НОВИНИ


Фрогоко: БЛС сне доверието от Москов, иска оставката на Надзора на НЗОК

0 6051 25.03.2016
Фрогоко: БЛС сне доверието от Москов, иска оставката на Надзора на НЗОК
Петър Москов

Националният съвет на БЛС сне доверието си към Министерство на здравеопазването. "Надделя мнението, че назначението на министрите са от парламента и това взе превес при вземането на решението", коментираха медици пред Фрог нюз.


Председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев не присъства на сбирката на лекарите. Това им даде смелост и увереност да спрат да подкрепят министър Москов. Освен това те поискаха смяна на целия Надзор на НЗОК.

 

От общо 18-те членове на Националния съвет четирима се въздържаха, а двама бяха против решението на колегите си.

 

Независимо дали ще бъдат изпълнени исканията на медиците, те започват национален протест. Той е заради налагането на новия Национален рамков договор, който поставя лекарите в унизително положение.

 

Ето черно на бяло решението на Националния съвет на БЛС:


Националният съвет на Българския лекарски съюз за пореден път заявява, че състоянието на здравеопазването е достигнало до критичната точка на хаоса и предлаганите промени не водят до развитие и подобрение на здравната система. Това е така, защото:
• Не е вярно, че изкуственото разделение на медицинските дейности в пакети; необходимата, но неудачно направена наредба за удовлетвореността; недомислиците в наредбата за достъп и други нормативни актове, водят след себе си до положителни ефекти.
• Не е вярно, че договорното начало бе възстановено ефективно;
• Не е вярно, че едностранното въвеждане на „рамков договор” е законно;
• Не е вярно, че въведените „критерии за качество и достъпност на медицинската помощ“ са истински критерии и ще доведат до прокламирания ефект;
• Не е вярно, че е разширен обемът на гарантираните медицински дейности за профилактика и диспансеризация при социалнозначими заболявания;
• Не е вярно, че има изобилие от талони за консултации;
• Не е вярно, че бюджетът за извънболнична медицинска помощ нараства съобразно потребностите на населението, Националната здравна стратегия и европейската политика в сектора;
• Не е вярно, че въвеждането на пръстовия отпечатък ще подобри качеството, контрола и достъпа до медицинска помощ.

Ние, българските лекари, не сме съгласни обществото да бъде заблуждавано, а ние да носим отговорност за изказаните неистини.
Поради това:

1. Настояваме проектът за Решение на НС на НЗОК незабавно да бъде оттеглен. В противен случай, ще потърсим правата си в съда, включително и от отговорните лица.
2. Декларираме, че при влизането му в сила няма да работим съгласно предвиденото в него и заявяваме, че последствията за пациентите, породени от липсата на адекватна здравна помощ, ще носят отговорните за настоящата политика.
3. Дистанцираме се и снемаме доверие от ръководството на Министерство на здравеопазването и Надзорния съвет на НЗОК в този му състав;
4. От 28.03.2016 г. Българският лекарски съюз обявява стартирането на поетапни ефективни протестни действия и призовава всички свои членове да се включат в тях.
5. Апелираме за върховенство на закона и стриктно спазване на договорното начало.

Националният съвет на БЛС декларира, че Българският лекарски съюз е единствената законова организация, защитаваща правата на българските лекари и пациенти.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама