НОВИНИ


Властта планира още два бежански лагера

11 4329 16.03.2016
Властта планира още два бежански лагера

Още два временни лагери за бежанци планира да направи правителството, ако мигрантите блокирани на границата между Гърция и Македония се насочат към България. Предвижда се единият да бъде палатков, а вторият от контейнери. В Благоевград има слух, че те могат да бъдат разположени в Кресна или Петрич, но от Министерството на отбраната отричат.


Над 14 000 мигранти са блокирани в Гърция до Идомени на границата с Македония, след като Западнобалканският маршрут беше обявен за затворен след решенията на Еврпейският съюз. Гръцките власти предлагат на бежанците да бъдат извозени до вече съществуващите лагери, където да бъдат включени в програма за релокация.

В понеделник група от над 1000 души проби гръцкия кордон охраняващ лагера в Идомени и успяха да прекосят границата с Македония. При пресичане на придошла река се удавиха двама души.

Очаква се бежанците да потърсят нов маршрут към Западна Европа, като вариантите са два – единият минава през България, а другият през Албания.

Българското правителство се готви за евентуално пренасочване на мигрантите. Миналата седмица министър-председателят Бойко Борисов поиска от военния и вътрешния министър по най-бързия начин да организират учение на границите ни с Гърция и Македония.

Лагерите на агенцията за бежанците у нас са пълни едва на 15%. При капацитет от 5130 души в тях са настанени 758, според данни на МВР към 10 март. Между 3-ти и 10 март лагерите са напуснали над 700 души, като 483 са казали, че се изнасят на външен адрес, а 276 са го направили самоволно.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама