ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 19 март

0 4174 18.03.2009
Пресата на 19 март

Вестниците пишат за това, че бизнесът съкращава работни места и заради осигуровките; че Симеон не изключва коалиция с ДПС; за набега на ДАНС в земеделието.


 

Без милост за убийци, направили признание, призовава 24 часа.

Извършителите на умишлени убийства да не получават присъди под минималните дори и да направят признания. Това предложи вчера депутатът от БСП Янаки Стоилов при второто четене на промени в Наказателния кодекс. За това настояваха и студентите от Варна, които протестираха във вторник след убийството на Радостина Евтимова, намушкана 53 пъти с нож. Според депутата при тежки престъпления като убийство обвинението трябва да докаже убедително всички факти. Не е достатъчно уличеният да направи признание, което да се потвърждава не от всички, а от част от събраните по време на разследването факти. Има опасност обвиняем да бъде принуден или мотивиран да поеме чужда вина, след като е сигурен, че по закон наказанието му ще бъде смекчено значително, предупреди Стоилов. "Не може да се прави закон по повод на едно дело", възпротиви се депутатът от БНД Борислав Ралчев, визирайки убийството на Радостина Евтимова. Според него парламентът не може да отговаря на всичко, което е възмутило до дъно обществото. "Наказателно право не се прави така", бе категоричен той. Идеята не подкрепи и правосъдният министър Миглена Тачева.  

Бизнесът съкращава работни места и заради осигуровките, съобщава Дневник.

Една пета от фирмите в България ще замразят или намалят работни места заради новите по-високи осигурителни прагове, показва социологическо проучване сред мениджърите на 160 компании, проведено от Института за пазарна икономика (ИПИ). Неговите експерти представиха изследването си за ефекта от влязлото в сила от 1 януари увеличение средно с 26.6%. Според изводите само през тази година бизнесът ще загуби 545 млн. лв., равняващи се на 0.8 на сто от прогнозния БВП. Още преди приемането на антикризисния пакет на правителството и работодателите и икономическите анализатори твърдяха, че в условия на криза най-ефикасният стимул за икономиката е намаляването на осигурителното бреме, част от което са и минималните прагове. В интервю за в. "24 часа" във вторник подобна препоръка отправи и Симеон Дянков, главен икономист на Световната банка. Според него най-голямата опасност за България от кризата е масово закриване на работни места, каквато вълна вече идва към Източна Европа. Дянков цитира анализ на Световната банка, според който намаляването на осигуровките с 5% може да запази 130 хил. работни места в страната. "В страни от ЕС вече приеха преференциални ставки по ДДС за стоки и услуги, в които е вложен голям процент труд. В България, където имаме единна ДДС ставка, единственият начин да се смекчи ударът върху пазара на труда е да се намалят осигуровките", коментира председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Иво Прокопиев. Във Велико Търново финансовият министър Пламен Орешарски коментира, че кризата в България вече се развива по песимистичния сценарий, в който стопанската активност намалява по-бързо от очакваното. 

Банките нямат сметка да убиват длъжника си, заявява в интервю за Стандарт Стоян Александров.

"Ако наистина банките изнасят пари в чужбинаа, защо тогава държат толкова високи лихвите по кредитите. Като всеки бизнес, и този се определя от търсенето и предлагането. Щом не се търси, сваляш цената - а те я вдигат", завява в интервю за Стандарт настоящият шеф на ДБанк и преподавател в УНСС доц. Стоян Александров. Според него е наложително да се следи какво става в банките персонално. Пазят се пазарни позиции, дори когато това застрашава съществуването. Затова БНБ трябва да се намеси, законът й дава стотици начини да реагира . Спокойствие в банковия сектор  има и то се плаща непрекъснато от нас - това е скъпият лев. Затова е прав Иван Искров, когато казва, че не трябва да ни слагат в един кюп с останалите страни от Източна Европа. Условията на борда са много висока цена и никой не е очаквал, че тя ще се рентира така днес, е менинето на Стоян Александров. "Никой не е и сънувал, когато се въвеждаше бордът у нас, че ще дойде такава криза и бордът ще има такова положително въздействие за нас. При тези политици, които имаме - и децата ни щяха да продадат тези нещастници ако не беше бордът. Сега дори и най-върлите му противници са доволни, че го има", казва още в интервюто Стоян Александров. 

Чакат още 15% спад на имотите, прогнозира Стандарт.

В момента сме на дъното на недвижимите имоти и дълго ще сме там. Не е изключено обаче цените да паднат с още 5-15%. Това коментира управителят на агенция "Явлена" Страхил Иванов. Според него обаче цените няма да спаднат под себестойността на имотите. Сега е най-удачният момент за закупуването на имот, тъй като на пазара са пуснати изключително изгодни и атрактивни оферти, твърди Иванов. Не е малък и броят на подценените имоти, които се предлагат. Така купувачите може да получат даже по-ниска от очакваната цена. За вложения в офиси или промишлени сгради обаче най-подходящият момент ще е след 2-3 г. Голяма надежда за сектора са хората, които се чудят какво да направят със свободните си пари, каза още Иванов. За първото тримесечие на тази година броят на сделките е спаднал три пъти спрямо същия период на миналата година. 

Емилия Масларова: След кризата ще трябват подготвени кадри, цитира Дума.

Безвъзвратно отмина времето, когато се получаваше образование и квалификация и оставахме пригодни за дълго време. Сега се налагат нови послания и изисквания. Това каза министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова по време на публична дискусия по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси - актуално, акценти и възможности за 2009 година". Най-директният ефект на програмата е насочването на 39% от средствата в нея към пазара на труда, каза министър Масларова. Тя беше категорична, че след преминаването на кризата ще трябват подготвени кадри. Според Масларова трябва да се обърне внимание именно на обучението и квалификацията на кадрите. Най-рискови групи, според нея, са неграмотните хора. Те се най-уязвими и именно затова към тях е насочен най-голям ресурс. От своя страна зам.-министърът Димитър Димитров каза, че в период на криза е добре да се насочи вниманието към инвестиции за образование, по "Развитие на човешките ресурси" са отворени над 36 операции, а над 700 проекта са договорени.  

Не ви трябва манджа от министър, а Ади, цитира 24 часа министър Масларова.

“Нямате нужда от вечеря, приготвена от социален министър, а от Аделина", това написа вчера следобед Емилия Масларова до шефката на Нова телевизия Силва Зурлева, продудента Нико Тупарев и всички обитатели на къщата на “ВИП Брадър”. Вероятно изненадващият ход на Масларова е бил неочакван за мозъчния тръст на предаването.Според хора от екипа на Масларова тя е била смутена от атмосферата в къщата, където в първите 24 часа от шоуто съквартирантите се отдават главно на разговори и наздравици около масата. Идеята на министърката е била да покаже чрез историята на русенката Аделина, че хората в България правят благотворителност дискретно.

Симеон не изключва коалиция с ДПС, информира Дневник.

Въпрос на преценка, стратегия и тактика, на нещо, което зависи от момента - така лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски отговори на въпрос дали НДСВ и ДПС трябва да се явят съвместно на предстоящите избори. Попитан дали двете централи обсъждат казуса, отговори: "Естествено, темата се обсъжда, това е логично." Изказването на Сакскобургготски идва дни след изявленията на негови съпартийци, че НДСВ ще се яви самостоятелно на изборите. Това намерение беше декларирано и в официални прессъобщения, и в неофициални коментари. От "Врабча" 23 определиха като "слухология" и "дълбоко банално погрешни" публикациите от миналата седмица, че има разговори за съвместно участие на НДСВ и ДПС на вота. Във вторник говорителят на царистите Станимир Илчев пък каза, че подобни твърдения целят да объркат и разколебаят симпатизантите на жълтата партия. Няма промяна в позицията, че ще се явим самостоятелно, лаконично коментира в сряда зам.-председателят на царската партия Милен Велчев. Негови колеги коментираха, че лидерът им действително се е изказал малко двузначно, затова и бил разбран грешно, а всъщност не се водят никакви преговори за коалиция с партията на Ахмед Доган. Всички наши изявления, в които опровергаваме да се подготвя либерален алианс, са съгласувани с лидера, подчертаха политици от ръководството на НДСВ. 

"Напред": СДС и ДСБ работят за управляващите", цитира Новинар.

СДС и ДСБ търсят конфликт и конфронтация с останалите партии от десницата и този вреден подход предоставя възможност на управляващата коалиция за реализация на втори управленски мандат". Това се казва в декларация на движение "Напред" по повод изказванията на Мартин Димитров, насочени срещу движението. От "Напред" обвиняват новата коалиция в недопустим начин на говорене, демонстрация на самодостатъчност и пренебрежително отношение към останалите десни партии. “Трудно приемаме за автентичен глас на десницата говоренето на човек, който от университета е станал направо партиен чиновник, а по формулата пари-стока-пари освен СДС една мекица не е продал през живота си”, се казва в позицията на движението. Според "Напред" дясната коалиция е несъстоятелна и ще стане прът в колелата на дясното обединение. "Вместо да предлагат решения за излизане от кризата СДС и ДСБ разпределят депутатски места и министерски постове. Вместо да поиска прошка от своите избиратели за грешките на собственото си управление, коалицията им „подарява” нелицеприятното, изпълнено с компромиси и натежало с обиди, поредно лицемерно обединение”, смятат от движението. Междувременно вчера лидерът на СДС София Борислав Бирославов призна пред "Новинар", че в столичната организация има голяма напрежение. Сините в София привикаха снощи Мартин Димитров, за да искат обяснения за тайното споразумение, което е подписал с ДСБ. 

Европа харесала съюза между СДС и ДСБ, твърди Дневен Труд.

Коалицията между СДС и ДСБ се радва на широка международна подкрепа, включително и от ръководството на Европейската народна партия. Това обяви вчера шефът на фондация “Конрад Аденауер” в България Андреас фон Белов, който бе и домакин на срещата на десните в Каденабия. Той приветства и възможността след изборите да има десноцентристко управление на ГЕРБ и десните. Междувременно в СДС търканията продължават. Бившият лидер Пламен Юруков обяви, че “информацията за тайно споразумение за разпределение на листите на СДС и ДСБ е с голяма степен на достоверност”. После заяви, че “ако има споразумение”, то може да е основание за искане на оставка на Димитров. “Не търсете някакви интриги.” Така лидерът на ДСБ Иван Костов отговори има ли тайно споразумение с Димитров за листите или не. Той пък обяви вчера, че ако дрязгите вдясно продължават, “винаги ще ни управляват комунисти”. 

Праматарски недоволен от условията за десния съюз, добавя по темата Монитор.

Лидерът на Демократическата партия Александър Праматарски вчера изрази несъгласие с принципите и условията за формиране на дясна коалиция. Той настоява за механизъм за участие на всяка една от партиите в съюза при вземането на решения. Според него има опасност споразумението да се превърне не в документ за широка дясна коалиция, а в споразумение как Иван Костов се връща в СДС и всичко да се сведе до спасяване на политическата му кариера. Очаква се в петък "Обединените земеделци" на Анастасия Мозер да обсъдят включването си в коалиция на СДС и ДСБ, за което имали покана. Според зам.-председателя на партията Моньо Христов няма проблеми за участието и на ССД и "Новото време" в съюза. В петък ще се обсъжда и участието на "Ред, законност, справедливост", БНД, ЕНП и ДП в коалицията. "Обединени земеделци" имат намерение да разговарят и с други земеделски организации като "Никола Петков" и БЗНС. "Ще е тъжно в бъдещото Народно събрание да има земеделска организация, която в миналото е партнирала на комунистите, или друга, свързана сега с олигарсите", коментира лидерът на "Обединени земеделци" Анастасия Мозер. "Обединени земеделци" ще настояват и за избираемо място в листата за евродепутати. Междувременно вчера лидерите на СДС и на ДСБ Мартин Димитров и Иван Костов уточниха, че в Каденабия не са обсъждани въпросите за коалиция. На въпрос имало ли е подписано предварително тайно споразумение между ДСБ и СДС, Костов отговори, че всичко, което е трябвало, е било договорено, за да има сериозно и стабилно споразумение, което добре да отразява виждането на двете страни преди и по време на преговорите. 

Яне Янев зове Станишев на дебат, известява Дума.

Лидерът на "Ред, законност, справедливост" Яне Янев призова премиера Сергей Станишев на директен дебат. Депутатът размаха пръст срещу министър-председателя в отговор на коментара му по повод действията на ДАНС срещу кмета на Гърмен Ахмед Башев и учителя по религия Мурад Бошнак. Преди ден Станишев обяви, че Янев се държи като човек, който си играе с кибрит и че опасно подпалва етническо напрежение. Рисковано е поведението на българския премиер, а сигналите, които аз и Димитър Абаджиев подаваме, са реални факти и идват от обикновени мюсюлмани, каза Яне Янев пред парламентарни репортери вчера. Той покани Станишев на дебат и по думите му темата била ясна - кибритените клечки. Правителството, според него, се превърнало във фабрика за корупция и в цех за производство на кибрит. Лидерът на "РЗС" посочи и "клечките" - Мария Мургина, Иван Драшков и Ахмед Башев. Ахмед Башев е гърменският Бен Ладен, обяви още Янев. Кметът имал опасни икономико-религиозни отношения и използвал ислямизма, за да поддържа икономическата си империя. Междувременно от Инспектората по образование в Благоевград обявиха, че няма обучение по ислям под натиск в Сатовча. Няма потвърждение и на сигналите за насилствена ислямизация в Рибново.  

Волен Сидеров: АТАКА иска нулев ДДС за българските производители, пише Атака.

Хората в региона мизерстват заради вноса на земеделска продукция от Турция, заявиха стотици граждани от областта "Само партия АТАКА иска да се въведе нулев ДДС за българските производители и митнически бариери за вносната селскостопанска продукция. Така ще помогнем на родното земеделие да се изправи на крака". С тези думи във вторник вечерта лидерът на АТАКА Волен Сидеров откри поредната си среща със стотици свои привърженици в препълнената до краен предел зала на Драматичния театър "Иван Радоев" в Плевен. Регионът е предимно аграрен и думите на националиста бяха посрещнати с аплодисменти. Начело със Сидеров да се срещнат със хората от региона дойдоха и всички български и евродепутати на АТАКА, както и централното ръководство на партията. Поради огромния интерес към срещата-разговор организаторите се видяха принудени да разположат много симпатизанти на самата сцена, тъй като в залата и коридорите на театъра не остана празно място. 

ДАНС влезе в земеделието, описва екшъна Монитор.

Служители на Държавната агенция "Национална сигурност" и обвинители от Софийската градска прокуратура влязоха вчера на проверка в Министерството на земеделието и храните. Спецакцията е заради получени в ДАНС сигнали за незаконни замени на земи от ведомството. Проверява се дирекция „Земеделски и горски фонд", уточни зам.-министър Светла Бъчварова. От прокуратурата обясниха за "Монитор", че спецакцията цели да се намерят и изземат всички документи, свързани със замени на гори. В службите е получен сигнал за незаконни сделки, които ощетявали държавата. Разследващи обясниха, че нарушенията, на които са се натъкнали до момента, са три. Първо - извършвани са замени на терени, по време на обявен от Министерския съвет мораториум. Според прокуратурата служителите правели врътката, като записвали сделките със стари входящи номера, които са били откраднати от системата на ведомството. Целта е била да се прескочат затегнатите разпоредби на приетия наскоро Закон за горите. Освен тези нарушения прокурорите са установили, че сделките са били финансово неизгодни за държавата. "Разменяли са кон за кокошка. Става дума за стотици хиляди декари гори, които са преминали в ръцете на частници", уточни градският прокурор Николай Кокинов. 

Депутат на Доган взема апетитен имот срещу ниви, четем в Атака.

Хора, близки до ДПС, се уреждат с апетитен имот в Шумен чрез заменки на маломерни парчета в различни краища на района. За това сигнализира вчера общинският съветник от АТАКА и областен координатор на националистите Румен Русев. Заменката става в края на януари с благословията на земеделския министър Валери Цветанов от ДПС. Областната земеделската служба подарява 164 дка имот, който се намира на главен път София-Варна, на Зюбейде Халидова, зад която стои депутатът от ДПС Метин Сюлейманов. Човекът на Доган имал апетити и към други подобни парцели в района, твърдят местните хора. АТАКА Шумен ще внесе сигнал до прокуратурата за скандалната заменка, заяви Румен Русев. Националистите, които имат отхвърлен от мнозинството законопроект срещу заменките, ще искат и ревизия на всички сделки, сключени от службата през последните осем години. 

Братът на Барозу губи самоличност у нас, разкрива Дневен Труд.

Братът на Барозу забравил личната си карта в България и помислил, че са го обрали, научи “Труд”. Само благодарение на съобразителна българска държавна служителка документът бил намерен, а имиджът на страната ни - спасен от поредния грандиозен евроскандал. Луис Жозе Дурао Барозу, брат на председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Дурао Барозу, пристигнал у нас миналата седмица на международна конференция за опазване на данните в телекомуникациите. Португалецът дошъл в качеството си на член на Националната комисия за защита на данните в Лисабон. “Показах си картата само на влизане в България на летището и никога не съм я използвал по време на престоя. На връщане, когато се регистрирах за обратния полет, установих, че документът ми го няма - или съм го загубил, или някой ми го е откраднал”, написал Луис Барозу по електронната поща на българската си колежка. Граничните власти все пак го пуснали да излезе от страната. (“Г-н Барозу си е носел и международния паспорт и не е имало пречка да напусне България”, казаха от Гранична полиция.) Но той искал да провери дали някой не е намерил документа му на летището, преди да подаде молба за издаване на нова лична карта. Съобразителната родна чиновничка решила, преди да алармира МВР и летищните власти, да провери в хотела, където бил отседнал португалецът. И чудо! Личната карта била забравена в стаята му, а камериерката я предала на рецепцията. Ламинираният документ вече пътува към Португалия по куриер, а Луис Барозо може да обвинява само собствената си разсеяност за неприятностите. 

Автошколите със звезди като хотели, прогнозира Новинар.

Министерството на транспорта да въведе категоризация на учебните центрове за шофьори и да се дават звезди на клубовете както при хотелите. Това поискаха вчера инструктори от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка. Шефът на съюза Йонко Иванов каза, че предложението е изпратено в транспортното ведомство, където ще се реши дали подобна поправка да се впише в Закона за движение по пътищата. Идеята е от ведомството на Петър Мутафчиев да изготвят критериите, по които ще се определя на кой автоклуб колко звезди да бъдат дадени. Причината за искането са зачестилите измами от инструктори в някои клубове, които искат малко пари за уроци, но огромни суми за взимане на шофьорския изпит. Тези учебни центрове дори обучавали кандидат-водачите по 10 часа вместо 31, както е по закон. При въвеждане на категоризация нелоялните преподаватели ще бъдат принудени да работят според закона или да закрият центровете си, смятат от съюза. От транспортното ведомство казаха за "Новинар", че предложението е добро, но трябва да се изготвят критерии за оценка на клубовете от инструкторите. Броят на жертвите от пътно-транспортните произшествия с мотори у нас през 2008 г. се е увеличил с 50 на сто. Според Иванов по прогнози на ЕС през следващите години ще има бум на катастрофите с мотористи, защото хората ще сменят автомобилите с тях заради натоварения трафик. 

Frognews.bg 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама