ГЛАСЪТ


Радослав Миленков се изпусна: разкри важни истини за КТБ

38 27420 12.03.2016
Радослав Миленков се изпусна: разкри важни истини за КТБ
Радослав Миленков

Откраднати са 2.5 млрд лева пари на банките, държавата няма да загуби нито лев, Цветан Василев не може да бъде съден. В изявата си снощи в студиото на БНТ председателят на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) Радослав Миленков издаде четата, организирала и осъществила вероятно най-крупния обир в новата ни история - аферата с КТБ.


Разбира се, това назначеният от сегашните управляващи послушен чиновник направи без да иска, но в искреното си желание да покаже колко са верни твърденията на пропагандната машина, съставена от властимащи, електронни медии и сайтове близки или собственост на Делян Пеевски.

Поводът за появата на иначе добре пазеният от медиите чиновник бе изнесена от журналиста Григор Лилов информация за сключилата договор с ФГВБ английска фирма, която трябваше да покаже кой и как е източил трезора. Самият факт, че Миленков се изказа по този въпрос, говори колко той е актуален и вероятно опасен за него.

Както и да е. Сега за думите му. Първото фундаментално нещо, което висшият и добре платен чиновник каза е, че държавата няма да загуби и лев от фалита на КТБ и ще си получи всичките дадени пари за изплащане на гарантираните депозити.

Това веднага поставя въпроса: Като каква държавата преследва Цветан Василев и иска екстрадирането му, след като не е налице нейна финансова загуба? Ще направи ли същото и за други компании, обявени във фалит у нас или в процес на фалит, както например търговските вериги „Пикадили” и „Карфур”, които също са в трудно положение, имат запори на сметки и са с дългове за десетки милиони пред доставчици?

Или всичко, играно в момента от Сотир Цацаров и компания е просто театър с цел печелене на време. И какво би написал главният прокурор в искането си за екстрадиция на Василев при условие, че държавата не е загубила нито лев от фалита на трезора до сръбския съд?

Второто фундаментално нещо, изречено от Миленков е това, че всъщност грабежът на КТБ е на ония пари, които бяха в наличност във ФГВБ преди фалита на трезора. Става дума за около 2.5 милиарда лева. Ето какво са откраднали група хора, подпомогнати от правителството на Орешарски, прокуратурата, МВР и дори опозицията в предишния парламент. А самата КТБ е била инструмент, с който кражбата да се представи като „гигантска злоупотреба” и да се заметат следите.

Третото фундаментално признание на Миленков касае връщането на „източените” около 4 милиарда според оценките на назначени от властта оценители на „дупката” в трезора.

По това чиновникът бе смайващо искрен - той предрече връщането на не-повече от 10-20 % от липсите, като при това гарнира своето предположение с едно „надявам се”. Това взривява всякакви по-нататъшни усилия на държавата по връщането на парите от КТБ и прави безсмислено пилеенето на сили и средства за това.

 Но това е и оценка, че става дума за шашма от чист вид - ако има наистина откраднати пари, те би трябвало да са оставили следи и да има съответните фирми-получатели или теглили необезпечени кредити, които могат да бъдат притиснати, както и техните собственици. Ако няма такива, откъде се взе „дупката”, погълнала трезора в рамките на дни след перфектно организирана кампания от прокуратурата и МВР. Ако наистина имаше изнесени нанякъде милиарди нали прехвалената "АликсандърПартнър сорвисис" щеше да ги е открила и вече да й се строи паметник пред БНБ. Но такъв няма, защото няма и изнесени пари. Остават активите, които се разпродават под носа на синдици, прокуратура, финансовото министерство, ДАНС и пр. институции, но на тях не им пука.

Браво, Миленков, така се прави. Ти си кажи, пък нека който има уши, да слуша, който има очи, да гледа.

Петър Колев
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама