ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 18 март

0 4456 17.03.2009
Пресата на 18 март

Вестниците пишат за това, че ЕС кани да гласуваме с 4-метров бройлер и храст; за 200 000 македонци с наши лични карти; за петокласници, които правят секс „като по филмите”.


 

ЕС кани да гласуваме с 4-метров бройлер и храст, информира Монитор.

Два огромни пластмасови бройлера в тарелки ще бъдат поставени пред НДК, за да агитират българите да гласуват на евровота през юли. Това обявиха вчера от информационния център на Европейския съюз в София след жива връзка от Брюксел, по време на която официално стартира кампанията за изборите във всичките 27 държави членки на ЕС. Пилетата ще са високи 4 и дълги 8 метра и под тях ще има надпис "Колко етикета са нужни за един продукт?" и призив да се гласува. Тематичната им насоченост е свързана със защитата на потребителите, която е обща за ЕС. Бройлерите са едната от двете инсталации, които ще бъдат докарани в България, като другата представлява две символични граници - едната е висока стена, а другата - зелен храст. Надписът под нея е "Колко да са отворени границите ни?" и тя ще бъде инсталирана във Варна. Впоследствие двете инсталации ще заминат съответно за Пловдив и Бургас, където също ще прекарат около 15 дни. Във всяка държава членка ще има по две инсталации, като България си е избрала конкретно тези между няколко варианта, обясни Михаил Христов от офиса на ЕС тук вчера. Инсталациите струват на ЕС по 14 000 евро всяка и ще бъдат превозени у нас около 3-4 април от Германия, където се изработват. Кампанията този път ще е по-различна, с едно и също послание за всички държави и с еднакви агитационни материали, преведени на 23-те езика в общността. Мотото є е "Ти решаваш", а освен инсталациите на пилета и граници у нас ще бъде докарана и избирателна кабина - "чойс бокс", в която всеки гласоподавател ще може да влиза и да записва свое обръщение и призив, което после ще бъде преведено и ще се излъчва в Брюксел. "Акцентът ще е върху ролята на Европейския парламент и важността на решенията, които той взема", обясни още Христов пред медиите. В ЕС ще има общо 15 000 билборда. В България те ще са в осем града, а в 11 кина ще се прожектират клипове с изборна насоченост. Те ще се въртят и по телевизиите, които склонят да ги излъчват напълно безплатно, тъй като ЕС не смята да даде нито едно евро за това, обясниха още от офиса в София. 

3000 във Варна: Доживотен без замяна за убиеца, описва 24 часа.

“Колко още трябва да бъдат убити, искаме правосъдие – доживотен без замяна.” С този плакат майката и сестрата на зверски убитата студентка Радостина Евтимова – Роди поведоха мирния протест във Варна в сряда. 3000 студенти от варненските вузове преминаха по централните улици от Икономическия университет до окръжния съд. Към тях се присъединиха младежи от Шумен и Бургас и 10-ина възпитаници на УНСС в София. Толкова мащабно шествие не е имало от годините на организираните манифестации.

Над 4000 деца от цялата страна изучават Корана, съобщава Новинар.

Повече от 4000 ученици от цялата страна изучават ислям, съобщиха вчера от Главното мюфтийство. През миналата учебна година ислямско вероизповедание е преподавано в 42 населени места, докато през тази година предметът се изучава в училища от 44 града и села, показва справка на мюфтийството. Предметът "религия ислям" се преподава веднъж седмично в рамките на един учебен час, който обаче е свободноизбираем. Справката на мюфтийството беше направена дни след обвиненията за налагане на радикален ислям от кмета на община Гърмен Ахмед Башев и преподавателя по ислям в село Рибново Мурад Бошнак, които бяха отведени за разпит в Държавната агенция „Национална сигурност” (ДАНС). Вчера обаче се оказа, че двамата са разпитвани заради заплахи срещу депутата Яне Янев, а не за разпространение на радикален ислям. С постановление на Софийска градска прокуратура е възложено на ДАНС да се проверят твърденията на депутата Яне Янев, че има заплахи за живота му и те са отправени от Башев и Бошнак, съобщи градският прокурор на София Николай Кокинов. Това се е съдържало в сигнала на Яне Янев до Софийска градска прокуратура, поясни Кокинов. Това е била и причината двамата да бъдат разпитани в ДАНС. 

МВР шефът да не ходи в чужбина, пише Дневен Труд.

Да се ограничат командировките в чужбина на вътрешния министър Михаил Миков до края на мандата на правителството. Това ще поиска от премиера Сергей Станишев шефът на вътрешната парламентарна комисия Минчо Спасов. “МВР няма проблеми от външнополитически характер. Проблемите на МВР са вътре в страната и в оставащите 3 месеца трябва министърът да ограничи международните си ангажименти, да е тук, за да решава проблемите”, отсече в сряда Спасов. След срещата шефовете на вътрешната комисия решиха да привикат министър Миков на 26 март. От него ще искат да представи план за съкращения в МВР, осигуряващ до 50% увеличение на заплатите. Ще настояват да изготви и списък с имоти на ведомството, които да бъдат продадени, и с парите да се платят обезщетения на съкратените.

МВФ: Левът е надценен, цитира Дневен Труд.

Ефективният валутен курс в България е надценен. С колко обаче е трудно да се каже. Това е едно от заключенията на директорите на МВФ в годишния им доклад за консултациите с нашето правителство. Въпреки че фондът закри офиса си в страната преди две години и ние вече не получаваме пари от него, сме длъжни всяка година да съгласуваме с експертите му финансовата си политика. Забележката за курса на лева е на мисията на фонда, която е била в България. Тя е била приета от директорите на международната финансова институция. В доклада си МВФ съветва кабинета да не продължава да руши конкурентоспособността на нашата икономика чрез увеличение на работните заплати.

Бюджетите на общините на минус с 1 млрд. лева, изчислява Дневник.

Заради кризата през тази година общините ще загубят над 1 млрд. лв. приходи, изчисли във вторник ръководството на Националното сдружение на общините (НСОРБ). Част от дефицита се формира от задържането на 10%, или около 250 млн. лв., от държавната субсидия за местната власт. Това е една от антикризисните мерки на правителството. Експертите на сдружението предупредиха, че буферът ще изправи пред финансов колапс 1/3 от общините, защото за тях 10% от субсидията е равна или до два пъти по-голяма сума спрямо собствените им приходи. Най-заплашени са малките общини. Премиерът Сергей Станишев дойде на общото събрание на сдружението, но не успя да чуе притесненията на кметовете, защото напусна залата преди дискусията за финансовите проблеми на общините.

Без тапи до морето това лято, обнадеждава 24 часа.

Това лято до морето ще се пътува по-спокойно от други години, защото няма да ги има традиционните тапи по магистралите. Дори и да се работи, това ще са дребни дейности и няма да се наложи затваряне, твърди Антон Антонов, шеф на държавната фирма “Автомагистрала”, ангажирана с поддръжката на аутобаните до Варна и Бургас. "Ако има средства, може би ще оправим настилката на "Тракия" на изхода от София, защото досега не е правен основен ремонт”, обясни Антонов. За тези изкърпвания може да се наложи само да се намалят платната за движение в двете посоки. По магистрала “Хемус” от ремонт се нуждае тунелът “Ечемишка”, но вероятно няма да има такъв. По-вероятно е да се укрепят фуги на виадукта между тунелите “Топли дол” и “Витиня” в посока към София. Това обаче също няма да налага спиране на движението. Пътната агенция се ангажира с довършването на важни обекти като реконструкцията на “Хаинбоаз”, автомагистрала “Люлин”, Околовръстното на София, както и със старта на “Тракия”, обясни шефът на ведомството Янко Янков.

Парното поевтинява с до 10 на сто от април, радва Монитор.

От 1 април парното може да поевтинее от 6 до 8-10 на сто. Това съобщи вчера председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) проф. Константин Шушулов. За София обаче намалението ще е спрямо януарски цени, определени от регулатора. Те бяха увеличени с 19%, но преди седмица министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров постанови връщането им на нивата от декември. На въпрос дали това означава, че на практика топлото на София ще скочи с 13 на сто, Шушулов обясни, че колко ще плащат софийските абонати от 1 април, зависи от министър Димитров, който е принципал на "Топлофикация - София". Междувременно министър Петър Димитров съобщи, че намалението на сметките за парно с 19 на сто, обещано на потребителите в София, ще бъде отразено във февруарските им сметки. Шушулов обясни още, че прогнозите за по-евтино парно са във връзка с очакваното намаление на цената на природния газ от 1 април. Точният процент 6, 8 или 10 на сто, с който ще паднат цените на топлото, зависел от това дали министър Петър Димитров ще се съгласи регламентираната печалба на "Булгаргаз" от 3% да бъде намалена или направо занулена. "Иска ни се, след като разгледаме транзитните такси, да се срещнем с министъра (Петър Димитров - б.а.) да видим дали той ще удовлетвори нашето искане да премахне тези 3% печалба, или да ги намалим за второто тримесечие", каза проф. Шушулов. Срещата по въпроса предстояла. "Булгаргаз" вече внесе в регулатора предложението си за 10,53 на сто по-евтино синьо гориво за второто тримесечие на 2009 г. Днес следобед ще сме готови с доклада за цената на газа, а следващия вторник ще има обществено обсъждане, добави Шушулов. Според шефа на ДКЕВР другият начин цената на газа да се смъкне с по-голям от предлагания процент, или до 13-14%, е "Булгаргаз" да нагнети по-малки количества гориво в хранилището в Чирен, като това бъде компенсирано през третото тримесечие. 

"Новера" ще съди Столичната община, известява Дума.

Доскорошният концесионер по чистотата на София - "Новера", с който Столичната община прекрати договора, съобщи вчера, че ще си търси правата по съдебен ред. Като мотив частникът изтъква уведомителното писмо на кметството, с което администрацията е прекратила договора с дружеството на 13 март без предизвестие. Ръководството на "Новера" не приема фактите, според които това е станало, а именно възникване на екологични проблеми и неизпълнение на задълженията от страна на фирмите. "За нас е странно това решение, защото дойде, преди да е изтекъл двуседмичният срок, определен от Столичния общински съвет за изготвяне на юридическа и финансова обосновка за прекратяване на концесията. Още по-странен е и фактът, че писмата за прекратяване дойдоха като отговор на наше писмо до общината от същия ден - 13.03.09, с което ги уведомяваме, че сме готови да започнем работа в момента, в който от нашите райони бъдат изтеглени другите фирми, извикани да почистват столицата", се казва в становището на "Новера". "Новера" заявява готовността си незабавно да възобнови дейността си при наличие на правни основания за това. 

200 000 македонци с наши лични карти, осведомява Дума.

Почти 200 000 македонци имат български лични карти, съобщи в. “Нова Македония”. Повечето от тях са ги извадили, за да могат да пътуват в страните членки на ЕС. Част от тях правят това незаконно, обявявайки фалшив адрес на местопребиваване. Процедурата по получаване на българска лична карта е прекалено проста и от македонските граждани се иска само копие от паспорт и свидетелство за раждане, както и молба до Държавната агенция за българите в чужбина и до Министерството на правосъдието, че се чувстват българи, че имат български произход. Чрез посредник (на който се плаща от 150 до 200 евро) цялата работа приключва за около 5 месеца. За да си изчистят съвестта, голяма част от македонците с български лични карти подписват изявление при македонски нотариус, че се чувстват македонци. 

Лавинообразно расте одобрението за АТАКА, хвали се в-к Атака.

Само за месец - от февруари до март, одобрението за АТАКА е нараснало с 1,5 - 2%. Това сочат последните социологически изследвания на агенциите "Медиана" и ГАЛЪП. Данните и на двете агенции са категорични, че рейтингите на Волен Сидеров и на АТАКА растат. Не така стои въпросът с БСП, която според "Медиана" качва, а според ГАЛЪП губи доверие. От тези противоречиви данни става ясно, че червената партия е в застой, а електоратът й е силно разколебан. Подобно е положението и с ГЕРБ. Според "Медиана" партията на Бойко Борисов бележи лек спад, а според ГАЛЪП - лек напредък, но пък за сметка на личния рейтинг на Борисов, който пада с 1 пункт, което говори за изчерпан потенциал. За сметка на това в сравнение с една година назад - от март 2008 до март 2009 г., одобрението за националистите е скочило повече от 100% - от 5% на 10,5%, според "Медиана". В това време на несигурност, смесено с отчаяние и гняв, АТАКА остава сигурен пристан на надеждите на хората за идването на наистина добрия политик, който ще въздаде справедливост, твърдят социолозите. Тя е единствената партия, отбелязала само за три месеца 4% ръст на одобрение, обяснява социологът Кольо Колев. Според него ще може да бъде съставен кабинет само с подкрепата на АТАКА. 

Петокласници правят секс „като по филмите”, шокира Новинар.

Дванадесетгодишни деца гледат порнофилми и влизат в порносайтове, за да се научат как да правят секс. Това показват наблюденията на лекарите от Българското дружество по акушерство и гинекология. По информация на гинеколозите средната възраст, на която тийнейджърите в България започват да правят секс, е 15 години. Само през ноември миналата година обаче в университетската болница „Майчин дом” в столицата седем момичета на възраст между 12 и 15 години са станали майки. В цялата страна пък от началото на годината над 50 малолетни момичета са родили бебета, съобщи председателят на Българското дружество по акушерство и гинекология проф. Никола Милушев. Младите майки искат да направят аборт, но когато са под 18 години, това става с подпис на родител. Докато съберат смелост да им кажат обаче, често положението е необратимо.

Frognews.bg 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама