ПРЕСАТА ДНЕС


Понеделнишката преса на 16 март

0 3855 15.03.2009
Понеделнишката преса на 16 март

Вестниците пишат за това, че дясната коалиция ще се кове в София; за Симеон, който нямало да “пристава” на Доган; за това, че Станишев нямал коса като Борисов.


 

Дясната коалиция ще се кове в София, разкрива Дневен Труд.

Коалиционните преговори в десницата и ще има ли широк десен блок за изборите остават за София. Това бе изводът след първата част от сбирката на лидерите на ГЕРБ, СДС, ДСБ, земеделците на Анастасия Мозер, Демократическата партия, ЕНП и БНД във вилата на Конрад Аденауер в Каденабия. “Дневният ред на политическата работилница е бъдещето пред България до 2020 г., изобщо не е широката дясна коалиция. Коалициите не са предмет на разговорите”, каза за “Труд” шефът на демократие Александър Праматарски. “Макар че аз бях с очакването, че извън официалната част на семинара все пак ще се говори. Но засега не съм голям оптимист, че СДС и ДСБ имат желаие да правят широка коалиция. Това може да се окаже фатално за бъдещето на дясното управление на Българи, допълни той.

В Каденабия СДС и ДСБ отбягвали разговори за голяма коалиция, добавя по темата Дневник.

При закрити врата и силно ограничение в информацията към медиите премина първият ден от срещата на лидерите на партиите от българската десница в Каденабия, организирана от фондацията на германските християндемократи "Конрад Аденауер". Срещата на партиите, членове на Европейската народна партия (ЕНП), и гравитиращите около нея формации идва два дни след като СДС и ДСБ подписаха коалиционно споразумение за явяване на изборите за Народно събрание и Европейски парламент. Очакванията по време на форума в италианския курорт да бъде дадена повече яснота ще има ли други партии в тази коалиция и какво ще е взаимодействието им със сочената за първа политическа сила вдясно - ГЕРБ, досега не се сбъдват. Неколцината участници във форума, които си вдигнаха телефоните, казаха, че разговорите са били съсредоточени единствено около основната тема на срещата - "България 2020 - концепции за бъдещето на България като част от Европейския съюз". Представителите на СДС и ДСБ отбягвали разговори за широко дясно обединение за изборите, разказаха присъствали. Лидерът на ДСБ Иван Костов дори напуснал семинара сутринта, след като призовал за търпение по въпроса с коалициите. Малките партии - Единна народна партия на Мария Капон и Демократическата партията на Александър Параматарски, поставяли въпроса, но СДС и ДСБ го оставяли висящ. Още миналата седмица в кулоарите на парламента сред опозицията се заговори, че малките десни са готови с план Б за вота и готвят коалиция - ЕНП, РЗС и "Новото време". Пред "Дневник" евродепутатът от ГЕРБ Румяна Желева пък коментира, че въпросът за дясното обединение не е в дневния ред на срещата. Основната тема е бъдещето на България в следващите десет години, тук не е мястото за коалиционни преговори, добави тя. Желева отново посочи, че ГЕРБ има решение да се яви самостоятелно на двата избора и едва след това ще седне на масата за разговори. Партията на Бойко Борисов отдавна посочи за основни партньори партиите от дясно-центъра. 

Симеон нямало да “пристава” на Доган, узнал е Дневен Труд.

НДСВ опроверга зачестилите слухове, че ще се коалира с ДПС в либерален алианс за евровота на 7 юни. Съюзът между царя и Доган бе представян като спасителна операция за жълтата партия, която според социолозите е с критично нисък рейтинг. “В полето на виртуалната политика, на слухологията и откровената лъжа се лансират всякакви “хипотези” и твърдения, базирани на всевъзможни , но по правило анонимни “източници” до банално невярното “НДСВ води преговори за коалиция”. Всички те имат един общ недостатък - нямат нищо общо с истината”, се казва в съобщение, качено на сайта на жълтата партия.

Сергей Станишев: С ДАНС показах твърда ръка, но няма да злоупотребя с нея, цитира 24 часа.

“Показал съм достатъчно решимост, когато има обществен проблем да взема достатъчно категорични , бързи мерки и да си отстоявам позицията. Да ви припомня как създадох ДАНС, и колко битки изнесох покрай това”, казва в интервю за вестник “24 часа” министър-председателят Сергей Станишев. “Много от нащата, които върши ДАНС, не са толкова видими, но въпреки това смятам, че е нужно да отчете публично едногодишното си съществуване. Вижте колко много операции бяха проведени за хора като Златко Баретата, Галеви, в изпълнителната власт”, казва още премиерът. Според него ДАНС не предприело специална операция срещу шефа на данъчната служба Мария Мургина, а случилото се е продължение на няколкомесечени проверки. “В ДАНС са преценили, че има достатъчно осование за отнемане на достъпа до квалифицирана информация на г-жа Мургина, което само по себе си не е престъпление, но е страшно тревожно и нямаше как г-жа Мургина да запази този пост, допълва премиерът.

МВР събира незаконно лични данни от видеозаписи, известява Дневник.

МВР работи незаконно с лични данни от видеозаписи, с които може да „притиска“ граждани - това е мнение на депутати от опозицията и правозащитници. Коментарите са по повод проверката, предприета в началото на месеца от комисията за защита на личните данни след публикации в медиите за видеозаписите, направени от служители на реда на участници в януарските протести в София. Проблемът е в това, че по закон ведомството е длъжно да поддържа регистър и на видеозаписите, а такъв липсва. От комисията отговориха, че МВР не е заявило пред нея регистър за видеозаписи и в нито един от декларираните от министерството регистри не е посочен „видеозапис“. Липсата на регистър на практика означава, че МВР може да прави безброй записи и да ги използва както и когато прецени.

Изходът от кризата потъна между САЩ и ЕС, установява Дневник.

Пропастта между САЩ и Европа в идеите им за справяне с кризата остава дълбока и това може да забави справянето със сегашната ситуация. В този дух са коментарите на анализатори и икономисти след срещата на финансовите министри и банкери от страните от Г-20, която се проведе във Великобритания. САЩ настояват да се наливат повече държавни пари в реалната икономика, като подобни са исканията във Великобритания и Япония, където вече открито се говори за депресия. Големите европейски страни обаче предпочитат да се съсредоточат върху регулацията на финансовите пазари, вместо да правят нови фискални пакети, за които ще плаща и обикновеният данъкоплатец.

Общината призовава: Временно не изхвърляйте поне мебелите си, цитира Новинар.

Въпреки преливащите контейнери с боклук в някои квартали жителите на столицата продължават да изхвърлят стари мебели, скъсани дюшеци и други обемисти предмети, които не спадат към битовия отпадък. За извозването им общината наема камиони допълнително и плаща почти двойно. По тази причина от кметството излезе с нов призив: Временно не изхвърляйте мебелите си! „В условия на форсмажорни обстоятелства, молим софиянци за разбиране и призоваваме временно да не изхвърлят такъв тип отпадъци до контейнерите”, каза за „Новинар” шефката на Столичния инспекторат Веска Георгиева. По думите й ситуацията със сметоизвозването е овладяна. Във всички райони минават коли на чистотата, проблем има единствено в кв. „Панчарево”, който се обслужва само с една кола на фирмата, наета да почиства там - „Титан АС”.

150 млн. лева за общините, известява Дума.

Значително допълнително капиталово финансиране в размер на 150 милиона лева ще има за общините. Това обяви вчера в Созопол премиерът Сергей Станишев. Средствата се отпускат чрез план за противодействие на кризата. Сумата е предназначена най-вече за запазване на работните места и за откриването на нови, коментира още министър-председателят, но допълни, че това ще се реши допълнително от управлението на самите общини. Друга част от средствата била за инвестиции в строителния и туристическия бизнес. Станишев коментира още, че България трябва да използва опита на страните членки в процеса на присъединяването и с това мотивира идеята да поканим чужди експерти на работа в нашата администраця. Чуждите експерти щели да бъдат определени в диалог със страните членки на Евросъюза и на база на предстоящия анализ. Не става дума нито за хиляди, нито за стотици експерти, а за ефективно използване на капацитета им там, където ще бъде най-полезно, допълни Станишев.  

Борисов: Станишев няма коса като мен, установява Дума.

На Сергей Станишев няма как да настръхне косата, защото няма коса също като мен. Това разсъждение изрази в Пловдив лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод разменящите се реплики между двамата за това кой ще бъде бъдещият премиер на страната след предстоящите избори. Той посъветва младежите какво не трябва да правят и им пропоръча да не следват примера на премиера. Когато някой намери кураж, застанете зад него без значение от коя политическа сила е. На въпрос на журналисти как ще коментира скандала с обвинените за опит за измама общински служители в Пловдив, Борисов заяви, че няма да напада ВМРО, без да са се произнесли компетентните органи. Той изтъкна, че и с лидера Каракачанов, и с много хора от партията продължава да търси нормални взаимоотношения. А и на всеки може да се случи да му влязат разбойници в партията и да направят подобно нещо, коментира Борисов проблемите на пловдивския кмет.  

По нови правила аптекарят “преглежда” без пари по телефона, информира 24 часа.

Аптекарят вече ще дава безплатни съвети по телефона или имейла. Осигуряването на възможност за поверителен разговор става задължително с правилата, които вече са в сила. На Запад за това отделяли стаи, но в нашите аптеки нямало място и от съсловния съюз превидили разговор по интернет или по телефона. Правилата са съобразени с практиката в ЕС, уточниха от Съюза на фармацевтите в България. Според тях фармацевтът трябва да разяснява правилната употреба на лекарствата и да поддържа база данни за предписаните и отпуснатите медикаменти на всеки пациент. Проверки ще правят 28-те районни комисии по качеството, но поне 1 г. те ще са по-скоро с образователна цел. Предстои да се утвърди и формуляр за проверка.

Хлебна война за пазари и клиенти, прогнозира Новинар.

Големи фирми за производство на хляб започват масово да свалят цените, казаха за "Новинар" хлебопроизводители. По думите на шефа на Асоциацията на хлебопроизводителите Георги Попов предприятията търсят да разширят пазарите си и да спечелят повече клиенти. Според Попов в момента в някои градове в страната се продава хляб на цена от 40 ст. за 700 грама. Това е два пъти по-евтино от реалната стойност на продукта. "Изкуственото поевтиняване на хляба ще доведе до масови фалити на малките фурни, които представляват около 70 процента от хлебопроизводителите у нас. Те не могат да си позволят да свалят толкова много цените, за да могат да отговорят на конкуренцията на едрите фирми", коментираха от бранша. Според запознати ценовата война между фирмите ще ликвидира конкуренцията и на пазара ще останат само на големи производители, които имат достатъчно средства да издържат на ниската цена на хляба. След като това стане обаче, пак ще вдигнат цените, смятат хлебари. 

Викайте КАТ и при лек удар, призовава 24 часа.

Двустранните констативни протоколи, които трябваше да спестят чакането на КАТ при леки удари, не важат пред застрахователите по “каско”. Те още не били съобразили общите си условия по полицата с наредбата, която въвежда новите документи. Дружества продължават да искат протокол от КАТ за удар на паркинг, въпреки че МВР вече не издава такъв.  

Frognews.bg 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама