НОВИНИ


Радев: Писмото на Моника Маковей е скандална намеса в българските вътрешни работи

22 4508 10.03.2016
Радев: Писмото на Моника Маковей е скандална намеса в българските вътрешни работи
Емил Радев

Писмото, изпратено от Моника Маковей, с което иска повече права за румънските цигани в България, е скандална намеса в българските вътрешни работи, каза българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, цитиран от Фокус. Той бе категоричен, че проблем с румънските малцинства в България няма, oсобено пък в градовете и селата, които изброява в писмото си г-жа Маковей.


Те са в района на Варна. Аз съм от Варна, два мандата съм бил народен представител, избран от Трети многомандатен варненски район и много добре познавам ситуацията в населените места в областта. Никога там не е имало румънски роми, които да искат да изучават румънски език и това да не им е било разрешено, категоричен беше Радев и добави, че въобще няма искания за такива курсове, за включване в учебни програми и т.н.

Хората, които твърдят, че са с румънски произход в никакъв случай не са роми и за тях е обидно да ги наричат така. В населените места и общините, като например Община Старо Оряхово има даже служител по интеграцията, който е от такъв етнически произход, и тези хора са много добре интегрирани и никога не им е било отказвано каквото и да е, свързано с етническия им произход и културни традиции, посочи още той.

По думите му, никога не е имало искания от тях да се изучава румънски език официално в български училища или университети. Явно г-жа Маковей не знае тези населени места дали са градове, или села, защото като села са упоменати Белослав, Девня, които са големи градове, каза Радев.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама