СВЯТ


САЩ маха още 35 затворници от "Гуантанамо"

3 4455 23.02.2016
САЩ маха още 35 затворници от "Гуантанамо"
Барак Обама

35 затворници от "Гуантанамо" ще бъдат преведени в трети страни. Това съобщи президентът на САЩ Барак Обама по една от критичните теми в американската политика.


Част от задържаните в затвора в "Гуантанамо" ще бъдат настанени в САЩ, друга част в трети страни, уверява в телевизионно обръщение президентът.

 

Превеждането на 35 от тях вече е одобрено и има план за тях. Барак Обама дава обещание, че ще продължат да работят заедно с Конгреса, за да се намира място за живот за останалите затворници. Той признава, че това ще бъде сериозно предизвикателство и се изискват сериозни усилия.

 

На тезата на Конгреса, че затворът не може да бъде закрит без да се налага да въведат заподозрени за тероризъм в САЩ, Обама заяви, че САЩ има възможност по безопасен начин да държа тези заподозрени на своя теротория.

 

"Нека да направим това, което е нужно за Америка, да затворим тази страница (в историята)", призова Барак Обама. От 2009 година Обама настоява за затваряне на съоръжението, което се намира в американска военноморска база в Куба, но конгресмените многократно предупреждаваха, че ще се опитат да спрат предизборното обещание на президента.

 

Във вторник Конгресът удължи забраната за прехвърляне на затворници в САЩ. Забраната беше включена към закона за военния бюджет. Обама намекна, че няма да наложи вето на законопроекта, но може да използва изпълнителна заповед, за да приключи въпроса със затвора.

 

В момента в "Гуантанамо" има 112 затворници. През 2002 година имаше 780 арестанти. Той беше открит след терористичните атаки на 11 септември 2001 година, съобщи Нюз. бг.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама