ПОЛИТИКА


Премиерът Борисов ще участва в срещата на V4 за кризата с мигрантите

24 6788 14.02.2016
Премиерът Борисов ще участва в срещата на V4 за кризата с мигрантите

Премиерът Бойко Борисов ще участва в срещата на Вишеградската четворка, известна още като V4 в Прага. На форумът ще бъде отбелязана и 25-годишнината от учредяването на групата.


Участието на Борисов е било обсъдено по-рано тази седмица с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, съобщиха от правителствената пресслужба.

На срещата ще бъдат обсъждани мерки за защита на външните граници на ЕС. В нея ще вземат участие държавни и правителствени ръководители от Унгария, Полша, Чехия и Словакия. Поканен е и президентът на Македония Георге Иванов. Очаква се Борисов да се срещне и със своя чешки колега Бохуслав Соботка.

 

V4 ще обсъди заедно с премиера Борисов и македанският премиер Иванов резервния план за погранична система, която да възпира и пресява мигрантите и бежанците от Африка и Близкия Изток. Този вариант означава шенгенската граница да минава по оста Балгария - Македония, а Гърция да остане извън Шенген.

Берлин вече изрази опасенията си от съвещанието на V4, като изтъкна, че Европа трява да взема общи решения, полезни за цялата общност.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама