НАРОДЕН ГЛАС


Георгиев: С промените на Изборния кодекс искаме гаранция за честността на изборите

1 5151 27.02.2016
Георгиев: С промените на Изборния кодекс искаме гаранция за честността на изборите
Чавдар Георгиев

„Със законодателните промени в Изборния кодекс искаме да гарантираме честността на изборите“. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Чавдар Георгиев. Той подчерта, че последните избори са били най-манипулираните.


„Има порочна изборна практика, която бе проведена от управляващото мнозинство. Срещу това трябва преди всичко да се борим“, каза още той. Според него, промените в Изборния кодекс имат връзка с бъдещи предсрочни парламентарни избори. „Очевидно е, че има разногласия в управляващото мнозинство. Два месеца не могат да подпишат един меморандум“, коментира народният представител. Той е на мнение, че политиката, която се води от управляващите, предизвиква противоречия и несигурност.

 

„Ние сме категорично против електронно дистанционно и по интернет гласуване. Не само по съображения за сигурността, а и заради свободната воля. Ако не се гарантира тайната на вота, се ограничава свободата на избирателя. Ние сме против това“, категоричен е Георгиев.

 

Той подчерта, че БСП би трябвало да подкрепя задължителното гласуване като стимул хората да изразяват своя вот, но към настоящия момент това би било противоконституционно. „Задължителното гласуване означава задължителен по-висок корпоративен вот и задължително по-голяма част купени гласове“, обясни народният представител.

 

Чавдар Георгиев е на мнение, че активната регистрация трябва да има по-високо приложение в чужбина, за да може да бъде по-добре организиран изборният процес.

„Ние сме за запазване на сегашния срок на предизборната кампания. БСП води кампания на пряк контакт с избирателя и за по-кратък период ще бъде невъзможно да се обходи определен брой места, да се срещнат представителите на партията с хората“, каза още той относно идеята на управляващите да бъде намалено времето за пряка агитация при вот. По неговите думи така партиите, които разчитат на много пари, ще имат преимущество.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама