ПРЕСАТА ДНЕС


Преса на 25 юни

0 4963 25.06.2007
Преса на 25 юни

Вестниците пишат за политик, който лъже Пироговци; за "другите алтернативи" на Симеон; за доходите на лекарите в Европа; за диамантения крал, който си купи 54 дка в София; за газопровод през България; за доходите на Джими и Пурата; за раково измамени, които мрат край Добрич.


Поканихме съседите за АЕЦ „Белене”, пише Дума.

Президентът Георги Първанов покани съседните на България страни да се включат в изграждането на АЕЦ “Белене”, ако имат интерес и ресурси за това. Този призив държавният ни глава отправи в Загреб по време на срещата на държавните глави на страните от Югоизточна Европа по въпросите на енергетиката. България има намерение в рамките на дебатите в ЕС да отстоява бъдещето на ядрената енергетика и заради чистотата на това производство, и заради неговата ефективност, заяви на форума Първанов. Проектът за изграждане на АЕЦ “Белене” не подмина и руският президент Владимир Путин, който участва във форума. Руският държавен глава изрази надежда до края на годината да бъде подписан договорът с “Атомстройекспорт” за строителството на новата българска атомна централа. Русия ще направи всичко възможно за решаването на енергийните проблеми на Балканите, обеща в Загреб руският лидер. 

Министър Гайдарски: Политик от коалицията лъже гадно и подло “Пирогов”, научаваме от 24 часа 

“Каквито и пари да дадем на “Пирогов”, те не могат да отидат за увеличение на заплатите, това е по закон”, заявява в интервю за “24 часа” здравният министър Радослав Гайдарски. “През последните 2 години сме отпуснали 50 млн. лв. В края на всяка година плащаме по 11 млн. за просрочени задължения, 21млн. сме дали за дейности, така че въпросът не е в 9-те милиона, които те искат”, твърди здравният министър. “Вижте изявленията на доц. Щерев – те са изцяло политически. И той се води от управляващата коалиция! Вече 10 год. е в парламента, бил е винаги председател или зам.-председател на здравната комисия. Какво е правил през това време? Същото се отнася и за доц. Борислав Китов. Това са хората, които само гледат някъде нещо да се случи, за да обяздат недоволството и да показват колко са добри”, заявява проф. Радослав Гайдарски.

Българските лекари са най-зле платени в Източна Европа, информира Сега. 

Стачниците в "Пирогов" искат финансиране от три министерства Българските лекари са най-зле платени дори сред колегите си в бившите социалистически страни в Източна Европа, съобщи вчера електронното издание "EU Observer". У нас лекарите получават между 250 и 500 евро, а медицинските сестри - от 90 до 125 евро. Най-високо е възнаграждението на лекарите в Чехия - почти 1420 евро заедно с бонусите. Месечната заплата на лекарите в Полша в момента е близо 380 евро. Унгарските им колеги получават средно по 420 евро на месец. В Литва докторите изкарват между 580 и 725 евро месечно. Естонските лекари получават около 1000 евро. Заплатите на лекарите в Словакия вече са близки до тези в Естония, след като миналата година си извоюваха увеличение след двумесечна стачка. Те обаче работят по 350-400 часа на месец. У нас "Пирогов" се бунтува от седмици с искане заплатите на лекарите да станат 1600 лв., а за сестрите - 800 лв.

Симеон заплаши недоволните с "други алтернативи", четем в Дневник. 

Симеон Сакскобургготски бави решението си дали да се внесат за регистрация в съда документите от конгреса на НДСВ, след като до него стигнали сведения за подготвени жалби. Това научи "Дневник" от близки до лидера. Самият той даде да се разбере, че ако противопоставянето в партията продължи, ще прибегне до "други алтернативи". При откриването на църква в Ботевград в събота той намекна, че споровете около легитимността на конгреса не са само юридически. "Когато се гласува и при избирането ми, и при промените в устава, нямаше въпроси нито за кворум, нито за нищо", каза лидерът на НДСВ. От изявлението му пролича, че няма да търпи противопоставяне, но отрече слуховете, че ако недоволните не му се подчинят, ще направи нова партия. "Отделна партия, не. Но не изключвам други алтернативи, ще ги видите, ако се наложи", заяви лидерът.

Царят ще управлява еднолично, уточнява Сега.

НДСВ Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски ще води еднолично партията си, след като тя се разцепи на враждуващи лагери. Тази версия лансира вчера вицепремиерът Даниел Вълчев пред бТВ. В събота царят обяви, че е приел оставките на всичките си заместници - Вълчев, Пламен Панайотов, Николай Свинаров, Соломон Паси, Долорес Арсенова, Милен Велчев и главния секретар Владимир Дончев. Просветният министър обясни, че партията може да продължи да функционира без заместници. "Каквото се е случило, се е случило. Оттук нататък трябва да вървим напред", заяви Вълчев, който допреди дни беше от най-яростните критици на вражеския лагер, оглавяван от Милен Велчев. Според вицепремиера няма избран нов политически съвет и затова старият състав на оперативното ръководство на НДСВ още е валиден. "Така че не виждам някакъв голям проблем", обобщи Вълчев. Самият той нямал проблеми с комуникацията с лидера и консултирал с него действията си в правителството. Вълчев аргументира идеята си за примирие с предстоящите местни избори. "Няма много технологично време за някакви кой знае какви вътрешни препирни", обясни той. Въпросът за кадрови промени сред жълтите министри също не седял. "Според мен нищо не налага подобен извод", заяви Вълчев.

Висши офицери поискаха да напуснат и Генщаба, пише Дневник 

Трима висши офицери от екипа на началника на Генералния щаб ген. Златан Стойков са поискали да се разделят не само с постовете си, но и с армията. Рапорти за напускане са подали двама помощници на Стойков - полк. Дечко Иванов и полк. Пепи Савов, които са съответно зам.-началник на канцеларията и съветник по гражданско-военни отношения. Третият пожелал да напусне е връзката на Генщаба с медиите - полк. Никодим Стоянов. Това научи Дневник". По неофициална информация причините за напускането им са свързани с предстоящите съкращения в армията и с напрежение в екипа. И тримата обаче предпочели да обясняват решението си с лични мотиви, разказаха военни. Засега не е известно какво е породило конфликта в екипа, но военни не изключват това да са предстоящите структурни промени в Генералния щаб и в Министерството на отбраната.

С 400 хил. Долара от САЩ нарязахме стари оръжия, оповестява Дневен Труд. 

С 400 хил. долара дарение от САЩ в заводите на “Терем” у нас е унищожено голямо количество стари оръжия и боеприпаси, съобщиха от военното министерство. От 2001 год. досега Вашингтон ни е предоставил безвъзмездно 2.6 млн. долара за нарязване на ненужните арсенали. С парите са ликвидирани около 80 хиляди броя малки оръжия и над 6000 тона боеприпаси. Специалистите изчисляват количеството стари боеприпаси у нас, трупани с десетилетия през годините на студената война, на около 57 хиляди тона.

Диамантения крал купил 54 декара в София, разкрива Новинар. 

Израелският предприемач Лев Леваев е купил терен от 54 декара в столицата за сумата от 70 милиона евро, съобщи Shira Horesh. Известният като Диамантения крал бизнесмен ще изгради върху него търговски център с офиси и жилищен комплекс, твърди изданието. Никоя от запитаните агенции за недвижими имоти в София вчера не знаеше за такава сделка. Според Добромир Ганев, директор на Агенцията за недвижими имоти "Форос", високата цена от близо 1300 евро за кв. м показва, че парцелът се намира на добро място в столицата. Най-вероятно сделката е станала след препродажба на приватизирано предприятие, намиращо се на голяма площ, обясни Ганев. Миналата година Леваев обяви, че ще инвестира в 14 проекта в България, два от които предвиждат строителство на жилища в София.

Туристическа полиция ще дебне по курортите, обявява Новинар. 

Туристическа полиция, която да обгрижва черноморските и зимните курорти, ще бъде създадена към всяка община до пет години. Това вече е включено в програмата за устойчиво развитие на туризма на община Варна за периода 2007-2013 г. Програмата беше представена в събота пред общинарите в града. Колегите им от другия морски център - Бургас, също отдавна искат подобна полицейска структура. Униформените общински служители няма да носят оръжие, само палки и белезници, но ще имат право да арестуват престъпници и да ги предават на колегите си.

Газопровод Русия - Италия ще минава през България, пише Дневник. 

През България ще минава газопровод, който ще бъде изграден по дъното на Черно море и ще осигу рява доставки от Русия за Италия, съобщи РИА „Новости“. В събота „Газпром“ и италианската компания ЕНИ подписаха меморандум за проекта. За разговаряха на енергийната среща на Югоизточна Европа в Загреб президентите на България и Русия Георги Първанов и Владимир Путин. Предстои София и Москва да подпишат междуправителствено споразумение за газопровода и да бъде създадено смесено дружество с руската страна, казаха от енергийното министерство. Все още не е уточнено къде точно ще премина ва трасето, разглеждат се различни варианти, заяви изпълнителният директор на „Булгаргаз холдинг“ Любомир Денчев. Наземната част на трасето през България ще има две разклонения - към Южна Италия и към Австрия и Словения.

Джими и Пурата вадели по 5 млн. евро годишно, научаваме от Стандарт. 

По 5 млн. евро за година е прибирала митничарската банда на Георги Георгиев – Пурата и Радослав Живков- Джими от контрабанда с джиесеми. По 70 000 лв. на месец са взимали от контрабандния внос през бюрото на аеоргара София. Антимафиотите са установили, че телефоните се обмитявали като други стоки, с различен тарифен номер и с до 30 пъти занижена стойност.. "500 000 мобилни апарата са внесени през аерогарата през 2006 г., за вноса на всеки телефон се взимат по 10 евро", разкриха разследващите пред "Стандарт". Схемата работи поне от 2002 г. Тя донякъде копира разпространението на наркотици, обясняват експерти. Босът Георгиев бил предупреден за полицейската акция и преди две седмици влязъл в болницата “Света София” с диагноза остър плеврит. Радослав Живков – Джими пък от 5 дни бил с изключен телефон.

Говорим за 1 лв. в цяла Европа, радва Стандарт. 

За 99 стотинки на минута ще говорят абонатите на "М-Тел" в цяла Европа. Операторът сваля цените на роуминга до 69% от 15 юли до края на септември. Отговарянето на позвъняване ще се таксува до 55 ст. Новият тарифен план включва 9 дестинации - Австрия, Кипър, Финландия, Малта, Португалия, Словакия, Словения, Швеция и Гърция, докъдето обаждането ще е с 62% по-евтино. Клиентите ще могат да ползват новите тарифи, без да се налага да плащат месечна такса или пари за активиране. Достатъчно е само да се изпрати безплатен SMS на номер 1182, да се обадят на *88 или да посетят някой от магазините на компанията. От есента се очаква цените да паднат още.

Раково болни измамени, мрат в Добрич, разкрива Монитор.

Пациенти мрат след лечение от рак в Добричката Специализираната частна хирургическа болница "Авицена". Прокуратурата в града започна разследване по серия жалби от близки на починалите, установи "Монитор" в съвместно разследване с "Нова телевизия". От клиниката рекламират дейността си из цялата страна, че дори и в Турция, като твърдят, че в "Авицена" се лекува рак. Всякакъв. Клиниката е за безнадеждно болни и се води уникална за целия Балкански полуостров. 7 години след откриването й през 1998 г. тя си работи и макар че излекувани от рак така и не се появяват, клиниката не страда от оплаквания на пациенти. До 2005 г. когато започват първите. За година те стават 10. Всичките са свързани с методите на лечението, което се провежда в болницата. Тръгват проверки. Те завършват с тежки констатации - че болницата изобщо няма оборудване за операции на пациенти с тумор. Никъде не видяхме лазер, казва един от проверяващите лекари. В същото време много пациенти от университетски болници са насочвани в "Авицена", където всичко се плаща дебело. Лечение и престой за пет дни е около 4-5000 лева. А на болните от рак се предлага и "чудодейно лекарство" за разсейване на метастази на тумора. Името му е "Овосан" и изписано от лекарите в "Авицена" то струва 240 лева. Безнадеждно болните обаче не знаят, че "Овосан" е обикновена хранителна добавка и няма отношение към лечението на рак, а само към общо укрепване на организма.

815 млн. потъват в морския ни отпуск, изчислява 24 часа.

Поне 815 млн. лв. ще оставят това лято българите по морските курорти у нас и в чужбина. Това показва проучване на “24 часа” сред жители на София и областни градове. 145 милиона лв. от тази сума ще похарчим по чужди плажове, най-вече в Гърция и Турция. Туроператори съобщиха, че очакват в тези посоки потокът летовници да е тройно по-голям от миналото лято. 45% от анкетираните ще ходят на море. 17% признават, че не са заделили пари за курорт, защото нямат.

Иде ли шофьорски рай в София, пита 24 часа.

Освен непрекъснато разширяващата се синя зона за платено паркиране в София да има и червена зона, в която ще се плаща значително повече, отколкото сега - например 2 евро на час Центърът на града да се затваря за коли в събота и неделя, както и при масови мероприятия. Идеите, представени миналия петък от италиански експерти като част от така наречената Бяла книга за транспорта в София, вероятно ще са сред най-обсъжданите, стигне ли се някога до вариант общинският съвет да трябва да вземе конкретни решения. Казвам “стигне ли се”, защото повечето от вариантите за отпушване на трафика в столицата са споменавани и обсъждани многократно. Но и в тази бяла книга вероятността те да се случат е отложена във времето.

Автосалонът продаде 3200 коли, научил е Дневен Труд.

Автомобилното изложение в София вдигна ударно продажбите на нови коли. За деветте дни на автосалона са били спазарени около 3200 возила на щандовете в международния Експо център и в търговските центрове на вносителите. Най-скъпата купена кола е “Брабус CL” (тунингован мерцедес) за 650 000 лева. За нея българин е платил цената наведнъж и така получава най-бързото купе в света - 340 км/ч максимална скорост, 730 конски сили.

"ФН"


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама