НОВИНИ


ДСБ: Службите да разследват връзките на Доган и Пеевски с Русия

45 7729 15.02.2016
ДСБ: Службите да разследват връзките на Доган и Пеевски с Русия
Радан Кънев

ДСБ ще поиска създаване на нарочна временна парламентарна комисия, която да разгледа данните за чуждо влияние у нас с партиите на Ахмед Доган - ДПС, и на Лютви Местан - ДОСТ. На пресконференция Радан Кънев обяви, че искането на премиера Бойко Борисов за прекратяване на търга за изграждането на лот 1 и 2 на магистрала "Хемус" показва, че правителството е разбрало, че страната е въвлечена в дълбока криза.


"Овладяването на държавата от кръгове около Доган, Делян Пеевски и Сотир Цацаров се превърна от вътрешен проблем във външнополитическа заплаха", заяви Кънев и добави, че очевидно Борисов е разбрал това, което ДСБ знаели още на 9 декември - че имитацията на съдебна реформа не е решение.

Според ДСБ са нужни спешни мерки за пречупване на гръбнака на мафията, което се изразявало не само в прекратяване на търга за "Хемус", а в мащабно разследване на службите за сигурност. От партията настояват българското правителство да поиска всички данни от партньорските служби, НАТО и ЕС за руска връзка с Доган и Пеевски, както и на Турция с Местан. След това данните да бъдат докладвани на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

В сряда ДСБ ще представят мотивация за предложенията си пред ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт, включително и вижданията си за съдебна реформа. По-късно на въпрос защо Борисов сега е решил да прекрати търга за "Хемус" Кънев заяви, че решението е дошло след вчерашен разговор, но отказа да уточни с кого е разговарял премиерът. Вчера Борисов проведе телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел преди срещата в Прага на държавите от Вишеградската четворка.

Според лидера на ДСБ целта на търга за "Хемус" е било пълното превземане на държавата от мафията и затова поиска оставката на директора на Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти". На въпрос дали разговорът му с Лютви Местан в началото на годината за "Хемус" е разкрил детайли около казуса Кънев заяви, че доскорошният лидер на уж опозиционната партия ДПС е знаел повече от лидера на управляващата партия ДСБ. "Има прокуратура - това, че тя отказва да разследва, не дава право на политиците да изземат функциите ѝ", добави той.

По повод забраната Доган и Пеевски да влизат на територията на Турция Радан Кънев посочи, че макар да няма официално потвърждение, реакциите на медиите около Пеевски са били показателни.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама