НОВИНИ


Спецслужбите на САЩ отказали посещение на шефа на ДАНС Петко Сертов

19 5095 13.03.2009
Спецслужбите на САЩ отказали посещение на шефа на ДАНС Петко Сертов

Визитата във Вашингтон била дълго подготвяна, но от най- високо равнище в американските специални служби била отказана. В ДАНС работят повече служители отколкото в британското контраразузнаване, твърди А. Атанасов.


Според депутата от ДСБ Атанас Атанасов Петко Сертов не е бил назначен законно за шеф на ДАНС, тъй като не е спазен чл.8, ал.3,т.3 от Закона за ДАНС за председател да бъде назначен човек, който  има минимум 10 години професионален стаж в службите за сигурност на страната. Законът за класифицираната информация обаче не признавал трудов стаж в бившата Държавна сигурност, какъвто Сертов имал. По тази логика указът на президента Първанов за неговото назначаване също бил незаконен, каза в НС Атанасов. Той съобщи, че миналата година американските специални служби са отказали официално посещение на Сертов. В публикация на английски вестник наскоро бил обявен точен брой на служителите в британското контраразузнаване - 3382 души. В ДАНС точният брой на служителите е държавна тайна, но той е над 3 500 човека. "Каква е логиката една служба на 60 милионна държава да има по- малко служители от тази на 7 милионна България?" - попита от парламентарната трибуна народният представител.

p_sertov_usa.jpg  снимки Вяра Йовева

В отговор премиерът Станишев каза, че в ДАНС се търси баланс между човешкия ресурс и финансовите възможности на агенцията. "Нашите международни партньори оценяват високо работата на Петко Сертов и той е един много добър професионалист" - заяви Станишев. Той допълни, че ще поиска публичен отчет на дейността на Държавна агенция "Национална сигуронст" и призна, че има още много какво да бъде направено от ДАНС, заради високите очаквания на обществото. Станишев поясни, че съществува специален класификатор на длъжностите в ДАНС от март 2008 година и сега не се приемали нови служители за да не се раздува щата. От своя страна Атанас Атанасов каза, че от ДАНС били освободени 4-ма много добри експерти, защото те са писали преди време докладът "Чорни".Веднага след това миналата година се получил отказ за посещение на Петко Сертов в САЩ, който пък се познавал с премиера Станишев от съвместната им работа в международния отдел на БСП. Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама