ХРАНА И ВИНО


Петната по бананите - ключ към диагностициране на рак нa кожата

0 7390 09.02.2016
Петната по бананите - ключ към диагностициране на рак нa кожата

Под агресивното действие на слънчевите лъчи човешката кожа и банановата кора произвеждат еднакъв ензим, чието наличие и разпределяне позволяват да бъде определен стадият на развитие на меланома, съобщи АФП.


Ензимът се нарича тирозиназа. Той предизвиква тъмните петна по бананите и почерняването при хората. При дисфункция на регулирането му се появява меланом - много тъмно петно.

 

По тази аналогия химичката Лин Цу-ен от Федералното политехническо училище в Лозана разработи образен метод за измерване на наличието на тирозиназа и разпределението на ензима в кожата.

В първия стадий ензимът е в малко количество. Във втория - в голямо количество, но хомогенно, а в третия е разпределен хетерогенно.


Учените, ръководени от Юбер Жиро, са разработили минискенер с осем микроелектрода, цитира БТА. Те само докосват кожата, но измерват реактивността на ензима. При ранна диагностика на миелома шансовете за излекуване са много по-добри.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама