НОВИНИ


Проф. Пушкаров: Все повече пари се отклоняват от научните изследвания!

2 5612 11.03.2016
Проф. Пушкаров: Все повече пари се отклоняват от научните изследвания!

Злоупотребите при научните изследвания са очевидни и не само трябва да бъдат разследвани, но и наказани. След влизането в сила на Закона за насърчаване на научните изследвания и еврорегламентите, тъкмо когато започнаха да се дават повече пари, и отклоняването на парите започна да се увеличава. Това обясни проф. Димитър Пушкаров, който е бил два пъти заместник-министър на образованието в кабинетите „Попов“ и „Беров".


Законът за насърчаване на научните изследвания е лош закон и министър Сергей Игнатов казваше за него, че е създаден така, че да „тече“, припомни Пушкаров.

 

Фундаменталните научни изследвания се финансират изцяло от държавата, приложните – 50%, а иновациите – 25%, уточни ученият. Тук според него, започва опитът за измама, защото дефиницията за фундаментално изследване е умишлено променена, за да могат повече проекти, някои от които дори нямат научна стойност, да се впишат в нея:

"Фондът обявява конкурс за фундаментални научни изследвания. При подходящо създадени органи във Фонда всеки проект би могъл да бъде обявен за фундаментален и да получи 100% финансиране. Иначе някой трябва да търси за приложното си изследване спонсор, трябва някой да му дава допълнително пари, а след това тези пари не могат да останат само "на хартия", те трябва да бъдат отчетени. Фондът дава 50%, но иска отчетност за всичките 100%", заяви професорът пред БНР.

 

Иновациите, създаването на модели и прототипи не са научни изследвания, това са действия, които използват вече готов научен продукт, уточни Пушкаров.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама