НОВИНИ


Йончева: Бежанският поток идва отново, България е уязвима

13 4279 15.02.2016
Йончева: Бежанският поток идва отново, България е уязвима
Елена Йончева

Ескалирането на ситуацията в Сирия ще доведе до нов бежански поток, Ердоган предупреди, че "отново" може да натисне копчето и да насочи бежанския поток към Европа, което говори за истината около събитията миналата есен, обясни по НТВ журналистката Елена Йончева.


Ердоган е притиснат във вътрешността на страната от кюрдите, заяви журналистът Мохамед Халаф. В управляващата партия в Турция назрява бунт, там вече има три крила, несъгласни с политиката на Ердоган по сирийския и по кюдския въпрос.

В момента правителствената армия настъпва към Турция, затова Турция на свой ред се стреми към Северна Сирия. На север от Алепо иска да създаде буферна зона и затова заплашва Европа с бежанците, каза Йончева.

В доклад на Пентагона от 2013 г. се казва, че ако Асад падне, ще настъпи пълен хаос и ще дойдат ислямистки групировки и те ще действат на много места, вкл. и на Балканите, каза Йончева.

Заплахата за България е като за цяла Европа, предупреди Халаф. Но в момента Сирия не е под контрола на Башар Асад, влизаме в нова фаза на войната и това е партизанска война, всеки ден атентати. голямата грешка на Меркел ще доведе до поток от бежанци. България трябва да притиска Европа, за да няма поток, той започва наново с бомбардировките в Алепо, добави той.

България е по-уязвима от Европа от бежанци, и от гледна точка на средства и на неподготвеност. Понякога не зависи от волята на бежанците откъде ще минат, те се контролират. Думите на Ердоан трябва да се вземат насериозно, смята Йончева.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама