НОВИНИ


Адв. Екимджиев за Фрог: Карикатурният ни елит може да ни „изключи” от ЕС

19 10679 17.03.2016
Адв. Екимджиев за Фрог: Карикатурният ни елит може да ни „изключи” от ЕС
Адв. Михаил Екимджиев

“Елитите“ в България имат интерес статуквото да бъде продължено, укрепено, за да продължат да осребряват властовия и финансов ресурс, който ние, гражданите произвеждаме. За това представителите на прокорупционното лоби в парламента и в съдебната власт, настояват пред Европа мониторингът за България да падне. Това коментира адвокат Михаил Екимджиев по повод искането на нашите евродепутати без Светослав Малинов да бъде реформиран Механизмът за проверка и сътрудничество и в частност неговото снемане от България.


Лицата, които отправят подобни искания до ЕК, сякаш забравят, че ако Механизмът за сътрудничество и проверка бъде преустановен при  повсеместната корупция и липсата на върховенство на закона, могат да бъдат наложени много по-тежки санкции, съгласно новата клауза от Договора за ЕС. Клаузата предвижда налагане на предпазна клауза на държавите нарушители, включваща лишаването им от право на глас в Европейския Съвет и дори възможност за изключване от ЕС.

 

При липса на полезен ход Цацаров и политиците, които му пригласят във вреда на републиката, решиха да нахокат европейските институции на принципа „хем грозен, хем нахален”. Те казват: „Не само ще ни търпите да не променяме нищо и да не правим нищо, но и ще ни наградите за това, че не сме се реформирали, като ни свалите мониторинга.” Това е нахалното, андрешковско, балканско послание от страна на нашите карикатурни представители в ЕП.

 

Очаквам критиките на Европейския съюз да станат още по-остри. Корупцията на нашата съдебна система засяга всички граждани на обединена Европа. В опорочените наши обществени поръчки отиват много средства на европейските данъкоплатци, затова този мониторинг е нещо като форма на самосъхранение на Европейския съюз и самозащита на европейските граждани карикатурните и крадливи „елити“, които сме излъчили както в парламента, така и в съдебната власт.

 

Попитан дали приемането на първо четене на Закона за съдебната власт отговаря на изискванията на ЕС, адвокат Екимджиев коментира:  „Когато става дума за правосъдна система, Европа няма формални изисквания какво точно трябва да съдържат Законът за съдебната власт, Наказателният кодекс, Наказателно-процесуалният процес. Изискванията за Европа са за резултат. Средствата си ги избираме ние. Европа казва: „Нашите и вашите граждани трябва да имат определено ниво на сигурност, на закрила от страна на институциите”. Имаше добра идея това да се случи с промени на Конституцията, които да гарантират, че по-качествени, по-ерудирани, по-честни юристи ще заемат ключови места в съдебната система. Добрите съдии биха могли да европеизират дори най-дивашкия и лобистки закон. Обратно зависимите, корумпирани и некадърни магистрати могат да преформатират „по свой образ и подобие“ дори съвършения закон. Съдебната реформа беше мъртвородена, провалена. Хора, докарали правораздаването ни до това отчайващо ниво на нищета, не могат да променят продукта „правосъдие“, какъвто и инструментариум да им бъде предоставен чрез промените в законите. Човешкият материал, набутан в тази система, е генетично увреден от същата тази система”.    


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама