НОВИНИ


София с нов архитект до края на март

0 4820 29.02.2016
София с нов архитект до края на март

Единайсет от общо 13 кандидати за главен архитект на София, представиха публично концепциите си за развитието на града. Комисия от 13 души ще реши кой от тях е най-подходящ за длъжността. Такова представяне се прави само по желание, не е предвидено в закона, а целта е максимална прозрачност в избора на главен архитект на София, съобщи БНР.


 

Името на новия главен архитект на столицата се очаква да стане ясно до края на следващия месец, прогнозира Силвия Христова - председател на Постоянната комисия по архитектура и строителство в Столичния общински съвет:

 

Нашата амбиция е този конкурс да бъде максимално прозрачен, максимално обективен. Обществеността може да бъде сигурна, че е гарантиран общественият интерес и честността на избора. Има и редица наблюдатели, неправителствени организации, браншови организации. Тези, които изкарат оценка по петобалната система четири, вече могат да минат на етап "Защита на концепциите". Успешно издържалите и на тази фаза в конкурса, отиват на интервю.

 

Сред кандидатите за главен архитект, които днес представиха концепциите си, е и арх. Николай Яръмлъков. Той даде пример със София като закръглена дама, която харесва много фигурата си, но трябва да свали мазнините:

 

София е затлачена от много проблеми, които не се изчистват навреме, недотам работещ градски транспорт, което води до пътуване с личния автомобил. Водата ни – англичаните станаха българи. Те поеха концесията на „Софийска вода“ върху 58%. В момента, 20 години по-късно, при положение, че те трябваше да инвестират и по този начин да си увеличават печалбата, какво стана. В момента имаме пак течове от 58%.

 

Арх. Николай Пърпов, който работи от години в Дирекция „Архитектура и градуостройство“ също е сред кандидатите. Казва, че познава в детайли работата:

 

Смятам, че може да се организира работата така, че да отговорим на изискванията, да се преодолеят някои негативни последици от последните години и най-вече залагам на създаването на един 3D модел на София, т.е. едно пространно, обемно проучване на града с оглед развитието му в една по-правилна посока.

 

Алгоритъм за решение на всички проблеми в столицата в областта на устройственото проектиране е готов да даде друг от кандидатите за главен архитект. Огнян Тунтев е бил главен архитект на Петрич, Якоруда, Симитли, Благоевград и на район в София. Той иска да създаде работеща администрация:

 

Хора, които да познават столицата и да канят инвеститорите да изхарчат парите си в София.

Георги Бакалов, Здравко Здравков, Иван Моев, Николай Яръмлъков, Влади Калинов, Иван Шишков, Огнян Тунтев, Бойко Кадинов, Николай Пърпов, Стефан Добрев, Румен Несторов – това са кандидатите за главен архитект на София, които днес се представиха публично пред обществеността в сградата на Съюза на архитектите на улица „Кракра“ 11. Общо 13 от 15 кандидати бяха допуснати до този етап на конкурса. Архитектите Ивайло Мишев и Иван Несторов днес не взеха участие в публичното представяне, което се излъчваше и онлайн, на страницата на Столичната община.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама