НОВИНИ


16 дипломати ще лобират за Ирина Бокова за ООН

0 4441 21.03.2016
16 дипломати ще лобират за Ирина Бокова за ООН
Ирина Бокова

Българският екип, който ще работи по кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН, включва 16 дипломати, обяви Райко Райчев, ръководител на генерална дирекция „Глобални въпроси” в МВнР, съобщи БТВ.


Той ще оглави и новосформирания екип. Бюджетът, с който ще разполага, е 106 хил. лв. Екипът вече е провел среща с Бокова по уточняване на стратегията. Групата е разработила конкретен план, дадени са инструкции на българските посолства. Приоритетните представителства ще бъдат Ню Йорк, Женева, Виена и Брюксел.

 

Групата ще координира действията на останалите български институции по въпроса. Ирина Бокова беше номинирана за генерален секретар на ООН от министъра на външните работи Даниел Митов на 9 февруари. ООН трябва да избере нов генерален секретар в края на 2016 г., тъй като мандатът на настоящия лидер Бан Ки-мун изтича. За първи път в 70-годишната история на Световната организацията жена може да заеме поста. Сега Бокова е генерален директор на ЮНЕСКО. Тя е първата жена, която заема този пост.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама