НОВИНИ


Киев не бил искал екстрадицията на бияч от Околовръстното

12 4195 01.03.2016
Киев не бил искал екстрадицията на бияч от Околовръстното
Сотир Цацаров

Няма искане за екстрадиция на един от биячите от Околовръстното шосе. До вчера 17.00 часа такова искане от страна на украинските власти не е постъпвало, заяви главният прокурор Сотир Цацаров, след като се оказа, че Георги Близнаков, един от мъжете, които пребиха с палки шофьор на Околовръстното заради клаксон, е бил част от спецотряда „Тайфун” на сепаратистката Донецка народна република. Стана ясно, че е възможно Киев да поиска екстрадицията му.


Цацаров обаче подчерта, че няма и неофициално запитване от украинската страна. Още вчера от Външното ни министерство и от българското посолство в Украйна отрекоха към момента да е постъпило подобно искане за екстрадиция.

 

“Наказателният процес ще си върви тук, с максимално бързи темпове. Моето мнение е, че всеки трябва да си получи заслуженото, независимо бил ли е или не в Украйна. В конкретния случай мен ме интересува какво е правил на Околовръстното”, заяви Цацаров, цитиран от БГНЕС.

 

По думите на главния прокурор разследването на смъртта на Омар Зайедв палестинското посолство е стигнало до разпит на свидетели и се очаква заключение на съдебно-медицинска експертиза, тъй като аутопсията е извършена. Имало е искане за присъствие по време на аутопсията на дипломатическия представител на Палестина д-р Ахмед ал Мадбух, но това искане не е отговаряло на българските закони, обясни Цацаров и посочи, че не му е било позволено да присъства. Главният прокурор допълни също, че ако палестинската страна и роднините поискат материали по делото, могат да ги получат. Съдебно-медицинската експертиза трябва до ден-два да бъде готова, каза той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама