Италия кандидатства с неаполитанската пица за включване в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, предаде Ройтерс. Националната комисия за ЮНЕСКО подчертава, че е издигнала кандидатурата на пицата за включване в списъка на културното наследство през 2016 г., защото по този начин иска да съхрани ястието като част от културните и гастрономически традиции на страната.
Ако ЮНЕСКО одобри кандидатурата, то нтрадиционното блюдо ще попадне в списъка на нематериалното културно наследство на човечеството под наименованието "Традиционното изкуство на неаполитанските пицари".
Традиционната неаполитанска пица има тънка коричка с изключение на ръба, който при печенето се издува. Тя се пече в тухлени пещи с дърва и има два класически варианта - Маринара - с домати, зехтин, чесън и риган и Маргарита - с домати, моцарела, зехтин и босилек.
Според вярванията пица Маргарита е създадена през 1889 г. от местен пицар в чест на визитата на кралица Маргарита Савойска. Тя била в червени, бели и зелени тонове като италианското знаме.
В списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството вече са включени турското кафе и традициите свързани с неговото отглеждане и приготвяне, както и традиционният грузински метод за производството на вино, наречен квеври и занаятът за производството на меденки в Хърватия.