. Затова и апашите пребъркват портмонетата, за да се доберат до кредитни и дебитни карти, разкриха от МВР. Крадците често са в комбина с хакери. Те са способни за броени минути да разкодират откраднатите карти. Така жертвите остават без пукнат лев още преди да са позвънили в банките. Друг номер е ограбените да се следят няколко дни предварително, за да се разучи кои банкомати ползват.  

Българите са трети в Европа по пушене, констатира Дума.

По брой изпушени цигари на ден българите заемат трето място сред европейците, като се нуждаят от една кутия дневно. Това обявиха организаторите на кампанията "HELP - За живот без тютюнопушене". В България почти всяко трето дете между 10 и 19 г. е активен пушач, показват наблюдения от кампанията през миналата година. Половината от бременните у нас също пушат. През 1986 г. жените пушачи у нас са били 19%, а сега са 38%. Мъжете пушачи са 52,4%. Активните пушачи са 1,9 милиона. Кампанията "HELP - За живот без тютюн" на Европейската комисия, която започна в страната през 2007 г., продължава и тази година. Основните приоритети на инициативата са предотвратяване на тютюнопушенето, отказване и рисковете, свързани с пасивното пушене. Близо 2500 души са измерили съдържанието на въглероден окис в белите си дробове от началото на кампанията. От Министерството на здравеопазването алармират, че пушенето на цигари влияе на повече от 25 заболявания и предизвиква по-тежкото им протичане. Употребата на тютюн е една от основните причини за смъртност в ЕС и нейното ограничаване остава най-важният приоритет в политиката на общността за опазване на общественото здраве, се посочва в съобщението. Всеки желаещ да измери съдържанието на въглероден окис в организма си, може да го направи на 15 март, в неделя, на изложението "Алея на здравето" в НДК на щанда на МЗ от 10 до 17 часа. 

NOVINAR.NET – вече и на македонски, озадачава Новинар.

От 16-ти март 2009 г. NOVINAR.NET ще стане двуезичен – на български и македонски. Това е част от рекламната стратегия на Новинар Медия АД, свързана с популяризирането и разширяването на аудиторията на сайта в условията на тежка финансова криза. Причина за това решение е и големия интерес на македонските интернет потребители към NOVINAR.NET. 

Жители на “Дружба” и “Младост”: Живеем в циганска държава, обобщава Монитор.

И вчера цяла София бе затънала в боклук. Контейнерите преливаха, а около тях беше мръсно и омазано. Положението беше кризисно както в кварталите, така и в центъра на града, показа проверка на "Монитор". Най-трагично е положението в кварталите "Дружба" и "Младост". Там всевъзможни отпадъци се търкаляха навсякъде. Около контейнерите не можеше да се пристъпи от боклуци, но най-плашещото в целия пейзаж бяха разхвърляните от кучетата и вятъра бутилки, кофички от кисело мляко и всякакви хранителни отпадъци из градинките, в които майки бяха излезли на разходка с децата си, привлечени от приятното мартенско време. Майките обясниха, че са свикнали с тази гледка, защото винаги е имало много боклуци в този квартал. "Сега се страхуваме за нашите деца, защото инфекциите се разнасят", споделиха жените. На фона на тази картинка се разхождаше и един любопитен клошар, който оглеждаше каква "скъпоценност" да изрови от кофите. В същото време една жена си изхвърляше боклука и се тюхкаше: "Циганска държава, какво друго мога да ви кажа? Тук всеки гледа да лапа, без значение кой е, дали ще е Бойко или Софиянски, няма никакво значение", заключи тя.

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама