ГЛАСЪТ


"Хемус" може да се окаже Шипка за Борисов

31 10516 16.02.2016
"Хемус" може да се окаже Шипка за Борисов
Една Шипка ни остана...

Премиерът Бойко Борисов спря процедурата по стротелството на магистрала "Хемус". Решение, което се е понравило на повечето българи, без никакво съмнение. Но ги е и изненадало. Как така тръгва срещу Делян Пеевски и Валетин Златев, с които нали е приятел?


Изненадали са се и двамата олигарси, но неприятно. Трудно ще приемат решение, което им издърпва от ръцете близо 1 млрд лева, спечелени заедно с търга през демекмври 2015 г.
Затова е резонен въпроса: Война или сапунка? Питането си задават със сигурност и в Брюксел.

 

На мен ми прилича на артилерийска подготовка за предстоящи бойни действия. В политиката има моменти, когато трябва да се вземе решение като онова на рицарите тамплиери: "През кръстопътя, каквото и да ни очаква там". Борисов няма вариант да шикалкави с подобни проекти, защото във въздуха мирише на барут. На барут, защото и българското търпение си има край. Така че пред премиера има два пътя. Единият е да тръгне срещу модела #Кой, а другият да си тръгне от властта. Е, може би не веднага, но със сигурност.

Това трябва да проумеят и министрите му, и съпартийците му, и партньорите в кабинета. Лукавите обяснения на министър Лиляна Павлова, например, за нова процедура за "Хемус", но пак със същите 800 млн, не се връзват с премиерската позиция. За какво е тогава цялото упражнение, като ще гледаме намигващи японки от т.нар. стерео картички...

 

Заедно с новината за "Хемус" се появи и друга - за разсекретяване на доклада на "Аликс Партнърс Сървисис Юкей" за КТБ. С идеята се изфука финансовият министър Владислав Горанов, но на всички е ясно, че решението е на шефа му. Самият Горанов довчера не даваше и дума да се издума за разсекретяване. Освен това знае, че обнародването на доклада притеснява най-вече кръга около Делян Пеевски, което може да повлияе на дружеските му отношения с депутата от ДПС. А те датират още от времето, когато Горанов бе зам.-финансов министър. Така поне разказва на другари по чашка свидетелят на прокуратурата Бисер Лазов. И реди куп любопитни истории...  

 

И трета новина има: НАП започнала проверка на сделките на Пеевски. Със сигурност и това решение не е авторско на шефа на НАП Бойко Атанасов, защото и той е от приятелския кръг на Пеевски. Както се казва, спусната му е задача, която ще трябва да изпълнява със свито сърце. Сведенията за неговата дружба с Пеевски датират отдавна.

На 4 септември 2014 г. източници от служебния кабинет признаха, че финансовият министър Румен Порожанов предложил за освобождаване Атанасов заради лошата събираемост на данъци. Намесил се обаче Пеевски, и дали чрез премиера проф. Георги Близнашки или по друг начин, успял да спаси Атанасов. Защото Атанасов му направи преди това данъчна ревизия, от която Пеевски и майка му платиха едни 300 000 лева и излязоха чисти като момини сълзи.

До юни 2011 г. Бойко Атанасов беше зам.-директор на НАП, но беше понижен от тогавашния финансов министър Симеон Дянков, защото не се справя със събираемостта на приходите. Така че, когато Атанасов е бил в немилост Пеевски го е спасявал, защото му е бил нужен. Сега, когато Пеевски е в деликатно положение - Бойко Атанасов ще трябва да докаже признателността си и лоялността си. Това твърдят запознати с топлата им дружба и с честите посещения на Атанасов в х-л "Берлин". Обществото обаче иска безпристрастност и прилагане на закона и правилата еднакво за всички. Така че поведението на Атанасов ще е тест за неговата принадлежност към закона и кабинета или към Пеевски.

 

За да бъде убедителен, Борисов ще трябва да предприеме нови стъпки в посока на промяна и реформи. Ще има обвинения, че го прави под натиск от Брюксел и Вашингтон или заради публикациите в "Шпигел" и Турция, както и предишни в "Ню Йорк таймс". По-важни са обаче обществените настроения у нас, които са достигнали критична точка. Оцеляването на Борисов и кабинета зависи от неоцеляването на мафията. Или поне от решимостта му да й се противопостави.

Във Фрог нюз сме публикувани много и остро критични материали за управлението и за самия Борисов. Решенията му за "Хемус", разсекретяването на доклада за КТБ и проверката на НАП показват желание за промяна, но хората имат нужда от още доказателства, за да повярват.

Войната с мафията не може да се води на епизоди и от отделни хора. Нужен е целият обществен, управленски и политически ресурс. Засега налице е само общественото желание и първи крачки от страна на кабинета. Решенията ще срещнат огромна съпротива, пеевските медии ще залеят публичното пространство с компромати, клевети и заплахи. Населяващите мракобесния модел #Кой ще дадат всичко от себе си, за да свалят правителството и след манипулирани избори да сформират друго, подобно на марионетното "Орешарски". Не бих се учудил ако прибягнат и до инсинуиране на етническо напрежение. Активирането на ДС-кардите покрай героизирането на Доган показва, че обществото ни навлиза в решителна фаза на своето същетвуване. Или си отвоюваме държавата от мафията или мафията окончателно ни затрива.

 

Борисов трябва да е наясно какво го очаква. И какво се очаква от него.

И последно, но не по значение. Без участието на прокуратурата в защита на обществения интерес, войната с мафията е обречена. Самата прокуратура обаче е обвинявана във флиртове и зависимости от модела #Кой и самия Пеевски. Решаваща ще е нейната позиция в този момент. Защото след като убихме още веднъж Стамболов заради Доган (сравнението е на депутата Методи Андреев), може някои да решат да предадат и Шипка...

 

Огнян Стефанов

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама