НОВИНИ


Кънчо Стойчев: Институциите ни са една съвкупност от „частни събирателни дружества“

9 4353 07.03.2016
Кънчо Стойчев: Институциите ни са една съвкупност от „частни събирателни дружества“
Кънчо Стойчев

Последното изследване на „Алфа рисърч“ сочи, че според 58.6% от хората у нас, въпреки напредъка в различни сфери, корупцията като цяло расте, правосъдие липсва, от което се облагодетелстват малки групи в ущърб на обществото. Едва 22.3% смятат, че въпреки някои трудности корупцията не пречи на успешното развитие на страната.


Всеки втори анкетиран е убеден, че ако върховенството на закона се зачиташе, ако нямаше корупция и чадър над нея, той лично би могъл да живее по-добре.

 

Институциите в България са една съвкупност от „частни събирателни дружества“, чиято цел е да рекетират и използват гражданите. Корупцията у нас е фатална на низово равнище. По върховете корупция има и в развитите държави, коментира социологът Кънчо Стойчев по БНР.

 

Според него инициативи като Манифеста „За републиката“ трябва да се подкрепят: Трябва много тежък, масиран обществен натиск. Докато не се събуди българското общество, но по истински каузи, а не както видяхме през 2013-та една смехотворна история по улиците, по този път няма да се получи. Ще се получи само, ако ножът опре до кокала и българинът наистина въстане за гражданско действие.

 

Кънчо Стойчев допълни, че в икономиката корупцията е много тежка и спъва бизнеса: Административната среда за правене на бизнес в България е отвратителна, нетърпима. Никакъв 10-процентен данък няма да ни спаси. Аз предпочитам да платя по-висок данък, но да имаме работеща администрация и да не бъда рекетиран навсякъде. Съзнавам, че ни чака дълъг процес, но ако искаме да запазим България трябва този процес да се случи, смята Кънчо Стойчев.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама