НАРОДЕН ГЛАС


Затваряйте си устата. Или емигрирайте!

94 21816 21.02.2016
Затваряйте си устата. Или емигрирайте!
Костадин Костадинов

Имам приятел, който притежава медия. Малка, не много популярна, но все пак медия. При това – силно опозиционна и напълно независима. Както се досещате, това веднага обяснява факта защо медията му е малка и не много популярна. Въпреки това явно все пак който трябва я чете, защото миналата седмица на моя приятел му се налага да прекара няколко вълнуващи и незабравими часа в полицията.


Всичко започва в събота вечерта (?!?!), когато двама цивилни полицаи едва не нахлуват в къщата му, за да го търсят. На шашардисаното му семейство обясняват, че го издирват заради сигнал срещу него. Когато разбират, че не е в домът си, го намират по телефона – забележете, в събота вечерта, и му нареждат на другия ден да се яви в полицията. На въпроса защо и кое налага тази спешност, отговор не се дава.

На следващият ден, неделя (?!?!), човекът чинно отива в полицията, където го карат да чака два часа идването на разпитващия полицай. Разпитът започва директно и без заобикалки – срещу теб има сигнал, че си подготвял преврат, кажи си кой стои зад теб, кой ти дава информация, кой ти плаща, коя политическа сила те подкрепя и т. н. Когато моят приятел поискал да види сигнала, му отказват. Вместо това разговорът става още по-задушевен. Обясняват му, че знаят всичко за него, че знаят с кого работи, че ще унищожат бизнеса му, че ще предупредят партньорите му да не работят повече с него (което, както се оказва още на следващия ден, въобще не е празна заплаха, защото всичките му колеги са прозвънени и „посъветвани“ да не работят с него), а като връх на всичко на изпроводяк „приятелски“ му заявяват следното – „Не клати лодката, имаме стабилност и нямаме нужда от резки движения, защото не се знае кой ще падне зад борда“.

Невероятно ли ви звучи? И на мен, обаче човекът си беше доста уплашен, въпреки че по принцип не е от плашливите. Сега не знае какво да прави. Като начало е ограничил опозиционните материали. По нататък – не се знае. Може да закрие медията. Да емигрира. Или да се продаде. Общо взето това се случи и се случва на всички опозиционно мислещи хора (и медии) у нас.

Моят съвет беше да даде гласност на случилото се и да се бори. Нищо не ми каза. Още мисли. Струва ми се обаче, че каквото и да мисли, вариантите му са три. Гореописаните.

В тази връзка не виждам какво повече да добавя, освен да припомня местата на България в традиционната класация на Репортери без граници за „Свободата на словото“.

По години България е била на следните места:

2002 – 38 място
2003 – 35 място
2004 – 36 място
2005 – 48 място
2006 – 36 място
2007 – 51 място
2008 – 59 място
2009 – 68 място
2010 – 71 място
2011 – 80 място

2012 – 80 място

2013 – 87 място

2014 – 106 място

Тези дни трябва да излезе класацията за 2015 г. Тръпна в очакване на кое място ще бъдем…

Костадин Костадинов
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама