ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 17 март

0 4098 16.03.2009
Пресата на 17 март

Вестниците пишат за това, че МВР е подслушвало 4 хил. софиянци; за Костов, дезертирал от Каденабия; за цигани, заплашващи, че ще крадат и убиват, ако не чистят.


 

Заплати спъват плана на Станишев за контрол от ЕС, отбелязва Дневник.

Посланиците от Европейския съюз са дали принципно съгласие да изпратят експерти на работа в София. За да стане това, в следващите дни правителството трябва да обясни как ще се плаща на чужденците и какви ще са отговорностите им. Това съобщиха дипломати след срещата в Министерския съвет в понеделник, на която премиерът Сергей Станишев представи идеята си за промяна в начина, по който Европейската комисия наблюдава България. Преди десет дни премиерът поиска от председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу подкрепа в "жива сила" за правосъдието, административния капацитет и усвояването на еврофондовете. В началото на срещата Станишев съобщи, че министерството на държавната администрация подготвя нормативни промени, които да позволят на чуждестранните специалисти да участват в конкурси за експертни постове - както за служители в държавната администрация, така и за съветници. Изискването на дипломатите беше чуждестранните експерти да заемат само високи технически постове, но не и политически, каза чешкият посланик Мартин Клепетко. Друг спорен въпрос е за заплатите, тъй като държавните служители в България получават много по-малко от колегите си на Запад. Кабинетът трябва да отговори в следващите дни от кого и как ще бъде покрита разликата. Другото уточнение, което са поискали дипломатите, е какво ще работят чуждите експерти. В момента в българската администрация работят 130 съветници от ЕС, съобщи Станишев, без да уточни колко нови хора ще иска София. Посланиците на страните - членки на ЕС, също така настояват да се разграничи предлаганото от Станишев изпращане на специалисти от механизма за мониторинг в областта на правосъдието, корупцията и организираната престъпност. Клепетко коментира, че "надграденото сътрудничество" не може да бъде регламентирано с протокол, както иска София, тъй като това ще означава нов механизъм за наблюдение. 

Получаваме трохи от енергийните еврофондове, съобщава 24 часа.

Тандемът България-Гърция ще получи трохите от преразпределението на фондовете на ЕС в областта на енергетиката, съобщи вчера италианският филиал на АП - агенция АПКОМ. Същото ще се случи и с двустранните проекти на Великобритания и Ирландия и Словакия и Унгария, става ясно от копие на документ, разработен от чешкото председателство, който трябва да бъде приет от ЕС на заседанието на 19 и 20 март. Според документа България и Гърция като тандем получават едва 5 млн. евро. Най-облагодетелствана от последните изменения е Германия, която взема 50 млн. евро за изграждане на електропровод и още 50 млн. за офшорна вятърна електроцентрала. Испания и Франция успели да си издействат 75 млн. евро за свързващ електропровод. Италия пък получава 30 млн. за алжирско-италианския газопровод “Галси” и за електропровода между Сицилия и Калабрия. 

МВР е подслушвало 4 хил. софиянци, изчислява Дневник.

Само в София МВР е подслушвало близо 4 хил. души през миналата година. До този извод се стига от отчета на председателя на Софийския градски съд Светлин Михайлов, който дава разрешенията за използване на специални разузнавателни средства в столицата. Михайлов не съобщи числото, но каза, че 1/3 от исканията са на прокуратурата, и заяви, че медиите могат сами да изчислят колко разрешения е издал. Той отказва да огласи данните за одобрените подслушвания, тъй като според него те са класифицирана информация. За разлика от Михайлов градската прокуратура официално съобщава, че миналата година е направила 1363 искания за прилагане на спецсредства. Изчисленията показват, че с прибавянето на два пъти повече заявления от службите числото нараства до 4000 искания за подслушване. Михайлов каза, че е отказал на МВР и прокуратурата само 30 пъти. Когато ми поискат да подслушват при разследване на документно престъпление, отказвам, тъй като то не се доказва с разговори по телефона, а с документи, обясни той. 

Разпити за ислямски радикализъм, уведомява Дума.

Кметът на община Гърмен Ахмед Башев и преподавателят по ислям Мурат Бошнак от село Рибново бяха доведени рано вчера в Държавната агенция “Национална сигурност”. След като бяха разпитани, в ранния следобед двамата бяха пуснати да си вървят. Башев и Бошнак са дали обяснения пред агентите от ДАНС по прокурорска преписка, с която на агенцията се възлага задача да събере данни за оказан натиск по отношение на изповядване на религия и дали има данни за подбуждане към национална вражда и религиозна омраза. Срещу двамата няма повдигнати обвинения. “Доволен съм от действията на ДАНС и прокуратурата”, коментира по-късно пред агенция “Фокус” Башев. Той отхвърли обвиненията за радикален ислям в неговата община и ги нарече инсинуации. Имената на кмета на Гърмен и учителя по ислям нашумяха, след като преди дни депутатът Яне Янев заяви, че в община Гърмен и село Рибново се провежда ислямизация.  

Българите се надяват на тотопечалба, за да се оправят в кризата, информира Новинар.

Все повече българи прибягват към хазартни игри, за да припечелят допълнително някой лев в икономическата криза, показа проучване на "Новинар". От Българския спортен тотализатор (БСТ) също потвърдиха, че се наблюдава увеличение на броя на продадените фишове през последните месеци. В момента много от хората вярват, че ще преживеят по-лесно кризата, ако намерят бърз и лесен начин за забогатяване. Такъв те виждат в тотото, лотото и всякакви други хазартни игри, обясниха експерти. Според мнозинството българи тотофишът от 60 стотинки продължава да е достъпен за повечето хора. Те разчитат, че срещу минималната сума ще спечелят 2 млн. лв., какъвто джакпот се предлага от спортния тотализатор в момента, коментираха от експерти. От началото на годината, когато управляващите заговориха за наличието на икономическа криза и у нас, много хора, които никога през живота си не са стъпвали в тотопункт, са започнали да пускат фишове. Данни на спортния тотализатор показват, че в момента жените играят повече тото от мъжете. Броят им е със 7 процента по-висок от този на мъжете, като тенденцията е броят на всички участници да нараства. Най-много на печалба от тотото разчитат хората между 30 и 40 години и тези над 60-годишна възраст. След тях се нареждат играчите между между 40 и 50 години. В условия на криза най-малко на късмета си разчитат младите от 18 до 30 години. Младите предпочитат да играят предимно Еврофутбол, съобщиха от пунктовете. 

Домакинствата харчат все по-предпазливо, установява Дневник.

След няколко поредни години на бум в потреблението българските домакинства отново започнаха да затягат коланите, притиснати от първите симптоми на икономическата криза. През първия месец на 2009 г. средният доход на човек от домакинство е намалял до 276 лв., каквото е било равнището му през май 2008 г., по информация на Националния статистически институт (НСИ). Същевременно хората се опитват да увеличават спестяванията си за сметка на по-сериозно намаление на разходите, се вижда от разбивката на данните, публикувани в понеделник. Бюджетът на семействата през януари се е свил драстично в сравнение с декември 2008 г. - доходите са били с по 100 лв. по-малко на човек. Голямата разлика може да се обясни с допълнителните парични бонуси за Коледа, но сравнението с приходите през октомври (296 лв. на човек от домакинство) и ноември (320 лв.) м.г. отново не е в полза на януарските. Несигурността колко сериозна ще е кризата и колко време ще продължи е променила и потребителското поведение на българите. Въпреки че семейният портфейл изтънява, хората се опитват да спестяват все по-голяма част от него. За януари числото е 24 лв. средно на човек, двойно по-голямо спрямо цялата 2008 с изключение на ноември и декември. 

Премиер, ако хората го помолят, оповестява 24 часа.

ГЕРБ ще спечели парламентарните избори това лято с голяма преднина и ще промени статута на България като най-бедната и корумпирана държава в ЕС. Това заявява Бойко Борисов в специално интервю за Ройтерс. Обикновено той избягва въпроси дали иска да стане премиер, но сега каза, че ще заеме поста, ако хората поискат това, посочва агенцията. “Ще имаме достатъчно гласове, за да съставим собствено правителство. Изключвам възможността за формиране на коалиция”, цитира Ройтерс. Според агенцията ГЕРБ увеличава преднината си пред управляващите социалисти, а икономическата криза засилва недоволството преди изборите. “Хората искат справедливост. Аз съм безкомпромисен с корумпирани служители. Това е разликата между мен и Станишев”, казва още Борисов. Ройтерс посочва, че кметът е уволнил десетки служители от общински подизпълнителни агенции и ги е предал на прокуратурата по подозрение във финансови измами. Той спечелил българите и с приземения си изказ и кампанията за борба с престъпността като главен секретар на МВР при предишното правителство. Борисов казва също, че преди 2 г. е създал ГЕРБ, за да се противопостави на корумпирания политически елит. Той обещава, ако партията му дойде на власт, да започне разследване на големи приватизационни сделки и други договори, подписани от социалистите, заради подозрения за измами. 

Б. Б. и Сергей се копирали, твърди 24 часа.

Партиите присъстват повече в медиите, отколкото държавните институции. Това показват данни от февруарския мониторинг на Фондация медийна демокрация, обявени вчера. БСП е най-често споменавана - (406 пъти), а Министерският съвет (29) и тройната коалиция (31) - най-малко. В пресата ключови думи са “млн.” и “лв”. Най-обсъжданите теми са избори 2 в 1 и поведението на политиците. Сергей Станишев (255 споменавания) и Бойко Борисов (216) са най-отразявани. Двамата все повече вземали по нещо един от друг и отношенията им изглеждали като “война на клонингите". Борисов говорел повече за България и за държавата, а Станишев - все повече от първо лице единствено число, констатират още анализаторите. Има опасност от срастване на жълтата преса с престъпния свят, коментира доц. Орлин Спасов. Фалити на медии заради кризата пък прогнозира доц. Георги Лозанов. Те щели да избутат напред непрофесионалните и граждански активните медии.

Сбогом, госпожо, сбогува се Стандарт.

След другарката и госпожата отива в историята. Европейският парламент наложи вето на традиционните обръщения към дамите. "Госпожо" и "госпожице" звучат сексистки и издават семейния статут на жените, аргументираха се депутатите в Брюксел. Вече ще се използват само неутрални по отношение на пола обръщения. Така извън речника на еврочиновниците се оказаха мис и мисис, мамзел и мадам, фраулин и фрау, синьорита и сеньора, констатира "Дейли мейл". Според новата наредба в официалната кореспонденция на евроинституциите дамите ще се назовават само по име или със "скъпа" и "уважаема". Новият ред ще се въведе и у нас, обявиха от екипа на министър Николай Василев. 

Костов дезертира от Каденабия, пише Новинар.

Лидерът на ДСБ Иван Костов е напуснал още първия ден срещата на родните десни партии в италианския град Каденабия. Така Командира попари надеждите на малките партии, че именно на тази среща ще бъде решен форматът на обединението около СДС и ДСБ. Коалиционните преговори в десницата остават за София. Искри прехвръкнали между бившите партньори Костов и Александър Праматарски – лидер на Демократическата партия. Командира се разгневил на думите на Праматарски, който го обвинил, че не иска да прави широка коалиция. По думите на Праматарски по време на срещата не са водени дори и неофициални разговори на ниво лидери. Той поясни пред „Новинар”, че са поставяли този въпрос, но е имало явно нежелание за неговото обсъждане както от страна на ДСБ, така и от СДС. Според него това се дължи на факта, че хората там или нямат мандат да водят преговори, или целта е да се имитират преговори. “Песимист съм, че има желание за правене на широка дясна коалиция”, заяви лаконично Праматарски. 

Командира кълца СДС с нотариус, добавя по темата Стандарт.

Нова завера направи Иван Костов с протежето си Мартин Димитров. След като пороби СДС, Командира взе да кълца за изборите синята партия, при това с нотариус. Сините структури в София, Пловдив и Варна въстават срещу председателя на партията заради тайно споразумение с ДСБ. Люти бунтове срещу лидера на СДС Мартин Димитров започват в най-големите десни организации, научи "Стандарт". Причината е, че Димитров и Иван Костов заедно с шефовете на предизборните си щабове Найден Зеленогорски и Петър Москов са подписали в присъствието на нотариус документ, с който разпределят всички избираеми места в кандидатдепутатските листи. Все едно са сключили сделка за имот, възмущават се сини на "Раковски" 134. Според тях това е недопустимо нарушаване на устава на СДС. В документа ясно е разписано, че мераклиите за депутати трябва да се явят на предварителни избори и едва след вътрешната надпревара да бъдат включени в списъците за вот 2009. Мартин Димитров е нарушил всички правила в СДС, трябва да отговаря защо предаде партията на Иван Костов, твърдят недоволните. В сряда СДС-София вика на разпит Димитров, много вероятно е и да се стигне до искане на оставката му, обясниха от "Витоша" 18. 

Първанов ходи тайно по хотели в Пловдив, разкрива Дневен Труд.

Президентът Георги Първанов е посетил инкогнито Пловдив в неделя и е обиколил основните хотели с кмета Славчо Атанасов. Това съобщи вчера самият градоначалник. Целта на двамата държавници била да проверят дали градът е готов да бъде домакин на Световния енергиен форум през април. На него се очаква руският премиер Владимир Путин. Пловдив ще иска 2,5 млн. лв. от кабинета за провеждане на мероприятието, е съобщил Атанасов пред “Фокус”. С парите ще се прави нова маркировка на пътя, пътни знаци и асфалтиране на участъците, по които ще минат официалните делегации. Ще бъдат боядисани и крайпътните стълбове, но само по официалния маршрут, каза Атанасов. Очаквам с интерес да приключат проверките в пловдивското данъчно, заяви пък финансовият министър Пламен Орешарски под тепетата. След тях шефът на НАП Красимир Стефанов щял да реши дали да остави на поста местния началник Георги Търновалийски. 

2000 роми заплашват: Ще крадем и ще убиваме!, цитира Новинар.

 

„Ако кметът не ни върне работата в чистотата, ще почнем да крадем и да убиваме!”, крещяха един през друг разярени роми в работни облекла, които вчера се събраха на протест без разрешение пред Столична община. Очевидно добре организирани, те се движеха на групи по три основни лъча в централната част на София – по бул. „България”, по бул. „Сливница” и по бул. „Витоша”. Точно в 12 ч. ромите се събраха пред „Московска” 33. Въпреки плътния полицейски кордон и заповедта на кмета за незабавно прекратяване на протеста тълпата се бунтуваше с освирквания и викове: „Оставка! Искаме работа! Мафия!” Най-малко 1000 човека се бяха събрали пред кметството. Според протестиращите обаче хората трябвало да бъдат поне 2000. Точно толкова са и служителите на бившия вече концесионер по почистването на София „Новера”. Много от ромите признаха, че работят за него, други посочиха Вълка за свой шеф. Всички те обаче отричаха протестът им да е организиран. „Сами сме се събрали. Искаме да работим! Вижте на какво прилича градът”, каза Асен Драгомиров, участник в протеста. Сред тълпата обаче имаше хора, които подвикваха на работниците „Какво дремете! Не ви чувам!”, което даваше знак за нова вълна от скандирания. 

От жега изчезват съвсем, заключава за земеделските култури 24 часа.

Глобалното затопляне ще причини огромни трудности на европейското земеделие. Сред губещите ще са българите, тъй като силното слънце ще убива бавно ябълките, черешите, лозята и ягодите у нас. Това са изводите на изследователи от 17 държави, които се срещнаха в германския град Гайзенхайм. В Западна и Северна Европа няма да пораснат маслинови горички, това е твърде преувеличено, заяви пред участниците професор Петер Браун от Германия. В тези ширини обаче ще се гледат все повече праскови и кайсии - дървета, непознати на северните народи допреди 70-80 г. Климатолозите се събраха и за да видят докъде е стигнала работата по събирането на данни в различните точки на планетата. 25 държави вече са представили сведения, които могат да се използват от всички институти, занимаващи се с промените в климата. Българските участници предупредиха, че затоплянето убива бавно черешовите и ябълковите цветове в страната ни. Силното слънце ги принуждава да се показват по-рано от обичайното и с това се покачва опасността от измръзване при евентуално завръщане на зимата. Лозарството също трябва да се приготви за проблеми, тъй като брането на грозде ще се измества все по-напред, което съкращава твърде периода за зреене. Много растения страдат от затоплянето, тъй като студеният период, необходим за съзряването им, е станал твърде кратък. 

12 000 евро за китайски джип от Ловеч, съобщава Дневен Труд.

Китайските коли, които ще се сглобяват в Ловеч, ще атакуват пазара ни с ниски цени. “Между 10 000 и 12 000 евро ще струват джипът “Ховър” и пикапът “Уингъл”, съобщи производителят “Грейт уол”. “Ако до 10 април не свалят цените на китайските части, няма да подпишем договора”, каза Гриша Ганчев, президент на “Литекс комерс”.

Буря заради бюста на “Мис България”, развлича Дневен Труд.

С едни гърди пред другите кандидатки изпъкна новата “Мис България 2009” - Антония Петрова от Перник, която бе коронясана в неделя. Изборът бе направен с гласуване на зрителите по телефона. Антония бе най-възрастната - на 24 г., най-образованата - завършила е Международни икономически отношения и учи право, и е единствената с корекции на бюста сред общо 10-те конкурентки за титлата. Срещу класирането избухнаха обвинения по два фронта. От една страна - може ли на “Мис Свят” да ни представя “пипната” от хирурзите дама, и от друга се завъртя повтарящото се при всеки конкурс обвинение, че изборът е предизвестен. Ден преди финала вестник “Уикенд” тиражира предположението, че точно Антония ще е фаворитката. “Навярно такъв е бил изборът на самия вестник, а пък публикуването на снимки на Антония й е помогнало да стане по-популярна от другите и да събере повече гласове”, заяви Евгения Калканджиева, шеф на агенция “Визаж”, която организира конкурса. Антония сама признава, че си е правила “подобрения на гърдите”, но уточнява, че няма силиконов имплант. “Той би могъл да бъде от друго естество, коментира Калканджиева. - Ние знаехме за това, но този факт не е проблем.” “Все повече момичета в цял свят имат корекции, и то не само на бюста, но и на лицата. А китайките дори си увеличават краката чрез болезнени операции. Подготовката на кандидатки е цяла индустрия във Венецуела и в много други страни. Затова от няколко години в регламента на “Мис Свят” липсва забрана за участнички с пластични операции”, заяви собственичката на марката “Мис България” Ирина Папазова. На същите аргументи се позова и Жени Калканджиева. Тя цитира и лицензионния договор с “Мис Свят”. Според него “кандидатките трябва да не са били омъжвани, да нямат деца и да не са осъждани. Те трябва да са на възраст от 17 до 26 години, не бива да са участвали в голи фотосесии”. “Условие за естествена красота отдавна няма, защото корекциите станаха нещо масово, каза Калканджиева. - Ние не бихме поели риска да не допуснат нашата Мис до световния конкурс. Участничките подписаха декларации, че отговарят на всички изисквания.” 

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама