НОВИНИ


МОН затяга сигурността в училищата с паник бутони и камери

0 4681 19.03.2016
МОН затяга сигурността в училищата с паник бутони и камери

Министерството на образованието и науката (МОН) ще бори зачестилите случаи на физическа агресия между ученици, родители и ученици в и около училищата. За целта ще бъдат опуснати 1,5 млн. лв., с които ще бъдат монтирани паник бутони и камери за видеонаблюдение.



Това е заложено в проекта на националната програма „Достъпно и сигурно училище“, чието утвърждаване от Министерския съвет предстои, съобщиха от пресцентъра на МОН.

Припомняме, че вчера образователният министър Меглена Кунева разпореди на директорите на училища и на началниците на регионалните инспекторати да вземат мерки за повишаване на сигурността на учениците и учителите. Причината са зачестилите случаи на агресивно поведение на външни лица, в т. ч. и родители, които влизат свободно в училищните дворове и сгради

Образователното министерство предвижда и отпускането на 500 000 лв., свързани с осигуряване на достъпна архитектурна среда на децата и учениците със специални образователни потребности в страната. Общият брой деца и ученици със специални образователни потребности в държавните училища е 4164, от тях с физически увреждания – 486.

Целта е да се подпомогне изграждане и покриване на рампи, на санитарни възли, адаптирани за деца с увреждания. Програмата подкрепя също инфраструктурни проекти и осигуряване на маршрут до достъпен вход на сграда или съоръжение. Ще се разглеждат и предложения за изграждане на асансьори и монтаж на подемни платформи.

От МОН уточняват още, че всяко училище има право да кандидатства по всички дейности по програмата.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама