В разгара на грипната епидемия трябва да се фокусираме в подобряването на имунната си защита с придобиване на клетъчен и хормонален имунитет. Това става чрез подходящите за случая храни, но в никакъв случай – диети и гладуване. През зимата не е необходимо да хапваме по-тежки и мазни храни, а да наблегнем на белтъците, само че в умерени количества. Това препоръча специалистът по хранене проф. Донка Байкова.
"Това са нискомаслените кисели млека, рибата, яйцата и постното месо, но в умерени количества. Бобовите храни като задължителни за менюто ни в този сезон", обяснява диетоложката пред БНТ.
Според нея, е важно и да се приемат антиоксидантни витамини, които се съдържат най-много в тиквата, авокадото и ядките.
"За да преборите грипа, трябва да забравите за сладкото и алкохола в по-големи количества, наблегнете на чесън, лютиви чушки и хляб", съветва тя.
Байкова перпоръчва и топла пилешка супа, която съдържа специфични съставки като цистеин и други аминокиселини.
Разходките на открито също подобрява тонуса ни през студените дни, категорична е тя.